Met 23% groei blijft arbeidsmarkt voor HR-professionals ‘zeer uitdagend’

Peter Boerman Op 21 juli 2017
Gem. leestijd 2 min 1327x gelezen
Deel dit artikel:
Met 23% groei blijft arbeidsmarkt voor HR-professionals ‘zeer uitdagend’

Afgelopen kwartaal stonden ruim 11.000 unieke HR-vacatures online. De werving van goede HR-professionals blijft dan ook ‘zeer uitdagend’, aldus een nieuw rapport.

Opvallend is dat de vraag naar HR-professionals met een mbo-opleiding in vergelijking met een jaar geleden met liefst 32 procent is toegenomen, en ook de vraag naar academisch geschoolden steeg, terwijl de vraag naar hbo-opgeleiden juist licht afnam. Al met al is de vraag naar HR-professionals echter nog steeds ‘ongekend hoog’, aldus De Stand van HR, een met regelmaat terugkerend onderzoek door Compagnon en de Intelligence Group.

uitdagend

Veel administratieve vacatures

De 11.000 unieke vacatures die in het vorige kwartaal live kwamen, bleken een stijging van 23 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vooral voor ondersteunende functies en administratieve rollen stonden veel vacatures open. Niet zo gek dus dat de onderzoekers de markt ‘zeer uitdagend’ noemen.

Salaris en sfeer graag

Hoe dan toch aan die mensen te komen? Daar geven de onderzoekers gelukkig ook voor een deel antwoord op. Zo meldt het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek dat een goed salaris, een goede werksfeer en een aantrekkelijke inhoudelijke baan over het algemeen de belangrijkste pullfactoren zijn voor HR-medewerkers.

Academici willen inhoud en uitdaging

Wat een baan precies aantrekkelijk maakt, verschilt echter sterk per opleidingsniveau. Voor middelbaar opgeleiden zijn werksfeer en een goed salaris duidelijk het belangrijkste. Hoger opgeleiden (hbo’ers en academici) richten zich naast salaris en werksfeer meer op de inhoud en uitdaging van het werk. Ook zelfstandigheid in de functie zien zij als belangrijk onderdeel van het werk, veel meer dan middelbaar opgeleiden in elk geval.

stand van hr uitdagend

Imago doet wonderen

Naast een aantrekkelijke vacaturetekst die inspeelt op zulke factoren, doet ook een sterk werkgeversimago wonderen. Voor Nederlandse HR-professionals blijken Shell, Het Rijk en Rabobank de meest favoriete werkgevers. Er blijkt in die lijstjes overigens wel een opmerkelijk verschil tussen de beide geslachten. Waar mannelijke HR-professionals Het Rijk en Philips als nummer 1 en 2 kiezen, noemen vrouwen juist Shell en Rabobank vaker als favoriete werkgever.

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners