De 4 grootste blunders bij het maken van een recruitmentvideo

Peter Boerman Op 28 april 2015
Gem. leestijd 2 min 2115x gelezen
Deel dit artikel:
De 4 grootste blunders bij het maken van een recruitmentvideo

Bijna elke recruitmentcampagne doet tegenwoordig wel ‘iets’ met video. Maar pas op: video kan ook behoorlijk de plank misslaan. 

J.T. O’Donnell, ceo van careerealism.com, schrijft op LinkedIn over de pogingen van grote corporates om met videootjes jongeren aan te spreken. Veel geld wordt er vaak tegenaan gesmeten, maar zelden met groots resultaat.

De 4 grootste fouten

Volgens hem zijn de 4 grootste fouten:

1. Overproductie

Je kunt jongeren niet ‘kopen’ met spectaculaire shots, of zwaar geproduceerde filmpjes. Niet dat het per se amateuristisch hoeft te ogen, integendeel, maar alles staat of valt met een idee, niet met productiebudgetten. ‘Als een video te gepolijst is, zegt hij eigenlijk dat de werkgever te hard aan het proberen is’, aldus Vasilios Alexiou, mede-oprichter van videobedrijf FirmPlay uit Boston.

2. Alleen de topman laten zien

Minstens een even grote fout als de eerste: alleen de echte top aan het woord laten. Leuk misschien voor de ceo zelf, maar irrelevant voor de jonge sollicitant. Die ziet liever mensen met wie hij of zij zich kan identificeren. En belangrijker nog, aldus Alexiou (van FirmPlay): millennials geloven in teamwork. Als ze in een video alleen managers zien, laat je zien dat de werkomgeving gericht is op ‘command & control’, niet op samenwerking.

3. De video focust op het product of de dienst

Recruitment mag misschien marketing zijn, dat maakt een recruitmentvideo nog geen marketingvideo. Hou de focus dus op het talent en wat zij kunnen verwachten bij jou als werkgever. Als je geweldige producten maakt, maak daar dan een apart reclamefilmpje van.

4. Aáááárgh, clichés, clichés, clichés!

Ja, we zijn een dynamisch bedrijf. Bij ons volop mogelijkheden om je carrière een vliegende start te geven. We hebben een work hard, play hard-cultuur. Bladiebladiebla. Millennials zijn voldoende mediagetraind om de hype door te prikken. Ze willen bewijs. Zeg je informeel te zijn? Laat het dan ook maar eens zien. Noem geen enkel cliché of algemeenheid zonder het bewijs ervoor te leveren.

Hoe moet het dan wel?

Alexiou haalt als bewijs hoe het moet een hilarische video uit de kast van Twitter. Een beetje een ouwetje alweer, maar daarom niet minder leuk. En de 3 minuten van het kijken helemaal waard:

Volgens Alexiou is dit om diverse redenen bovendien een heel goede video:

  1. Hij laat zien dat het bedrijf humor heeft
  2. Hij toont hoe inventief het bedrijf is om dingen gedaan te krijgen
  3. Hij maakt de (informele) cultuur van het bedrijf duidelijk
  4. Hij laat zien dat het bedrijf bereid is om risico’s te nemen

Dat zouden meer mensen moeten doen, wil hij maar zeggen.

Meer video

Meer leren over Employer branding? 

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie organiseert op 21 mei een Masterclass over Employer Branding. In deze masterclass leer je welke HR- en communicatiemiddelen je kunt inzetten om je recruitmentdoelen te halen. Gezamenlijk wordt gekeken hoe je een sterk werkgeversmerk creëert. Meteen inschrijven kan hier. Of bekijk eerst een – jawel – video over deze masterclass: 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners