4 op de 10 werkzoekenden: sollicitatieprocedure ‘te ingewikkeld’

Peter Boerman Op 29 september 2016
Gem. leestijd 2 min 1607x gelezen
Deel dit artikel:
4 op de 10 werkzoekenden: sollicitatieprocedure ‘te ingewikkeld’

Vier op de tien werkzoekenden hebben wel eens van een sollicitatie afgezien vanwege een te ingewikkelde procedure.

De kans is echter groot dat werkgevers hiervan niet op de hoogte zijn. Van de Nederlandse HR-managers zegt namelijk bijna 60 procent dat ze geen evaluatie van de eigen sollicitatieprocedure doen. Dat blijkt uit onderzoek dat Indeed uitvoerde samen met onderzoeksbureau TeamVier onder 619 werkzoekenden en 318 HR-managers.

Vrouwen haken iets vaker af

Vrouwen blijken in het onderzoek iets vaker aan te geven wel eens te zijn afgehaakt door een te ingewikkelde sollicitatieprocedure (40 om 36 procent). Ook jongeren blijken minder tolerant over een ingewikkeld sollicitatieproces. In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar haakte 47 procent om die reden wel eens af, tegenover 38 procent in de categorie 25 tot 44 jaar en 36 procent van de werkzoekenden boven de 45 jaar.

Kortere gesprekken, graag

Opvallend aan de andere kant is dat slechts 2 op de 5 HR-managers een evaluatie houden, na afloop van de sollicitatieprocedure. Van die groep evalueerders heeft 62 procent ook daadwerkelijk naar aanleiding hiervan ooit de procedure aangepast. Zo gaven enkele HR-managers aan de tijdsduur van de gesprekken te hebben teruggebracht van 45 naar 30 minuten. Ook stelden zij voortaan gerichtere vragen, zeiden ze.

De juiste sollicitatie-ervaring is cruciaal

“Het is vreemd dat niet meer bedrijven hun eigen sollicitatieprocedure evalueren”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. “Zeker in de ‘war for talent’ is het belangrijk kandidaten de juiste sollicitatie-ervaring te bieden. Daarvoor moet je je sollicitatieprocedure monitoren en evalueren. Zo wordt het mogelijk eventuele drempels te herkennen en te verlagen.”

Liever (g)een brief schrijven

Gevraagd naar de minst leuke onderdelen van het sollicitatieproces, noemen de meeste respondenten het schrijven van een motivatiebrief (47 procent). Dat betekent overigens niet dat werkzoekenden daarvan het belang niet inzien. 85 procent vindt het een nuttig onderdeel van de sollicitatieprocedure. Dat percentage komt aardig overeen met het aantal HR-managers dat een motivatiebrief verwacht (86 procent).

Vaak een verplichte oefening

Toch verklappen veel HR-managers aan Poos dat ze nauwelijks sollicitatiebrieven lezen, zegt hij. “Een brief is vaak niet meer dan een verplichte oefening die de sollicitatieprocedure onnodig vertraagt, en niet geschikt is voor de moderne ‘één klik’-applicaties. Een goed cv zou alle benodigde informatie moeten bevatten om te kunnen beslissen over de volgende stappen in het sollicitatieproces”, aldus Poos.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners