Aantal IT-vacatures in 1 jaar verdrievoudigd

Dat de arbeidsmarkt momenteel krap is, dat is geen nieuws. Maar voor IT-professionals is het wel weer héél krap. Het aantal vacatures nam in een jaar tijd zelfs toe met 200 procent (!) tot 600.000, zo meldt De Staffing Groep.

Peter Boerman Op 08 juli 2021
Gem. leestijd 2 min 679x gelezen
Deel dit artikel:
Aantal IT-vacatures in 1 jaar verdrievoudigd

Tegenover dat enorm groeiende aantal vacatures, staat echter nauwelijks een groeiend aantal sollicitanten, stelt de Staffing Monitor, een periodiek onderzoek van De Staffing Groep. Kende elke vacature voor een IT’er in april 2020 nog ruim 3 sollicitanten, inmiddels is dat gedaald naar minder dan 2. ‘Door de coronacrisis en de bijbehorende digitale transitie is de strijd om talentvolle IT’ers in een stroomversnelling geraakt’, aldus Wessel van Alpen jr., CEO van De Staffing Groep.

Kende elke IT-vacature in april 2020 nog ruim 3 sollicitanten, inmiddels zijn dat er minder dan 2.

Uit het onderzoek blijkt dat developer, functioneel beheerder en tester de populairste vacatures zijn onder IT-sollicitanten. Binnen de businessgerelateerde IT-functies gaat de voorkeur van sollicitanten uit naar IT-consultant, -projectmanager en -projectleider. Van Alphen: ‘In het afgelopen jaar is ook het gemiddelde aantal sollicitaties voor deze functies meer dan gehalveerd. Dit vraagt om een andere benadering van zowel het wervingsproces als het eigen personeelsbestand.’

Achterdeur dicht

Volgens Van Alphen zijn traditionele IT-organisaties nog te vaak vooral gefocust op het aantrekken van IT’ers, terwijl er aan de achterkant veel talent verloren gaat. ‘Alleen door het bestaande talent binnen je organisatie optimaal in te zetten en op te leiden voorkom je dat je uit dezelfde vijver vist als veel branchegenoten’, zegt hij.

‘We zien dat purpose en zingeving een steeds grotere rol spelen bij de keuze voor een werkgever.’

Opvallend: de tarieven van IT’ers lijken volgens het onderzoek nog nauwelijks in de lift te zitten, ondanks de dus sterk groeiende vraag. Dat heeft vooral ermee te maken dat IT’ers namelijk niet alleen een goed salaris belangrijk vinden, maar daarnaast ook veel waarde hechten aan werksfeer, een vast contract, weinig reistijd en interessante werkinhoud. Van Alphen: ‘In crisistijd zijn veel werknemers op zoek naar zekerheid, zo ook in de IT-sector. Daarnaast zien we dat purpose en zingeving een steeds grotere rol spelen bij de keuze voor een werkgever. Dit vraagt om strakke onboarding van nieuwe medewerkers en een duidelijke visie op sfeer en cultuur. Juist op die gebieden valt er voor veel organisaties nog een wereld te winnen, zeker als sprake is van een omvangrijke flexibele schil.’

Lees ook

Download hier het hele onderzoek

Staffing Monitor

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners