Zo werd Wanderbrief (géén) recruiter van digitale nomaden

Ellen Van Dieren Op 04 april 2018
Gem. leestijd 3 min 1147x gelezen
Deel dit artikel:
Zo werd Wanderbrief (géén) recruiter van digitale nomaden

Digitale nomaden doen hun werk over de hele wereld, maar hoe komen ze aan die klussen? Het van oorsprong Nederlandse Wanderbrief helpt hen daarbij. Wat kunnen recruiters nog van hen leren?

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken staat hoog op het wensenlijstje van menig millennial. De hele wereld rondtrekken en tegelijk remote je inkomen (of liever: je ervaringen) vergaren – wie wil dat nou niet? Maar ja, vanuit Phuket, Kaapstad of Paramaribo kom je natuurlijk niet zomaar even naar Rotterdam of Zwolle voor een intakegesprekje. En hoe vind je van afstand eigenlijk de leukste klussen die passen bij jou?

Digital nomad life made easy

In dat gat dook Mark van der Heijden een aantal jaar geleden, toen hij Wanderbrief oprichtte; ‘Digital nomad life made easy‘. Van der Heijden liet zich ervoor inspireren door zijn project ‘’, waarmee hij twee jaar lang de wereld rondreisde om stage te lopen in ruil voor eten en een slaapplek. Het begon met wat Het Parool ooit noemde als ‘een creatieve ruilhandel in reizen’, waar de digitale nomaden hun vaardigheden niet ruilen voor geld, maar voor vluchten en accommodaties, maar dat stuitte internationaal nog op issues. Na een ‘pivot’ zijn er nu ‘100% remote betaalde banen’.

Wanderbrief is inmiddels veel meer dan een platform voor een klus, ‘het is een leefstijl’

Veel meer dan een banenplatform

Wanderbrief is inmiddels veel meer dan een platform voor een klus, ‘het is een leefstijl’, benadrukt Van der Heijden. Dat blijkt ook uit de naam;  “Wander” als van de lust om te reizen en te ontdekken, “Brief” is een afgeleide van tijdelijk en korte opdracht. Het belangrijkste speerpunt van Wanderbrief is dan ook een community van gelijkgestemde digitale nomaden te creëren en te faciliteren, zodat wereldwijd een heuse tribe aan ‘Wanderbriefers’ ontstaat.wanderbrief mensen

Opgericht om de kandidaat te helpen

Op het platform presenteer je je daarom niet met je traditionele cv en je motivatie, maar met je LinkedIn-profiel en je bucketlist. Het platform wil continu denken vanuit de “kandidaat”, iets waar veel recruiters volgens mij nog van kunnen leren.

‘Wat als je talentpool de hele wereld is?’

Wanderbrief is de markt niet betreden met het idee de disruptor (ja, Japke-D Bouma ik weet dat dit een jeukwoord is) van recruitment te zijn, maar echt om de digitale nomaden te helpen. Maar de inmiddels enkele duizenden leden tellende community richt zich wel nadrukkelijk op werkgevers die de klussen kunnen verschaffen, getuige ook een slogan als: ‘Wat als je talentpool de hele wereld is?’

Zijn werkgevers klaar voor digital nomads?

Maar, zo is de grote vraag, zijn bedrijven eigenlijk wel klaar voor de levensstijl van digitale nomaden? Op Wanderbrief staat nu een verzameling van het totale online aanbod van remote jobs. Maar deze vacatures leiden vervolgens (nog) naar het bestaande sollicitatieproces van de werkgever. De kans is dus groot dat je dan terechtkomt in (te) lange sollicitatieformulieren en niet-mobile proof procedures (au, vanuit je hangmat).

Wel een mooie stap

En dan hebben we het nog niet eens over al die werkgevers die überhaupt het plaats- en tijdonafhankelijk werken niet toelaten. Hoe groot moet de schaarste op de arbeidsmarkt worden voor hierin verandering gaat komen? Toegegeven, deze optie is natuurlijk ook niet voor elke beroepsgroep mogelijk. Maar in elk geval maakt Wanderbrief hier volgens mij wel een mooie stap in.

ellen van dierenOver de auteur

Ellen van Dieren is trainer en eigenaar van het bedrijf: De Recruitment Trainer. Naast een breed trainingsaanbod deelt zij ook graag haar kennis over recruitment en de arbeidsmarkt in haar vlogs en blogs.

Lees ook

Zelf ook bloggen?

Werf& is altijd op zoek naar mensen die een mooi verhaal over recruitment te vertellen hebben. Een nieuwe trend delen, of gewoon je onvrede of verwondering over een ontwikkeling kwijt? Laat het gerust weten!

Deel dit artikel:

Ellen Van Dieren

Zelfstandig recruitmenttrainerbij De Recruitment Trainer
Ellen van Dieren is zelfstandig recruitmenttrainer en geeft onder meer trainingen over het belang van de vacature-intake.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners