Historisch gezien groeit Nederlandse arbeidsmarkt helemaal niet zo hard

Peter Boerman Op 20 oktober 2016
Gem. leestijd 3 min 754x gelezen
Deel dit artikel:
Historisch gezien groeit Nederlandse arbeidsmarkt helemaal niet zo hard

In Griekenland, Portugal en Spanje verbetert de werkgelegenheid momenteel beter dan in Nederland. Althans, in historisch perspectief gezien…

De Zuid-Europese landen hebben de naam de zorgenkindjes van de Europese Unie te zijn, maar afgaande op nieuwe cijfers van Glassdoor is dat onterecht: in alle landen in het zuiden groeit de arbeidsmarkt harder dan die in Nederland. Tenminste: in verhouding tot de historische groei sinds 2007.

Eigen index ontwikkeld: de GLMI

Glassdoor heeft (samen met Llewellyn Consulting) een eigen index ontwikkeld om de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in kaart te brengen: de Global Labour Market Index (GLMI). Daarin zitten factoren meegerekend als de arbeidsparticipatie, het aantal vacatures en werklozen en het aantal mensen dat (onvrijwillig) in deeltijd werkt. En dat dan berekend over 18 landen (17 in Europa, en daarnaast de VS), en gerelateerd aan 2007.

glmi glassdoor

‘De impuls komt uit het zuiden’

‘De GLMI laat zien dat de impuls momenteel van Griekenland, Portugal en Spanje komt’, zegt Andrew Chamberlain, chief economist bij de werkgeversbeoordelingssite. ‘Daar verbetert de arbeidsmarkt sterk in verhouding tot hun historische prestaties. Al hebben alle drie de landen nog wel een lange weg te gaan voordat ze in de buurt komen van de arbeidsmarktomstandigheden die ze vóór de financiële crisis hadden.’

In Nederland was de arbeidsmarkt al best goed

Dat Nederland niet zo goed scoort in de index heeft overigens een vrij simpele verklaring: ons land groeit niet zo hard, omdat de arbeidsmarkt er al goed was – en nog steeds is. In de tabel hieronder staat de ontwikkeling van de GLMI sinds 2007.

glmi glassdoor

De index toont aan hoe de groei in de arbeidsmarkt in ieder onderzocht land versneld of vertraagd is, vergeleken met de historische groei. Een index boven 0 betekent dat de arbeidsmarktsituatie sneller verbetert vergeleken met de gemiddelde groei in het verleden. Een index onder 0 betekent dat de arbeidsmarktsituatie niet zo snel verbetert als verwacht gebaseerd op de gemiddelde historische groei. Hoe hoger de index, hoe meer de arbeidsmarkt de verwachtingen overtreft.

Veel deeltijders, weinig jeugdwerklozen

Per deelonderwerp bekeken:

  • 20,4 procent van de Nederlanders op de arbeidsmarkt werkt in tijdelijke functies. Dat is op Portugal en Spanje na het hoogste aantal.
  • 6,7 procent van de Nederlanders tussen 15 en 29 jaar is niet in opleiding, werk of in training. Dit is het laagste percentage in heel Europa. In Italië en Griekenland is dit ongeveer een kwart van de jongeren.
  • 9,6 procent van de Nederlandse deeltijders zou graag meer willen werken. Dit is het laagste percentage van Europa, op Zwitserland na. In Italië, Spanje en Griekenland liggen die percentages (ruim) boven de 60 procent.
  • 74,1 procent van de Nederlanders boven de 15 jaar doet mee op de arbeidsmarkt. Dat is vergelijkbaar met Duitsland, en slechts licht achter de koplopers: Zwitserland, Zweden en Noorwegen. Griekenland is hekkensluiter met 51 procent.
  • 1,7 procent van alle functies in Nederland is vacant, precies het gemiddelde in de EU. Hier is de VS koploper met 3,6 procent, gevolgd door het VK en Duitsland (beide 2,6 procent), in Griekenland staat maar 0,2 procent van alle functies vacant.

(cijfers Q4 van 2015)

Foto boven

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en het komt gewoon in je mailbox!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners