ICT’ers in hele EU moeilijk te vinden, maar Nederland behoort tot de top-7

Peter Boerman Op 18 juli 2017
Gem. leestijd 2 min 2503x gelezen
Deel dit artikel:
ICT’ers in hele EU moeilijk te vinden, maar Nederland behoort tot de top-7

In heel Europa hebben bedrijven problemen om ict’ers te vinden. Maar in Nederland, en eigenlijk in de hele Benelux, is het probleem een stuk groter dan gemiddeld.

Waar in de Europese Unie 41 procent van de bedrijven zegt ‘moeilijk vervulbare ict-vacatures’ te hebben, is dit in Nederland 57 procent, dus ruim de helft. In België (59%) en Luxemburg (61%) is dit overigens nog iets erger, net als in landen als Tsjechië (66%), Slovenië (63%), Oostenrijk (61%) en Estland (58%), zo blijkt uit recente Eurostat-cijfers.

Spanje en Griekenland: geen probleem

In landen als Spanje (17%), Griekenland (28%), Polen, Italië (beide 31%), en Portugal (32%) zeggen veel minder bedrijven moeite te hebben om ict-vacatures te vervullen. Dat heeft natuurlijk enerzijds met de hogere werkloosheid in Zuid-Europa te maken, en anderzijds met dat er daar gemiddeld genomen minder ict-gerelateerde werkgelegenheid is.

ict'ers moeilijk te vinden

422.000 ict’ers in Nederland

Samen met landen als Finland (6,6%), Zweden (6,3), Estland (5,8%) en het Verenigd Koninkrijk (5,1) behoort Nederland (5,0%) juist tot de landen met relatief gezien de meeste ict-specialisten als deel van de beroepsbevolking. In de hele EU werken zo’n 8,2 miljoen mensen als ict-specialist, iets meer dan 1 op de 25 mensen. Zo’n 5 procent van hen (422.000) werken er in Nederland, waar 1 op de 20 werkenden zich ict-specialist mag noemen. In 2009 telde Nederland volgens Eurostat nog zo’n 100.000 ict-specialisten minder dan nu.

1 op de 10 bedrijven zoekt ict’ers

In 2016 had ongeveer 1 op de 5 bedrijven in de EU ict-specialisten in dienst, en zo’n 1 op de 10 bedrijven had dat jaar geprobeerd zulke specialisten ook te werven. Zo goed en zo kwaad als dat dus gaat. Ook op andere manieren proberen bedrijven trouwens iets aan het tekort aan ict’ers te doen. Zo geeft 1 op de 5 Europese bedrijven ook ict-trainingen aan andere medewerkers dan de ict’ers.

In 2009 telde Nederland nog zo’n 100.000 ict-specialisten minder dan nu

Ook webwinkels kennen groot tekort

Gisteren bleek uit ander onderzoek dat met name webwinkels ook kampen met een groot tekort aan geschikt ict-personeel. Meer dan de helft van de werkgevers in die sector verwacht dit jaar nog moeilijk vervulbare vacatures. ‘De vijver van gekwalificeerd personeel is te klein om aan de vraag te voldoen’, concludeerden de onderzoekers. Met name online marketing-specialisten, (big)data-analisten, front end developers, softwareontwikkelaars en customer journey-experts worden vaak node gemist.

Over de grenzen heen op zoek

In het e-commerce-onderzoek zeiden zo’n 4 op de 10 werkgevers mensen aan te nemen met minder werkervaring (in het vakgebied), of te zorgen voor externe bijscholing of interne training on the job. Zo’n 3 op de 10 zei echter niet bereid te zijn om de vacature-eisen aan te passen. Zij intensiveren dus liever hun wervingsinspanningen. Opvallend is dat relatief veel bedrijven (22%) daarvoor ook over de Nederlandse grenzen heen kijken.

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en het komt gewoon in je mailbox!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners