Deze 11 dingen moet je weten als je mensen wilt werven in België

Peter Boerman Op 25 oktober 2018
Gem. leestijd 5 min 2868x gelezen
Deel dit artikel:
Deze 11 dingen moet je weten als je mensen wilt werven in België

Personeel werven in België? Denk vooral niet dat het werven daar precies zo gaat als bij ons. Deze 11 inzichten kunnen je helpen om wél de juiste toon aan te slaan.

Nu het personeel in Nederland steeds schaarser wordt, verleggen veel organisaties hun vizier naar België. Daar spreken immers ook veel mensen Nederlands, en de cultuur is bijna hetzelfde, toch? Nou, dat blijkt in werkelijkheid toch een beetje anders te zijn. Uit The Global Talent Acquisition Monitor (GTAM), een grootschalig onderzoek naar de Europese arbeidsmarkt, komen opvallende verschillen naar voren. Sterker nog: het onderzoek is uitgevoerd in 28 landen. En geen twee buurlanden bleken méér van elkaar te verschillen dan België en Nederland. We halen de 11 opvallendste bevindingen eruit:

belgie#1. Belgen willen eigenlijk helemaal niet naar Nederland

Als je Belgen vraagt in welk buitenland ze het liefst zouden werken, dan noemen ze achtereenvolgens Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten, Australië, en Spanje. Onder Nederlanders staat België als derde favoriete land om heen te emigreren bekend, maar voor de Belgen staat Nederland pas op nummer 9 (!). Werk aan de winkel dus, als je Belgen wilt overtuigen voor een baan de noordgrens over te steken.

belgie

#2. Maar ze emigreren wel weer liever

Geschrokken door punt 1? Gelukkig is er ook goed nieuws. Belgen geven namelijk meer dan Nederlanders aan best te willen emigreren. Nederlanders voelen meer voor werken in een ander land, zónder emigratie, Belgen hebben er gemiddeld minder moeite mee huis en haard achter te laten voor een baan over de grens.

leforem belgië

belgie

#3. Belgen gebruiken heel andere vacaturesites

De Belg die op zoek is naar een (andere) baan kijkt gemiddeld op heel andere sites dan de Nederlander. In België zijn bijvoorbeeld vdab.be, jobat.be, indeed.com, leforem.be en vacature.com populair (waarvan alleen indeed ook in Nederland natuurlijk veel gebruikt wordt). Ook Stepstone, 15 jaar geleden in Nederland een van de marktleiders, is in België nog steeds heel populair.

belgie

#4. Ze zijn ook minder actief op de arbeidsmarkt

De groep mensen die actief op zoek zegt te zijn naar een nieuwe baan is in Nederland en België nagenoeg gelijk. Maar bij onze zuiderburen zeggen veel minder mensen dat ze latent op zoek zijn, en een meerderheid zegt zelfs dat ze totaal niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. Dat betekent dat je nog wel wat meer missiewerk zult moeten verrichten, wil je hen toch verleiden tot een overstap.

een meerderheid van de Belgen zegt zelfs dat ze totaal niet op zoek zijn naar een nieuwe baan

belgie

#5. En wisselen sowieso niet snel van werkgever

In aanvulling op het vorige punt: áls een Belg al van baan wisselt, dan is dan – in verhouding tot Nederland – veel vaker bij de eigen werkgever, dan dat hij of zij naar een andere werkgever overstapt. Bijna de helft van alle Belgen zegt liever intern over te stappen dan extern, een veel groter percentage dan in Nederland.

belgie

#6. Belgen willen net zo snel schakelen in een sollicitatie

Ook in België wordt treuzelen in een sollicitatieproces overigens weinig gewaardeerd. De gemiddelde verwachte doorlooptijd zit voor de Belg op 3,7 week. En dat is ongeveer even snel als de Nederlander verwacht dat een sollicitatieproces mag duren.

belgie

#7. Ze kennen andere krapteberoepen

Opvallend voor wie over de grens wil werven: in België is de krapte in de bouw en de huishouding stukken kleiner dan bij ons. Daar liggen dus nog wel kansen. Voor ondersteunende technische beroepen is de arbeidsmarkt ook in België echter behoorlijk krap. En voor administratieve banen is de krapte in België dan weer groter dan in Nederland.

in België is de krapte in de bouw stukken kleiner dan bij ons. Daar liggen dus nog wel kansen

belgie

#8. En hechten meer aan een goede werk/privébalans

Als je vraagt wat de belangrijkste reden is om van baan te wisselen, zeggen zowel Belgen als Nederlanders: een beter salaris, gevolgd door: een mogelijk vast contract. Maar waar de Nederlander vervolgens hecht aan een goede werksfeer, noemt de Belg hier gemiddeld eerder: de juiste werk/privébalans.

belgie

#9. Belgen gaan meer voor de ambitie de grens over

Ook als je vraagt wat een reden zou kunnen zijn om voor werk de grens over te gaan, antwoorden zowel Belgen als Nederlanders: een beter salaris. Maar kijk je naar andere redenen, dan zijn Belgen verhoudingsgewijs meer gedreven door verantwoordelijkheid, carrière en doorgroeimogelijkheden in het buitenland. Nederlanders vinden gemiddeld juist de inhoud van het werk en de juiste werk/privé balans in het buitenland belangrijker.

belgie

#10. Ze jokken weinig over hun salaris

Als je aan het eind van een sollicitatieproces een Belg vraagt naar wat hij of zij verdient, zal ongeveer een kwart het huidige salaris overschatten. Maar veruit de meesten van hen zeggen dat ze dat met minder dan 10 procent zullen doen. En sowieso zegt de meerderheid van de Belgen (52%) gewoon naar waarheid te antwoorden op de salarisvraag. En 23% vult hier ‘weet niet’ in.

belgie

#11. En oudere Belgen vind je niet via een bureau

In Nederland oriënteren relatief veel mensen zich op een andere baan via een uitzendbureau, intermediair of werving en selectiebureau. Sterker nog: nergens in Europa gebeurt dit zoveel als bij ons. Maar ook in België gebeurt dit inmiddels vrij veelvuldig. Al valt in het onderzoek op dat dit bij onze zuiderburen vooral een zaak is van jongeren: oudere Belgen zeggen gemiddeld veel minder zulke bureaus in te schakelen in de jacht op een andere baan.

Meer weten over de internationale arbeidsmarkt?

Wil je op de hoogte blijven van de Belgische arbeidsmarkt? Schrijf je in voor de internationale nieuwsbrief van Intelligence Group.

Of lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners