Succesvol werven in de zorg: wat de Tweede Kamer moet weten (2/2)

Geert-Jan Waasdorp Op 24 januari 2019
Gem. leestijd 3 min 607x gelezen
Deel dit artikel:
Succesvol werven in de zorg: wat de Tweede Kamer moet weten (2/2)

Oplossingen voor de personeelstekorten in de zorg? Ze zijn er wel degelijk, stelt Geert-Jan Waasdorp, die de Tweede Kamerleden daarom graag wat tips aan de hand doet. Deel 2 van een korte serie.

In de aanloop naar het aankomende rondetafelgesprek van de commissie VWS over onder andere het kabinetsplan ‘Werken in de zorg’, deed Geert-Jan Waasdorp vorige week al een oproep aan de Tweede Kamer voor een bezoek aan het seminar Beter werven in de Zorg. Aan experts in het veld is gevraagd om oplossingen aan te dragen, en daar heeft hij er 10 van op een rij gezet:

10 oplossingsrichtingen in de strijd tegen het tekort 

‘Als arbeidsmarktanalist en arbeidsmarktcommunicatiedeskundige (onder meer schrijver van het rapport Zorg in cijfers), ben ik de afgelopen jaren al aangelopen tegen veel (bewezen) oplossingsrichtingen. Vorige week somde ik al 5 mogelijke oplossingen op, waaronder de inzet van ‘huisvrouwenteams’, poli’s eerder openstellen, parkeerplaatsen betalen, flexibel en zelf werkroosters inplannen en leiderschapstrainingen. Vandaag de tweede serie van 5 oplossingen:

#6. Richt een platform op

Het is een kwestie van tijd voordat er een temper komt in de zorgmarkt. Een platform voor restcapaciteit van een kleine 20.000 personen die meer willen gaan werken en daar nu niet de mogelijkheid voor hebben. Het ontsluiten van extra capaciteit bij de huidige populatie is een enorme kans. Iemand moet daar alleen nog gehoor aan gaan geven.

#7. Investeer in recruitment en arbeidsmarktcommunicatie

Professionele recruiters en arbeidsmarktcommunicatiespecialisten beter de arbeidsmarkt laten bewerken is een must, en bittere noodzaak. Zonder dat vakbekwame professionals aan het probleem werken, kun je in mijn optiek niet praten over een wervingsprobleem (maar is het een organisatieprobleem). Vaak wordt gezegd dat ze de ‘de markt’ niet groter kunnen maken. Maar dat is onjuist! Goede recruiters zijn in staat om nieuw talent aan te trekken en arbeidsmarktreserves te activeren, onder wie vluchtelingen en immigranten.

‘Zonder dat professionals aan het probleem werken, kun je niet praten over een wervingsprobleem’

#8. Laat het BIG-register de schaarste niet in stand houden 

Het BIG-register is er natuurlijk om kwaliteit te borgen (en voor verzekeraars), maar het betekent ook dat een volledig gekwalificeerde verpleegkundige uit België niet in Nederland kan werken. Een heel rare situatie in Europa, waar arbeid vrijelijk zou moeten kunnen bewegen. Het BIG-register is daarmee een instrument geworden dat schaarste in stand houdt, terwijl dat niet nodig is.

‘in Europa zou arbeid vrijelijk moeten kunnen bewegen’

#9. Maak om- en bijscholing gratis 

Het is toch raar dat zij-instromers of personen die al een tijdje niet meer werkzaam zijn in de zorg, zich in eigen tijd en voor eigen kosten moeten om- of bijscholen? In andere sectoren met volop schaarste, zoals de IT, nemen werkgevers en brancheorganisaties dit voor hun rekening. In de zorg zou dit ook moeten gebeuren.

#10. Realiseer kinderopvang op de werkplek

Tja, logisch… Heel veel moeders (en vaders) werken in de zorg, en hebben tegelijkertijd te maken met zorg voor hun eigen kinderen. Waarom als zorginstelling deze zorg niet uit handen nemen, door bijvoorbeeld kinderopvang aan te bieden en te insourcen? Dat biedt heel veel nieuwe en extra mogelijkheden om talent aan te trekken, te behouden én te verleiden om meer uren te maken. Los van de extra flexibiliteit die het creëert.

Praten over schaarste = negatieve energie verdoen

We kunnen dus lang praten over krapte en schaarste en personeelstekorten, maar ik praat zelf liever over oplossingen. Dat houdt in dat geïnvesteerd moet worden in oplossingen, data en kennis. Daar ligt de start van alle success cases. Praten over schaarste is negatieve energie verdoen, die je ook positief had kunnen inzetten. Dus Tweede Kamer: stóp met academische beleidsnotities waarbij de échte problemen niet geadresseerd worden. Stap in de wereld van beter werven in de zorg!’

‘Tweede Kamer: STOP de beleidsnotities waarbij de échte problemen niet geadresseerd worden’

Over de auteur

Geert-Jan Waasdorp is oprichter van Intelligence Group en mede-oprichter van Werf& en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Meer weten? Kom op dinsdag 26 maart naar het Seminar Beter werven in de zorg:

Werving staat bovenaan de agenda van zorgorganisaties. Tijdens het Seminar Beter werven in de zorg op dinsdag 26 maart 2019 krijg je concrete handreikingen om op korte, middellange en lange termijn jouw werving te optimaliseren. Met veel praktijkvoorbeelden, twee sprekers en twee inspirerende gastsprekers.
Schrijf je nu in en profiteer tot 31 januari 2019 van een Super Early Bird korting >> 

Deel dit artikel:

Geert-Jan Waasdorp

Entrepreneur en investeerderbij o.a. Intelligence Group (Giant), Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Werf&, Arbeidsmarktkansen, en RecruitAgent.ai
Geert-Jan Waasdorp is directeur van Intelligence Group en uitgever van Werf-en.nl
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners