De week in werving: van de grootste ergernis tot een bijzondere sollicitant

Peter Boerman Op 02 december 2016
Gem. leestijd 3 min 1272x gelezen
Deel dit artikel:
De week in werving: van de grootste ergernis tot een bijzondere sollicitant

Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.

Deze week: van de allergrootste ergernis rond sollicitanten tot discriminatie in de Arnhemse bioscopen.

#1. Sollicitant zonder motivatie is ergernis #1

Kandidaten die eigenlijk niet zo goed weten wat ze komen doen en waarom ze een baan precies willen: dit is voor de Nederlandse ondernemer de allergrootste sollicitatie-ergernis. Liefst 37 procent van de ondernemers beklaagt zich erover in een poll van DFT.

Ook mensen die onverzorgd op gesprek komen zijn de Nederlandse ondernemer een doorn in het oog: 26 procent vindt dat de grootste fout die je kunt maken. Nog eens 21 procent stoort zich het meest aan sollicitanten die zich niet in het bedrijf hebben verdiept, en 16 procent van de ondernemers zegt meteen op iemand af te knappen als hij of zij meteen naar het salaris vraagt.

#2. Aantal fintech-vacatures fors in de lift

Op de hele arbeidsmarkt gaat het op dit moment natuurlijk wel redelijk, maar in de fintechsector is het aantal vacatures helemaal niet om aan te slepen. Het afgelopen jaar groeide het Nederlandse vacatureaanbod in deze sector met maar liefst 6,5 procent per maand, meldt de Duitse meta-vacaturesite Joblift.

In totaal blijken afgelopen jaar in Nederland 1.824 fintech-vacatures geplaatst. Dat is natuurlijk lang niet zoveel als er ontslagen zijn gevallen bij de traditionele grootbanken, maar toch. Nederland blijkt het in internationaal verband niet slecht te doen: in Frankrijk is de groei groter, maar het totaal lager, in Engeland is dat precies andersom.

#3. Als de developers niet naar de berg komen…

Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes. Zoiets moet Nedap uit Groenlo gedacht hebben toen het besloot samen met de Universiteit Twente een bèta-opleiding op te zetten. De ‘Nedap University‘ laat ‘studenten’ in dienst treden bij het bedrijf, waarna ze ‘gewoon’ in de collegebanken plaatsnemen om daar opgeleid te worden tot software developer.

Vorig jaar werd al begonnen met het eigen opleidingsinstituut, deze maand ging de tweede lichting studenten van start. Het gaat om technische academici die volgens het bedrijf ‘aantoonbare potentie hebben een software developer op het hoogste niveau te worden, zonder dat zij over een 100% passende opleiding beschikken.’

#4. Gamze, Hanneke, en de blunder van Pathé

Nee, dat was niet bepaald handig van Pathé in Arnhem. Toen de 19-jarige Gamze Gül er onlangs solliciteerde, kreeg ze een afwijzingsbrief. So far, so good, maar toen ze een paar dagen later wéér solliciteerde, met hetzelfde CV, maar nu als Hanneke, werd ze plots wél voor een gesprek uitgenodigd.

Oei, leg dat maar eens uit als werkgever. En de rapen waren helemaal gaar toen Gamze er ook nog iets over schreef op Facebook en melding maakte bij het Meldpunt Discriminatie en Pesten. Foutje, moest Pathé daarop schoorvoetend toegeven. ‘We hebben uitgezocht wat er is gebeurd en kunnen aangeven dat de sollicitante op basis van haar beide CV’s goed voldoet aan het betreffende functieprofiel.’

Met discriminatie had het dus allemaal niets te maken, aldus de bioscoopketen. Gewoon een gevalletje gebrekkig recruitmentbeleid…

#5. Verveelde 89-jarige solliciteert en wordt… barman

Zo’n hele dag achter de geraniums, voor menigeen valt het allemaal niet mee. De 89-jarige Britse oud-militair Joe Bartley is zo iemand. En dus schreef hij een paar dagen geleden in een lokale krant: ‘Ik verveel me en zoek een baan’.

Nou, Joe, die verveling is nu wel voorbij, want je open sollicitatie ging vervolgens de hele wereld over. En bereikte zo ook Kate Allen, eigenaresse van de Cantina Kitchen and Bar in de Britse kustplaats Paignton. Zij was direct gecharmeerd van de tachtiger en bood hem een baan aan als barman. “Ik ontmoet weinig mensen die zo pro-actief zijn, laat staan van die leeftijd. Ik kon hem niet laten schieten”, vertelde zij de BBC.

#6. Grap van de week

grap-van-de-weekBron: van9tot5.com

Lees ook het nieuws van vorige weken:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners