Dieptepunt voor arbeidsmarkt lijkt nu echt wel achter de rug

Op de arbeidsmarkt vallen voorzichtig weer wat positieve signalen te ontwaren. Zo lijkt het aantal vacatures het dieptepunt inmiddels wel achter de rug hebben, zo blijkt uit een aantal nieuwe cijfers.

Peter Boerman Op 10 juni 2020 Gem. leestijd 3 min2300x gelezen
Deel dit artikel:
Dieptepunt voor arbeidsmarkt lijkt nu echt wel achter de rug

Oké, de cijfers van begin dit jaar zijn nog ver weg. Maar afgaande op de data van Textkernel, gebaseerd op Jobfeed, lijkt de weg naar boven toch wel weer ingeslagen. Waar in de week van 4 mei het aantal vacatures bleef steken op bijna de helft van het aantal van half januari, is dat inmiddels weer opgeklommen tot 70%. In België was de stijging in dezelfde vier weken van het dieptepunt van 60% naar 72%, ten opzichte van half januari.

In veel landen is de laatste weken weer een stijging te zien in het aantal vacatures.

Ook in andere landen is weer een stijging te zien in vacatures. Soms voorzichtig, soms ook fors, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Daar maakte het aantal geplaatste vacatures de grootste daling door sinds de uitbraak van het coronavirus, maar de afgelopen vier weken was de stijging hier juist weer redelijk groot, van 19% naar 32% van het niveau van januari. Ook Oostenrijk (+26%), Frankrijk (+26%) en Spanje (+23%) tonen grote stijgingen gekeken naar het vacaturevolume.

Positieve signalen

De cijfers van Textkernel passen in een reeks van meer recente positieve signalen. Zo was er een veelbesproken Amerikaans rapport dat duidde op een plots stevige dáling van de werkloosheid. En in Nederland kwam ABN Amro met het bericht dat de krapte op de arbeidsmarkt nog niet bepaald verdwenen is. Ook via andere kanalen kwamen voorzichtig wat lichtpuntjes door.

‘De afname van vacatures lijkt te stabiliseren. In sommige sectoren ligt de focus voorzichtig op herstel.’

Zo spreekt ook Indeed van een ‘rem op de dalende vacaturetrend’ en van ‘de eerste sectoren die tekenen van herstel laten zien’. ‘De afname van vacatures lijkt te stabiliseren. In een aantal delen van de economie ligt de focus voorzichtig op herstel’, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. ‘De vacaturedalingen lijken voor een aantal beroepsgroepen zelfs iets af te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor verpleegkunde, bouw, installatietechniek, productie, detailhandel, op- en overslag en hospitality en toerisme.’

Meer weten?

Op donderdag 11 juni tussen 11.00 en 12.00 geven Jobdigger, OnRecruit en Intelligence Group een gratis webinar over de meest actuele arbeidsmarktdata. Tijdens het webinar worden nog veel meer actuele en unieke data over de vraag én aanbodontwikkeling op de Nederlandse arbeidsmarkt gedeeld. Aan het einde is ook de mogelijkheid om extra vragen te stellen óf verdiepingen te suggereren voor de volgende week. Aanmelden voor het webinar op donderdag 11 juni kan hier.

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Adver-Online Group
BRANDMANNEN
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Floyd & Hamilton
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Backoffice
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency