De hoofdzonde van recruitment: de Bias Blind Spot

Peter Boerman Op 03 augustus 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 3545x gelezen
Deel dit artikel:
De hoofdzonde van recruitment: de Bias Blind Spot

De wereld van werving en selectie zit vol met vooroordelen en vertekeningen. In deze serie komen de 7 grootste zonden van recruiters aan bod – en hoe ze te voorkomen.

De afgelopen weken hebben we een paar van de grootste zonden in recruitment beschreven. Daarbij is er nog één buiten beschouwing gebleven. En dat is dan ook nog eens misschien wel de belangrijkste: het is de ‘bias blind spot, oftewel: het idee dat vooroordelen voor ieder ander gelden, behalve voor onszelf.

Hoe te voorkomen?

Het is een van de ergste vertekeningen denkbaar. En tegelijk een van de meest moeilijke om te vermijden. Het beste is het maar te geloven, en te proberen de vertekeningen gewoon te voorkomen. Hoe? Door beter te testen. En door onszelf maar een beetje weg te cijferen.

De uitzondering op de regel

Want recruitment mag dan de belangrijkste functie in de organisatie zijn, dat maakt recruiters nog geen perfecte mensen. Behalve jij dan natuurlijk, maar goed, jij bent dan ook vast de uitzondering op de regel…

Alle 7 afleveringen:

Of lees hier verder over andere vooroordelen, zoals de affinity bias en de beauty bias.

Hebben we nog een vooroordeel of grote zonde gemist? Laat het ons zeker weten in het comments-veld hieronder!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners