6 manieren om eens een heel ander sollicitatiegesprek te voeren

Peter Boerman Op 13 oktober 2017
Gem. leestijd 3 min 12024x gelezen
Deel dit artikel:
6 manieren om eens een heel ander sollicitatiegesprek te voeren

Het klassieke 1-op-1-sollicitatiegesprek heeft in veel organisaties zijn langste tijd gehad. Welke vormen zijn nu dan allemaal in opkomst? We noemen er 6.

1. Het ‘stress’-interview

Dit type is een soort van nieuw, en is een variatie op het meer reguliere gestructureerde of ongestructureerde sollicitatiegesprek. Bedoeling van deze gesprekken is de sollicitant meer te ‘ontregelen’, en hem of haar met bijvoorbeeld strikvragen een beetje uit de tent te lokken.

Ook interviews met ‘rare vragen‘ vallen in deze categorie, net als good cop/bad cop-gesprekken.

Dit type interview komt veel voor als de kandidaat ook in de dagelijkse praktijk met stress en onverwachte dingen moet omgaan: het is dan meteen een praktijktest. Ook sollicitatiegesprekken met ‘rare vragen‘ vallen in deze categorie, net als good cop/bad cop-gesprekken.

Tip voor de sollicitant: focus op de vraag, niet op hoe die gesteld wordt.

2. Het panelgesprek

Bij een panelinterview krijgt de kandidaat niet 1 of 2 interviewers tegenover zich, maar meteen een heel groepje, vergelijkbaar met een jury. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn: de organisatie wil bijvoorbeeld de kandidaat niet te veel belasten met te veel interviews achter elkaar, of de organisatie wil meerdere invalshoeken vanuit het bedrijf vertegenwoordigd zien. Verschillende functionarissen stellen dan vanuit hun eigen rol verschillende (gedrags)vragen.

Tip voor de sollicitant: doe net als anders, maar zorg wel dat je met iedereen in het panel oogcontact maakt.

panel interview

3. De speeddate

Bekend van carrièrebeurzen, of van ‘bulk’-sollicitatierondes: de speeddate, waarin de kandidaat in 10 minuten (of minder) zich van zijn beste kant mag laten zien aan verschillende interviewers achter elkaar. Die interviewers komen dan na afloop bij elkaar en bekijken samen welke van de kandidaten hen het meest is bijgebleven.

Tip voor de sollicitant: eh… eigenlijk niet anders dan anders. Wees vriendelijk en interactief. En zorg dat je een pitch in je hoofd klaar hebt met wat jou bijzonder maakt.

4. Het aan-het-werk-interview.

Een intensieve vorm, voor zowel kandidaat als organisatie. Maar het is wel een vorm met een hoge voorspellende waarde. We hebben het over de sollicitatiemethode waarbij de kandidaat tijdens het gesprek meteen gevraagd wordt een taak af te ronden.

Deze methode komt – weinig verrassend – het meest voor in sectoren waar vaardigheden vrijwel direct zijn aan te tonen, zoals in de creatieve hoek, in engineering, of in sales, waar de sollicitant dan bijvoorbeeld gevraagd wordt live een verkoopgesprek te voeren.

Tip voor de sollicitant: check welke vaardigheden in de vacature gevraagd worden. En bereid je voor daarop getest te worden.

vormen van sollicitatiegesprek

5. Het groepsgesprek

De ‘omgekeerde’ vorm van het panelgesprek (#2). In deze vorm heb je veel kandidaten en weinig interviewers in één ruimte. De kandidaten ontmoeten elkaar dan ook (wat op zich ook al ongebruikelijk is, en iets dat je wel vooraf aan hen bekend moet maken). Het idee is dat de groepsdynamiek ervoor zorgt dat de beste kandidaten vanzelf komen bovendrijven. Het is (nog) geen heel gebruikelijke methode, maar er zijn al wel aardig wat bedrijven die ermee experimenteren.

Tip voor de sollicitant: blijf kalm, maar niet té kalm. Je moet namelijk wel een goede indruk maken. Zorg verder dat je vrienden maakt, en niet de rest alleen als tegenstanders ziet. Ook al zijn ze dat natuurlijk op dat moment wel…

6. Het lunchgesprek

Of: het diner-interview, of: de golfafspraak, of: de casual date. Een veelvoorkomende interviewvorm in organisaties waar de vacaturehouder het beslissingsrecht (vrijwel) in zijn eentje heeft. Een doorgaans nog iets meer ongestructureerde vorm dan het ongestructureerde sollicitatiegesprek, omdat ook allerlei andere gespreksonderwerpen dan het eigenlijke werk de revue passeren.

Golfafspraken komen veel voor als de vacaturehouder (vrijwel) in zijn eentje kan beslissen

Hoewel de wetenschap duidelijk maakt dat deze vorm eigenlijk van weinig voorspellende waarde is, zijn steeds meer bedrijven er toch van gecharmeerd. Ze willen kandidaten een leuke ervaring bieden, en hen tegelijk kunnen beoordelen in een meer natuurlijke omgeving dan op kantoor. Ook een mengvorm met het groepsgesprek komt trouwens voor, als bijvoorbeeld een hele groep studenten wordt geobserveerd terwijl ze ‘iets leuks’ doen.

Tip voor sollicitanten: check vooraf even het menu. Je wil niet iets bestellen dat jouw presentatie in gevaar brengt.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners