De 5 tools die iedere recruiter zou moeten kennen

Annelies Graafland Op 05 maart 2018
Gem. leestijd 4 min 5780x gelezen
Deel dit artikel:
De 5 tools die iedere recruiter zou moeten kennen

Tools maken voor iedereen het leven makkelijker. Annelies Graafland laat zien welke 5 applicaties voor haar als recruiter tegenwoordig onmisbaar zijn.

Ik kom thuis. Het is koud en donker. ‘Siri, zet lampen aan’, en vervolgens: ‘Siri zet verwarming op 21 graden’. Ik hang mijn jas op, zet mijn schoenen op de trap (te veel exemplaren in het bezit om onder de kapstok te bewaren). Ik loop naar de keuken, pak een nespresso-cupje, vul het waterreservoir en zet een bakje koffie. Met mijn telefoon zet ik vervolgens de televisie aan en via de chromecast start de serie die ik kijk automatisch op het moment waar ik gebleven ben.

Tools maken het leven makkelijk

Technologie is – kortom – geweldig. Het maakt het leven stukken makkelijker. Het scheelt moeite en het scheelt tijd. Maar het gekke is: als ik met recruiters spreek, merk ik dat we met z’n allen nog wel eens vergeten hoe technologie ook ons werk veel makkelijker kan maken. Sneller kandidaten vinden en binden? Er zijn genoeg handige tools voor. Welke tools ik dagelijks zelf gebruik? Hier mijn top-5:

#1: Whatsapp (Web): snel contact met de kandidaat

Een leven zonder whatsapp? Voor mij is het ondenkbaar. Recruitment zonder whatsapp? Onmogelijk. Kandidaten zijn namelijk net mensen. Ook zij kunnen niet altijd telefonisch reageren. Omdat ze op hun werk zitten bijvoorbeeld. Of zich in een drukke trein bevinden. Ze net bij de kassa staan bij de supermarkt. Ze gewoon geen zin hebben om op te nemen.

Whatsappen is laagdrempelig en je hebt al snel een leuk gesprek waarin je tot de kern komt. I love it!

Een whatsappje sturen is dan zó makkelijk. Reageren is laagdrempelig en je hebt al snel een leuk gesprek waarbij je tot de kern kunt komen. I love it!  In de rest van de procedure kun je ook snel schakelen bij vragen. Niet meer wachten tot de kandidaat een rustig plekje heeft gevonden om te bellen. Appen kan altijd en overal!

#2: Boomerang: mailen wanneer jij wilt

Handig voor iedereen die met een Gmail-account werkt, en wat mij betreft dé tool om ervoor te zorgen dat cv’s bij de ontvanger belanden op het moment dat jou het beste lijkt. Want jij weet precies welke tijdstippen wél handig zijn om informatie te versturen.

Cv’s versturen op vrijdag half zes? Grote kans dat deze dan pas bekeken worden op dinsdag omdat de e-mailstroom op maandagochtend het niet toeliet. Zorgen dat de cv’s precies op maandagochtend om half negen in de inbox van de ontvanger zitten? Net iets slimmer. Die kandidaat die je een functieprofiel wil sturen? Doe het vlak voor de lunch. Dan ben je de eerste die op de telefoon in de persoonlijke e-mail naar boven komt en niet verloren raakt tussen Anne van Zalando, fonQ, bol.com en Omoda (Dit is volledig uit eigen perspectief geschreven).

Die kandidaat die je een functieprofiel wil sturen? Doe het vlak voor de lunch

Bovendien kun je met Boomerang ook herinneringsmails inplannen en uitsturen. Ik gebruik deze bijvoorbeeld bij een sollicitatiebevestiging. De kandidaat ontvangt de ochtend van het gesprek nogmaals de bevestiging, zodat hij of zij niet nog eens op zoek hoeft naar het adres of het functieprofiel voor de laatste voorbereidingen.

#3: Intelligence Search: makkelijk social media doorzoeken

Kandidaten staan niet alleen maar op jobboards; de beste kandidaten vind je online op sociale media. Bovendien kun je uit social media ook heel veel informatie over je doelgroep afleiden. Met intelligence search maak je een makkelijke zoekopdracht op beroep en woonplaats, en vind je eenvoudig een groep behorend bij een branche of vereniging.

Ook op LinkedIn en Twitter zoeken gaat net iets makkelijker via Intelligence Search dan via Google. Voor iedere recruiter die actief kandidaten zoekt en Google af en toe maar een lastig middel vindt is dit top!

#4: Lusha: contactgegevens van héél veel kandidaten

Kandidaten kunnen vinden op LinkedIn is al heel fijn. Toch zijn er nog zóveel mensen die geen contactgegevens noteren. En natuurlijk ook net die kandidaat die je vindt die perfect past op de vacature! En de kandidaat is ook nog eens beschikbaar! Maar ja, hij of zij is niet te benaderen. Alleen via een InMail of door een connectie te maken. Wat dan te doen?

als Lusha helpt, dan heb je altijd de correcte telefoonnummers en contactgegevens

lusha toolsLusha helpt! Oké, misschien niet altijd, maar als Lusha helpt, dan heb je wel altijd de correcte telefoonnummers en contactgegevens. Op het gebied van accuratesse dus een top-tool om kandidaten snel te bereiken. Vele malen beter dan prophet of contact-out die het in mijn ervaring helaas vaak bij het verkeerde eind hebben.

#5: Crystal: weten hoe je mensen het beste aanspreekt

Last but not least: Crystal (of: Crystal Knows). In de gratis versie krijg je geen onbeperkte credits meer, maar de tool blijft o zo handig om de impact van jouw communicatie goed in te schatten. Vol tips hoe je een kandidaat kunt benaderen, met welke tone of voice, welke schrijfstijl. Door Crystal heb je direct gevoel bij de kandidaat die je wilt benaderen en dus ook hoe je een goede indruk maakt en de kandidaat overtuigt.

Waar kun jij niet zonder?

Technologie maakt het leven, ook dat van een recruiter, zoveel makkelijker! Ik ben benieuwd: welke tools kun jij niet zonder?

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Senior Sourcing Specialist bij het Randstad Recruitment Center.

Lees haar eerdere blogs:

Of lees

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners