De comeback van het vaste contract (dankzij de krapte)

Peter Boerman Op 05 oktober 2017
Gem. leestijd 3 min 856x gelezen
Deel dit artikel:
De comeback van het vaste contract (dankzij de krapte)

Nu personeel steeds schaarser wordt, geven veel werkgevers weer eerder een vast contract. Ze zijn bang anders goede kandidaten te verliezen of zelfs helemaal niet meer te kunnen krijgen.

Helemaal van harte gaat het niet. Werkgevers zijn namelijk bang dat nieuwe werknemers hoge kosten met zich kunnen meebrengen. Stel dat ze ziek worden, of dat ze weer ontslagen moeten worden. Maar de nood is tegenwoordig blijkbaar zo hoog dat het contract voor onbepaalde tijd toch weer aan een comeback bezig is, constateert de arbeidsmarktenquête 2017 van werkgeversvereniging AWVN.

1 op de 3 werkgevers geeft vaker vaste aanstelling

Zo’n 30 procent van de door AWVN ondervraagde werkgevers zegt momenteel ‘vaker’ mensen in vaste dienst te nemen dan de afgelopen jaren. Dit geldt zeker waar het gaat om lastig te vervullen functies, of functies waarvan de werkgever voorziet dat ze iemand graag langere tijd willen houden. Een vast contract kan iemand dan eerder doen overstappen – zeker als iemand er ook zo’n contract voor moet achterlaten.

vast contract is terug

Werk uitbesteden doen we nauwelijks

Betreft het bijvoorbeeld een functie waarvoor nauwelijks schaarste bestaat, dan wordt dat vaste contract juist vermeden, aldus het onderzoek. Werk verplaatsen naar het buitenland of het werk uitbesteden, dat doen de ondervraagden overigens nauwelijks. Robotisering, automatisering, andere doelgroepen werven, meer inzetten op duurzame inzetbaarheid: dat gebeurt allemaal wel op behoorlijke schaal.

2 op de 3 heeft moeite met werving

Twee derde van de grotere werkgevers zegt in het onderzoek (veel) meer problemen te hebben bij het vinden van geschikt personeel dan 2 jaar geleden. Dat geldt ook allang niet meer alleen voor traditioneel lastig te vinden groepen als technici en ict’ers. Ook commercieel en administratief personeel, juristen, productiemedewerkers, zorgpersoneel, financieel medewerkers, obers en talloze andere functies worden genoemd.

2 op de 3 werkgevers heeft (veel) meer problemen om personeel te vinden dan 2 jaar geleden

Niet alleen meer vast, ook meer flex

Waar een derde van de ondervraagde werkgevers zegt meer vaste contracten aan nieuwe medewerkers uit te delen, is er een even grote groep die juist de andere kant op beweegt. Eén derde van de werkgevers zegt namelijk de personeelskrapte te lijf te gaan met een ander ‘klassiek’ middel: meer flexibel personeel en zzp’ers om de gaten te vullen.

Vast contract als pullfactor

Er zijn overigens ook bedrijven die het vaste contract succesvol weten in te zetten als onderscheidende arbeidsvoorwaarde. In NRC werden er deze week enkele geportretteerd, waaronder ingenieursbureau Movares. Directievoorzitter Sander Eijgenraam zei daarbij: “Goede ingenieurs zijn steeds schaarser en de concurrentie is groot. Vanwege het vaste contract dat wij geven, komen mensen nu specifiek bij ons solliciteren.”

‘Vanwege het vaste contract dat wij geven, komen mensen nu specifiek bij ons solliciteren’

47,9 procent: ‘Heel belangrijk’

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO zegt 47,9 procent van de 43.180 ondervraagden een vast contract ‘heel belangrijk’ te vinden. Nog eens 43,2 procent vindt een vast contract ‘belangrijk’. Dit geldt vrijwel voor alle leeftijdsgroepen. Dus ook voor de millennials van wie vaak gedacht wordt dat ze helemaal niet zo hechten aan zekerheid. Juist bij millennials is de kloof tussen wens en werkelijkheid groot: 81 procent wil wel graag een vast contract, maar slechts 29 procent heeft er eentje.

vast contract wens en feit

Verdere groei dankzij Rutte-III?

Het nieuws over de groei van de belangstelling voor vaste contracten komt op een precair moment. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is een heikel politiek thema. In de formatie voor Rutte-III wordt naar verluidt dan ook voorgesorteerd op maatregelen om het aantal vaste banen verder te verhogen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners