3 tips om ook nu altijd de beste kandidaten in huis te halen

Er zijn talloze momenten in de candidate journey waarin hiring managers en recruiters kandidaten ongewild verliezen. Indeed geeft 3 tips om de beste kandidaten aan je te binden. Ook nu.

Valérie van der Ven Op 14 oktober 2022
Gem. leestijd 4 min 675x gelezen
Deel dit artikel:
3 tips om ook nu altijd de beste kandidaten in huis te halen

Nu de arbeidsmarkt zo krap is, moeten werkgevers alle zeilen bijzetten om het juiste talent aan boord te krijgen. Toch haken waardevolle kandidaten nog vaak halverwege het sollicitatieproces af. Ze verliezen dan hun belangstelling, voelen te weinig verbinding, vinden de procedure ontmoedigend of ervaren te veel spanning. Aan hiring managers en recruiters om deze ‘lekkage’ in kaart te brengen en veelbelovende kandidaten juist een reis te bieden die van start tot finish de moeite waard is. Hoe je dat doet? 3 mogelijke verbeterpunten:

#1. Maak de relatie gelijkwaardig

Het is zo verleidelijk: iemand reageert op een vacature en als hiring manager of recruiter zet je vervolgens alles op alles om na te gaan of de sollicitant geschikt is voor de functie en past bij het bedrijf. Om helemaal zeker te zijn dat je de beste kandidaat selecteert, leg je de sollicitant het vuur aan de schenen. Je stelt strikvragen, gaat op zoek naar zwakke punten en eventuele ‘verborgen gebreken’ en stelt de kandidaat tijdens de hele sollicitatieprocedure stevig op de proef.

Met strikvragen jaag je menig kandidaat van je weg.

De kans is groot dat je hiermee veelbelovende kandidaten afschrikt en zelfs van je wegjaagt. Solliciteren is spannend en voor veel werkzoekenden behoorlijk stressvol. Veel kandidaten vertellen hoe heftig zij het vinden om van baan te wisselen. Heb als werkgever oog voor deze gevoelens en neem waar mogelijk stressvolle zaken weg in het sollicitatieproces.

Eisen stellen mag

Natuurlijk mag je als werkgever eisen stellen. Net zo goed als een werkzoekende eisen mag stellen aan jou als werkgever. Er is immers pas een goede, duurzame match als er sprake is van twee gelijkwaardige partners die beide tot hun recht komen en voldoening halen uit het samenzijn. Bouw dus tijdens het hele recruitmentproces aan een evenwichtige relatie tussen jou en de kandidaat.

Bouw tijdens het hele proces aan een evenwichtige relatie.

Durf je daarbij als hiring manager of recruiter ook kwetsbaar op te stellen. Vertel eerlijk wat je als werkgever te bieden hebt, waar je van droomt, wat je zwakke punten zijn en waarvoor je bij jou absoluut niet aan het juiste adres bent. Stel je vervolgens dezelfde vragen aan de kandidaat, dan zal deze eerder geneigd zijn om eerlijk te antwoorden. Zo krijgen beide partijen een goed beeld van elkaar en kunnen jullie beide gefundeerd beoordelen of er sprake is van een match.

#2. Wees een betrouwbare gids

Solliciteren brengt in het algemeen spanning met zich mee. Indeed deed onderzoek naar de emoties van kandidaten tijdens de candidate journey en ontdekte onder meer dat het niveau van onzekerheid en stress hoog is direct ná de sollicitatie en vlak vóór het definitieve beslissingsmoment. Houd hiermee rekening tijdens de procedure en neem zoveel mogelijk obstakels voor hen weg.

Neem zoveel mogelijk obstakels voor sollicitanten weg.

Veel sollicitanten zien de candidate journey als een reis vol drempels, valkuilen en doodlopende wegen. Voor jou als werkgever of recruiter de schone taak om het pad te effenen en van het traject een boeiende reis te maken met een duidelijke bestemming: het vol overtuiging tekenen van het contract.

Bereid de sollicitant zo goed mogelijk voor op wat er komen gaat.

Een recruitmentproces is als een reis die jullie samen afleggen. Stel je daarbij niet op als examinator of verkeersagent, maar als een ervaren en betrouwbare gids die reizigers soepel langs drempels, wegversperringen en T-splitsingen loodst. Wees eerlijk, transparant en geef de kandidaat alle relevante informatie om zelf goede keuzes te kunnen maken. Stel je reiziger niet voor onnodige verrassingen en bereid hem of haar zo goed mogelijk voor op wat er komen gaat.

#3. Vermijd bias en werk aan inclusiviteit

Net als in een goede relatie, is in een gezonde verhouding tussen werkgever en werknemer altijd sprake van geven en nemen. Zet dan ook in op een langdurige relatie en probeer niet het onderste uit de kan te halen in de contractonderhandelingen.

Waardeer werknemers gelijk en bied een eerlijk salaris.

Waardeer werknemers gelijk en bied een eerlijk salaris, ongeacht verschillen in achtergrond of persoonlijke kenmerken. Als hiring manager of recruiter speel je een belangrijke rol in de transitie naar een rechtvaardiger beleid en meer diversiteit en inclusie in je organisatie.

Dus: zie de journey als een reis

Zie de candidate journey dus als een reis waarin je kandidaten begeleidt naar een veelbelovende bestemming: een arbeidscontract bij jouw organisatie. Wees daarbij als een goede reisgids. Bezorg kandidaten tijdens de candidate journey een boeiende trip vrij van valkuilen en obstakels. Vertel open en eerlijk over de het traject en doe er alles aan om te voorkomen dat waardevol talent buiten de boot valt of voortijdig afhaakt. Bereiken jullie samen de eindstreep, zorg dan voor een ruimhartig en eerlijk contract met alle voorwaarden die recht doen aan een cultuur van inclusie en diversiteit.

Wees als een goede reisgids voor de kandidaat.

Als je het goed aanpakt, vloeit de candidate journey rimpelloos over in een employee journey die alle ingrediënten bevat om ook daarvan een reis te maken vol uitdaging, waardering, voldoening, loyaliteit en wederzijds respect.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Indeed.

Lees ook

Deel dit artikel:

Valérie van der Ven

Partner Succes Managerbij Werf& | ToTalent
Valérie is een servicegerichte dame met een achtergrond in hospitality & hotelmanagement. Na jaren in mooie hotels te hebben gewerkt, is ze in 2018 overgestapt naar - zoals ze het zelf noemt - het kantoorleven. Gestart in verkoop binnendienst, vervolgens ervaring opgedaan binnen HR en zo doorgegroeid naar recruitment als coördinator. Vanaf 1 maart 2021 is ze werkzaam bij Werf& | ToTalent. Valérie is erg enthousiast om de recruitmentindustrie van top tot teen te leren kennen en haar doel is om partners zo goed mogelijk van dienst te zijn. Partners kunnen met al hun vragen terecht bij Valérie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners