Belevingsgericht werven, dat doe je zo

Peter Boerman Op 14 mei 2017
Gem. leestijd 3 min 1119x gelezen
Deel dit artikel:
Belevingsgericht werven, dat doe je zo

In een wereld vol Machine Learning en Big Data is het nog steeds menselijke aandacht die het verschil maakt, leerde recruiter Anne-Marijke Baan tijdens Werf& Live. Alleen: hoe doe je dat dan precies?

tanja van oosten werf& live vivent‘Belevingsgericht werven’, wat is dat eigenlijk? En waarom is het nodig? Hoe krijg je met een klein budget toch grip op de krappe arbeidsmarkt? Die vragen waren voor mij een belangrijke reden om afgelopen donderdag Werf& Live te bezoeken. Het antwoord kwam onder meer van Tanja van Oosten (foto), adviseur arbeidsmarktcommunicatie van Vivent, organisatie in de ouderenzorg. In een impactsessie vertelde zij hoe Vivent zijn kernwaardes vertaalt in het recruitmentproces.

Werven = selecteren

Alles begint bij het bepalen van je employer value proposition, je DNA, vertelde ze. De huidige match in de arbeidsmarkt is gebaseerd op zingeving; het verhaal van de organisatie, de waarde die je toevoegt. Kernwaardes die Vivent hiervoor heeft gebruikt is het écht leren kennen van cliënten, oprechte aandacht en je inleven in de cliënten, zo ‘thuis’ mogelijk. Vivent traint zijn medewerkers op deze mindset, dit zorgt voor de cultural fit. Het zorgt enerzijds voor verloop onder de kandidaten bij wie deze visie niet past, anderzijds trekt het de juiste kandidaten aan. Je DNA heeft dus naast een wervend ook direct een selecterend karakter, vertelt Van Oosten.

Je DNA heeft naast een wervend ook direct een selecterend karakter

Social Shift, Social Engagers

Om dit DNA uit te dragen zet Vivent zijn medewerkers online in als ambassadeurs. Met het project ‘Social Shift’ leiden zij medewerkers op tot Social Engagers en Social Masters die als tegenprestatie content delen met #Vivent. Positieve berichten die zich als een olievlek verspreiden, met een enorm bereik en een imagoboost tot gevolg.

vivent belevingsgericht werven

Als een buddy naast de kandidaten

Trekken we de lijn door naar de Candidate Experience, dan zien we dat de recruiters van Vivent gedurende het hele proces náást de kandidaten staan. Zij volgen als een soort buddy de sollicitant bij elk gesprek, tot de contractbespreking aan toe en als afsluiter de evaluatie na een maand. Met oprechte aandacht; van handgeschreven kaartjes met ‘Welkom bij Vivent’ tot tips bij het afwijzen na een gesprek. Administratieve processen zijn zo ingeregeld dat ook daadwerkelijk tijd kan worden vrijgemaakt voor deze aandacht. Het zorgt voor positieve reacties, ook onder de afgewezen kandidaten.

Aandacht: basis voor goede Candidate Experience

De les die ik uit deze sessie heb meegenomen: verplaats je in de belevingswereld van de kandidaat. Heb aandacht voor de kandidaat, het levert zóveel op. Fijn om te weten dat in een wereld van Artificial Intelligence, Machine Learning en Big Data iets als aandacht nog altijd het basisprincipe voor een goede Candidate Experience is. Aandacht zorgt voor impact. Zo simpel kan het zijn.

anne marijke baan beleveingsgerichteAnne-Marijke Baan is recruiter bij De Twentse Zorgcentra in Enschede. Hier op Werf& zal ze vanaf nu regelmatig bloggen over haar belevenissen in de wondere recruitmentwereld.

Lees meer over Werf& Live

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners