Arbeidsmarkt IT’ers slaat op hol (whitepaper)

Anja van Kemenade Op 06 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 3582x gelezen
Deel dit artikel:
Arbeidsmarkt IT’ers slaat op hol (whitepaper)

De arbeidsmarkt voor IT-professionals begint tekenen van oververhitting te tonen

De vraag naar IT’ers is het afgelopen jaar met liefst 21% gegroeid (en het eerste kwartaal van 2015 nog eens met 19%). Hoewel er de afgelopen jaren meer studenten de opleidingen uitstromen, is de vraag naar IT’ers nog altijd twee keer zo groot als het aanbod. Vooral hbo’ers zijn zeer gewild.

Data

Dat blijkt uit een studie van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group en recruitment-specialist Sterksen. Voor het onderzoek zijn onder meer data uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), van het DUO en van Jobfeed gebruikt.

Actief of latent

Bijna twee van de drie IT-professionals zijn actief of latent op zoek naar een andere baan. Tegelijkertijd groeit het aantal korte of tijdelijke dienstverbanden en opdrachten voor zzp’ers en freelancers explosief. Dat maakt het voor werkgevers en opdrachtgevers steeds lastiger om de juiste mensen te vinden en te behouden.

Vaak benaderd

Het afgelopen jaar is 20% van de IT-professionals van baan veranderd. Bij nieuwe klussen wordt de rol van tijdelijke contracten, freelancers en zzp’ers steeds groter. IT-professionals worden vaak benaderd door headhunters. Een kwart van hen zelfs elke maand. Een toenemend aantal IT’ers vertrekt om die reden zelfs van LinkedIn. Ook voor de 55-plussers in deze beroepsgroep blijven de kansen op de arbeidsmarkt heel goed, zo blijkt uit het onderzoek.

Java, PHP en het Rijk

De meest gevraagde specialisaties zijn: Software engineer, Java developer en PHP programmer. Daarnaast blijken Shell, Google en het Rijk de populairste werkgevers.

Wensen opwaarts bijgesteld

Het onderzoek toont aan hoe groot de uitdagingen zijn voor werkgevers die succesvol IT-professionals willen werven. Dat gaat niet meer via de gebaande paden. Ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden, extra opleidingen, thuiswerken en de uitdaging van de klus, hebben de IT-professionals hun wensen inmiddels naar boven bijgesteld.

Download het rapport

voorkant afbHet rapport IT Labour Market Monitor 2015 Netherlands is te downloaden via Intelligence Group en Sterksen.com.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners