Nog nooit kostte het zó lang om een vacature te vervullen (in Amerika): ruim 30 dagen

Peter Boerman Op 07 augustus 2017
Gem. leestijd 2 min 1350x gelezen
Deel dit artikel:
Nog nooit kostte het zó lang om een vacature te vervullen (in Amerika): ruim 30 dagen

De krapte op de arbeidsmarkt is niet alleen een Nederlands probleem, maar speelt ook in de Verenigde Staten. Nog nooit eerder kostte het werkgevers zo lang om hun vacatures te vervullen.

De gemiddelde time-to-hire is er zelfs opgelopen tot boven de 30 dagen, aldus een rapport van Deutsche Bank. Dit was bij de vorige ‘krappe’ arbeidsmarkt in 2006 nog zo’n 23 dagen, en in de crisis, in 2009, zo’n 15 dagen.

krapte us vacatures vervullen

85%: ‘Te weinig kandidaten’

Eerder kwamen al berichten naar buiten dat meer mkb-bedrijven dan ooit (althans: in deze eeuw) klaagden over het gebrek aan talent. En in een recent onderzoek zei zelfs 85 procent van de werkgevers die probeerden mensen aan te nemen, dat het hen niet lukte genoeg (gekwalificeerde) sollicitanten te krijgen om de vacatures te vervullen. In april dit jaar stonden er in Amerika ruim 6 miljoen vacatures open. Ook dat was een record.

Oplossing: meer betalen?

De oplossing, zo wordt alom gesuggereerd: hogere salarissen. Dan zouden de kandidaten vanzelf wel komen. Vraag en aanbod en zo. Maar J.T. O’Donnell, ceo van WorkItDaily, zegt meer te zien in: betere employer branding. ‘Van de werkzoekenden zegt 95 procent dat de reputatie van een werkgever voor hen bepalend is om al dan niet te solliciteren. Dit moet echt een wake-up call zijn voor werkgevers.’

5 vragen zijn bepalend

Volgens haar gaat het voor werkzoekenden daarbij om 5 vragen:

  • Who’s driving the bus? (Leiderschap)
  • Who will I spend 8+ hours/day with? (Collega’s)
  • How do they bond as a team? (De funfactor)
  • What will make me proud to work there? (De wow-factor)
  • What do they stand for? (normen, waarden en missie)

‘Als je als organisatie content verspreidt die op deze 5 vragen antwoord geeft, dan zul je het veel makkelijker krijgen om het juiste talent aan te trekken’, aldus O’Donnell. Vooral millennials, voegt ze daaraan toe, want die zouden zich naar verluidt het minst door salarissen laten overtuigen, maar wel door inhoudelijke employer branding.

‘Heb je een slechte reputatie, dan mijden de beste talenten ook in een slechte markt jouw organisatie’

Wachten helpt niet

En, voegt ze daaraan toe: wachten tot de markt weer omslaat zal werkgevers ook niet veel helpen. Weliswaar komen dan weer mensen beschikbaar, en zul je het aantal sollicitaties misschien weer zien stijgen, het beste talent komt er nog steeds niet mee boven. ‘Als je een slechte reputatie hebt, zullen de besten-van-de-besten je organisatie dan nog steeds mijden. In welke tijd dan ook, een uitzonderlijk goed employer brand opbouwen is áltijd de meest efficiënte investering in het kunnen aantrekken van het juiste talent.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners