9 retesimpele manieren om je vacaturetekst te verbeteren

Peter Boerman Op 14 april 2017
Gem. leestijd 5 min 3736x gelezen
Deel dit artikel:
9 retesimpele manieren om je vacaturetekst te verbeteren

In een krappe arbeidsmarkt is je vacaturetekst belangrijker dan ooit. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om elke tekst zo te tweaken, dat ze ook de ideale kandidaat aanspreken.

Weinig in de wereld van werving en selectie is nog zo traditioneel als de vacaturetekst. De functietitel, een alineaatje over de organisatie, een opsomming van de taken, een lijstje ‘Wij vragen’, gevolgd door een lijstje ‘Wij bieden’. En dan nog een snelle call-to-action (Solliciteer nu!), en dan heb je het meestal wel zo’n beetje gehad.

Relatie opbouwen

En dat terwijl er bijna geen betere plek is om met een kandidaat een relatie op te bouwen. Waarom dan niet bijvoorbeeld wat origineler? Een vacaturetekst is geen noodzakelijk kwaad, maar een kans om kandidaten de goede kant op te laten lopen. Ze moeten je functie ‘verkopen’, en moeten daarom actieve taal bevatten en een ‘persoonlijkheid’, die aansluit op de cultuur van je organisatie.

laaghangend fruit9x: laaghangend fruit

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar hoe kom je nou toch van die ouderwetse opbouw af, zonder dat je het kind met het badwater weggooit? Daarom bij deze: 9 keer laaghangend fruit.

#1. Wees creatief met de functietitel (maar niet té)

‘Eindbazen’, ‘kapiteins’, ‘tovenaars’, ‘goeroes’, in moderne vacatures kom je de raarste functietitels tegen. Voor sommigen een hilarisch hoogtepunt, voor anderen een doorn in het oog. Hoewel algemeen aangeraden wordt voorzichtig te zijn met ál te wilde functietitels, is het wel verstandig om je af te vragen of jouw intern ongetwijfeld in goed overleg besloten functietitel wel aanspreekt bij jouw doelgroep. Hoe zouden zij zichzelf het liefst noemen? En welke functietitel zou jij zelf het liefst op hun LinkedIn-profiel willen tegenkomen?

#2. Maak de functietitel begrijpelijk

Aansluitend op tip #1: zorg dat iedereen begrijpt wat de functietitel betekent, en dan vooral: dat de doelgroep hem begrijpt. Vraag jezelf af: zou de doelgroep werkelijk op déze functietitel googlen?

Als de functietitel al niet duidelijk is, dan is de rest van de vacaturetekst zinloos.

De titel is feitelijk het eerste dat elke werkzoekende ziet. Als die titel al niet duidelijk is, dan is de rest van de vacaturetekst zinloos. Een slecht begrepen functietitel is het schadelijkst voor het aantal reacties dat je krijgt, en brengt meer schade toe dan alle andere tips hier samen kunnen repareren.

#3. Beschrijf een gemiddelde dag in de functie

Stap eens af van het takenlijstje, maar laat zien hoe een typische dag van de aanstaande collega eruitziet. Waar begint hij/zij mee? En wat komt hij/zij allemaal tegen? Wanneer mag hij/zij tevreden naar huis? Het helpt om de kandidaat de rol beter te laten begrijpen.

#4. Maak het persoonlijk

Zet geen lijstje bulletpoints onder elkaar, waarin je de eisen opsomt, maar probeer de kandidaat te laten voelen wat nodig is. Denk aan zinnen als: ‘Jij voelt je als een vis in het water als je…’, ‘Met jouw oog voor detail ga je…’ of ‘Je schakelt even makkelijk met … als met …’

vacaturetekst

#5. Stem af op WII-FM

WII-FM is de Engelse afkorting van ‘what’s in it for me’. Klinkt logisch? Toch lijkt het in veel vacatureteksten bijna vergeten te zijn. Maak duidelijk wat de voordelen voor de lezer zijn om te reageren. Focus op wat je te bieden hebt, pas daarna op wat je allemaal vraagt van de lezer. De sollicitant van nu wil best uitgedaagd worden, maar niet het gevoel krijgen alleen te komen brengen. Een onderzoek uit 2015 van de University van Vermont liet zien dat vacatureteksten die zich richten op de employee benefits drie keer zoveel respons opleveren als vacatures waar de eisen centraal stonden.

#6. Zorg voor een geweldige openingsparagraaf

Je eerste alinea moet de lezer verleiden, prikkelen en omarmen. Het is de welkomstdeur naar de rest van je tekst. Laat het een gastvrije receptie zijn, waar de lezer al direct een voordeel geschetst wordt, en waar hij of zij te horen krijgt wat het oplevert om door te lezen. Het is een goed idee deze alinea een paar keer – en elke keer: helemaal anders –  op te schrijven. Dan kun je het aan anderen voorleggen, die dan een keuze kunnen maken welke aanpak het meest aanspreekt.

Laat je eerste alinea een gastvrije receptie zijn, waar de lezer direct een voordeel geschetst wordt

#7. Zijn de functie-eisen écht vereist?

Voor veel vacaturehouders is het verleidelijk om een flinke waslijst op te sommen waar de ideale kandidaat aan moet voldoen. Maar is dat nou allemaal wel zo slim? In de eerste plaats: het gaat nogal eens om clichés of weinigzeggende termen. Gedreven? Flexibel? Geen 9-tot-5? Wat zegt het nou helemaal? In de tweede plaats: moet die marketingmanager die jullie zoeken écht verstand hebben van al die computerprogramma’s die jullie gebruiken? Of kan hij (of zij) dat ook wel leren als hij eenmaal binnen is?

Hoe meer eisen je stelt, hoe minder respons je krijgt

Hoe meer eisen je stelt, hoe minder respons je krijgt. Soms is dat handig (te veel kandidaten wil je immers ook niet), maar vraag je bij elke eis wel af of hij niet meer mensen afschrikt dan aanspreekt. En probeer de vereiste en gewenste vaardigheden ook duidelijk te onderscheiden.

#8. Noem het salaris

Het is een simpele tip, die op een of andere manier nog steeds maar weinig navolging krijgt. Is een salarisindicatie nou echt zo moeilijk om te geven? Want ook al is het vaak met een lantaarntje zoeken, liefst 72% van de werkzoekenden zegt het eerst daarnaar te kijken in een vacaturetekst.

Sommige vacaturehouders willen er niet aan, ze denken dat zo’n indicatie hun onderhandelingspositie schaadt. Maar zet daar dan gerust het (enorm) stijgende aantal respondenten tegenover. Een salarisindicatie is nu eenmaal belangrijk voor de meeste sollicitanten. Niet zozeer omdat ze uit zijn op het grote geld, maar omdat ze willen inschatten of een sollicitatie voor hen tijdverspilling is of niet.

#9. Voeg video toe

Een beetje klaar met papieren of online vacatureteksten? Een video kan ook wonderen doen. Als toevoeging, of als op zichzelf staand item. Zoals onderstaand voorbeeld toont:

Video is niet alleen leuker dan tekst alleen, je kunt er ook meer van jezelf laten zien: van je cultuur en je medewerkers tot en met je werkomgeving. En een videootje is tegenwoordig zó gemaakt. Het kan van die aanvankelijk wat saaie vacature net een spannend verhaal maken.

Meer lezen?

Zelf aan de slag?

Op dinsdag 30 mei organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer de training ‘Vacatureteksten schrijven’. Schrijf je nu direct in of kijk eerst nog naar meer informatie.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners