Hoe werf je succesvol in de zorg? Door samen te werken!

Annelies Graafland Op 28 januari 2019
Gem. leestijd 4 min 1259x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe werf je succesvol in de zorg? Door samen te werken!

Er zijn drie recruitmentzaken die Annelies Graafland aan het hart gaan. Diversiteit, waarover we veel praten, maar waarvan zij weinig resultaten ziet. Het onderwijs, waar de schaarste aan goede docenten nieuwe generaties hindert. En de derde is: de zorg.

‘Mijn moeder is op dit moment ernstig ziek. Ze is zo ziek dat geen arts haar meer kan helpen. Kwaliteit van leven is voor haar nu het belangrijkst. Gelukkig haalt zij dit met name uit de momenten met haar kleindochter, haar vriendinnen en af en toe een lekkere weg kijk film. En ze houdt van puzzelen.

‘Als niemand meer weet hoe het precies echt zit, is het geen pretje om ziek te zijn’

Door deze situatie zie ik hoe het gaat in de zorg. Er zijn te weinig mensen en de regelgeving is enorm ingewikkeld. Als niemand meer precies weet hoe het echt zit, is het geen pretje om ziek te zijn. Het schrijnende is dat dit de komende jaren – als het zo doorgaat – niet beter wordt. Het is tijd voor actie. Dit begint natuurlijk door de bezetting op orde te brengen. En het mooie is: dit kán. Dit kan niet alleen door alle (door Geert-Jan Waasdorp genoemde) oplossingen in te voeren, maar ook: door te gaan samenwerken.

Er zijn volgens mij vier problemen (én oplossingen):

Probleem 1: Te weinig afstudeerders

We weten nu al dat de komende jaren te weinig mensen van mbo en hbo volledig geschoold en gecertificeerd de arbeidsmarkt van de zorg opkomen. Dit heeft meerdere oorzaken, maar ligt zeker niet alleen aan de instroom. Het begint namelijk al bij de basis: de stageplaatsen. Er zijn gewoonweg te weinig stageplaatsen beschikbaar voor de studenten. Dit komt dan weer door een tekort aan begeleiders. Hoe los je dit op? Door regionaal samen te werken. Verschillende zorginstellingen kunnen samen meerdere stageplaatsen aanbieden onder één begeleider. Door de interviews die hierdoor overschrijdend mogelijk gemaakt worden, leren de studenten ook meer dan wanneer zij alleen een reguliere stage zouden lopen.

Gebruik gamification en virtual reality om mensen te trainen

Bovendien – volg deze gedachte van Geert-Jan Waasdorp: Redesign de stage. Denk hierbij aan duur en intensiteit van de stage. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om door gamification en slimme toepassing van augmented en virtual reality mensen te trainen. Stages zijn noodzakelijk, maar we kunnen wel degelijk op een andere manier nadenken over het trainen van nieuw talent. Ook, of misschien wel: júíst in de zorg!

Probleem 2: Te weinig mensen op de markt

Te weinig mensen op de markt? Tsja. Dat lijkt inderdaad zo te zijn. Maar vraag je werknemers in de zorg of ze meer willen werken, dan zegt 30%: ‘ja’. Waarom gebeurt dit dan niet? Omdat de zorginstelling vasthoudt aan kleine contracten. Als je als zorginstelling zou samenwerken met een andere zorginstelling, kun je grotere contracten aanbieden. Als je de medewerker zelf laat plannen (zoals Geert-Jan voorstelt), zullen de diensten eerder gevuld zijn. Lastig? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een ervaren organisatie. Er ligt een geweldige markt in het verschiet van banen van 4 tot 8 uur per week.

Probleem 3: Te weinig plekken voor zij-instromers

Te weinig plek voor zij-instromers is wederom een probleem waar je in samenwerking veel verder komt. Er zijn voldoende mensen die op dit moment níet werkzaam zijn of die een switch willen maken. De zorg is hierin een van de populairste branches. Als je als organisatie geen tijd of genoeg begeleiding kan bieden, dan is het wederom slim om dit samen te doen, net als bij de stageplekken. Kosten kun je delen en nieuwe medewerkers worden ‘gemaakt’.

Werk samen en zorg voor traineeships voor 40- en 50-plussers

Groot voordeel: deze mensen zijn vaak zo blij met de mogelijkheid en kiezen zo bewust voor de zorg dat je een heel loyale medewerker ervoor terug krijgt. Een mooie manier van samenwerken is een traineeship voor 40- en 50-plussers. In plaats van een traineeship een mastership. Je vormt klassen van 12 tot 16 ‘masters’ die je gezamenlijk traint en begeleidt. Van een probleem maak je zo een kans!

Probleem 4: Piekmomenten in de zorg

Ben je eenmaal als patiënt ‘overgeleverd’ aan een zorginstelling, dan moet je je aan een behoorlijk strak regime houden. Elke dag op dezelfde tijd ontbijten, opstaan, wassen enzovoorts. Dit geldt net zo goed voor de mensen die thuiszorg krijgen, want ook hier gaat alles op de klok. Dit betekent piekmomenten in een kort dagdeel.

‘patiënten zijn net mensen. Ook hier zitten ochtend-, middag- en avondmensen bij’

Maar patiënten zijn net mensen. Ook hier zitten ochtend-, middag- en avondmensen bij. Als je samenwerkt en luistert naar de cliënten kun je naar alle waarschijnlijkheid die piekmomenten spreiden over de dag. De vroege vogels eerst, dan de snoozers, dan de uitslapers. Groot voordeel is dat de verzorgende zich ook niet meer hoeft te verdedigen tegen patiënten met een ochtendhumeur of een avonddip…

Kennispaper en gehoord worden in de Kamer

Nu zijn er nog tal van mogelijkheden die ik niet in een korte blog onder de aandacht kan brengen maar die ik wel heb mogen beschrijven in een kennispaper voor Randstad Zorg die binnenkort uitkomt. Want één ding is voor mij evident; samenwerken is de sleutel om de generatie van mijn ouders, van mijzelf en die van mijn dochter te verzekeren van kwalitatief goede zorg.

samenwerken is de sleutel om drie generaties te verzekeren van kwalitatief goede zorg

En ja…. graag zou ook ik – samen met Geert-Jan en vele andere recruiters en arbeidsmarktspecialisten – gehoord willen worden in de Tweede Kamer. Dan ontstaat het beeld van hoop in plaats van onmogelijkheden en gesloten deuren.’

Meer weten? Dinsdag 26 maart is het Seminar ‘Beter werven in de zorg’

Werving staat bovenaan de agenda van zorgorganisaties. Tijdens het Seminar ‘Beter werven in de zorg’ op dinsdag 26 maart krijg je concrete tips om op korte, middellange en lange termijn jouw werving te optimaliseren. Met veel praktijkvoorbeelden, twee sprekers en twee inspirerende gastsprekers. Schrijf je nu in en profiteer tot 31 januari 2019 van een Super Early Bird korting >> 

Over de auteur

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Projectmanager Recruitment en Arbeidsmarkt Randstad Staffing.

Lees Annelies’ eerdere blogs:

Of lees hier alles van Annelies. Credit beeld boven

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners