Kruidvat en Trekpleister maken als eersten landelijke afspraken om medewerkers met afstand tot arbeidsmarkt te werven

Kruidvat en Trekpleister zijn de eerste werkgevers die landelijke afspraken maken voor werving van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt.

A.S. Watson Benelux, de moedermaatschappij van Kruidvat en Trekpleister, ondertekende vandaag met 33 arbeidsmarktregio’s een overeenkomst waarin zij afspreken zich in te zetten om de werving van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt te versimpelen. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers van de Programmaraad Arbeidsmarkt heeft dit proces begeleid.

Sterke vereenvoudiging van het wervingsproces

Doordat de winkelketen er in is geslaagd om in 33 van de 35 arbeidsmarktregio’s dezelfde afspraken te maken, is sprake van een sterke vereenvoudiging van het wervingsproces. Met ruim 1.000 Kruidvat-winkels en 200 Trekpleister-winkels in 380 gemeenten zou dit een grote stap vooruit moeten zijn in de werving van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt voor de drogisterijketens.

Voorbeeldfunctie voor landelijk opererende werkgevers

‘Wij beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. We focussen ons hierbij op de talenten die elke medewerker heeft en kijken vooral naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen’, vertelt Jan Carel Uylenberg, HRdirecteur bij A.S. Watson. ‘Veel bedrijven lopen tegen administratieve lastendruk aan als gevolg van het versnipperde beleid in gemeenten. Met deze overeenkomst zijn arbeidsmarktregio’s van hun eigen afspraken afgeweken om voor A.S. Watson onder landelijke uniforme voorwaarden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werven en te plaatsen. Met de ondertekening van deze intentieverklaring vervullen wij een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere landelijk opererende werkgevers in Nederland.’

Samenwerking met het Schakelpunt Landelijke Werkgevers

Om haar doelstellingen te realiseren, sloeg A.S. Watson de handen ineen met het Schakelpunt Landelijke Werkgevers. ‘Met het UWV konden al landelijke afspraken worden gemaakt voor doelgroepen van het UWV. Het Schakelpunt verbindt ook de gemeenten hieraan, en is daarom een belangrijk loket voor landelijk opererende werkgevers. We ondersteunen gemeenten, het UWV en arbeidsmarktregio’s bij het maken van regio-overstijgende afspraken voor landelijke werkgevers die uitkeringsgerechtigden in dienst willen nemen. Zo benutten we gezamenlijk meer baankansen’, vertelt Tanja Willemsen, projectleider Schakelpunt Landelijke Werkgevers.

‘We hopen dat veel andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen’

‘Wij zijn erg blij dat Kruidvat en Trekpleister als eerste retailers in Nederland samen met ons het initiatief hebben genomen om een landelijke implementatie vorm te geven voor de werving van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hopen dat veel andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen’, aldus Mary van de Looij, adviseur Schakelpunt Landelijke Werkgevers.

Lees ook:

Werknemers oordelen: dit zijn de 25 beste werkgevers van Nederland

Social Deal, CoolCat en VluchtelingenWerk zijn de beste werkgevers van Nederland, aldus onderzoek van Indeed. 

De vacaturesite analyseerde voor het zogeheten ‘Top-Rated Workplaces’-onderzoek duizenden reviews die voormalige en huidige medewerkers over hun werkgever achterlaten op de individuele bedrijfspagina’s op Indeed.nl. Na de top-3 komen enkele grote organisaties als Rabobank, ING, KLM en de gemeente Amsterdam. Dit is de totale top-25 die uit alle oordelen van werknemers in het onderzoek naar voren komt: indeed beste werkgevers

Indeed stelde de top-25 samen op basis van management, compensatie/ arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur. Social Deal scoorde volgens hun eigen medewerkers in alle categorieën gemiddeld het hoogst. Uit de reviews kwam naar voren dat de bedrijfscultuur met een 5 uit 5 het hoogste gewaardeerd wordt. De ‘work hard play hard’-cultuur wordt een aantal keer in positieve zin genoemd, evenals de dynamiek binnen het jonge en groeiende bedrijf.

Trots op bedrijfscultuur

Rens van den Berg, mede-oprichter en eigenaar van Social Deal, benoemt dat er 7,5 jaar geleden al veel geïnvesteerd is in een goede bedrijfscultuur: “Dat onze medewerkers de bedrijfscultuur zo’n hoge beoordeling geven, toont voor ons aan dat hetgeen waar we 7,5 jaar geleden mee begonnen zijn nog steeds werkt: succes delen met je medewerkers en iets terugdoen voor het harde werk dat zij in Social Deal stoppen. We zijn trots dat we, ondanks onze groei, deze bedrijfscultuur hebben weten vast te houden.”

Veel waarde gehecht aan prettige omgeving

Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: “Ons onderzoek laat zien dat de hoogst gewaardeerde bedrijven in Nederland met name goed scoren op bedrijfscultuur. Werknemers hechten veel waarde aan een prettige omgeving waar ze een groot deel van hun tijd besteden. Ook goed management en compensatie/arbeidsvoorwaarden blijken erg belangrijk.”

Lees ook: