Een lofzang op recruitment

Wim Van den Nobelen Op 13 februari 2019
Gem. leestijd 3 min 837x gelezen
Deel dit artikel:
Een lofzang op recruitment

Het recruitmentproces is soms net een voetbalwedstrijd, vindt Wim van den Nobelen. Maar welke tactiek gebruik je om de tegenspeler te verslaan?

Soms voel ik me net Messi. We staan achter. Het is diep in de blessuretijd en de procedure draait voor geen meter. Ik haal de bal op bij de keeper, want er komt geen bruikbare kandidaat bij me terecht. De trainer heeft vanwege meerdere blessures een functieprofiel opgesteld waardoor het voor iedereen anders is geworden.

Balcontrole

De keeper speelt de bal. Ik neem hem met mijn verkeerde voet aan en word meteen op de huid gezeten door andere concurrerende recruiters, omdat zij ook weten dat als zij de bal hebben wij niet kunnen scoren. Ik maak een schijnbeweging naar rechts en draai de andere kant op. Dat is een. Ik versnel mijn pas en steek het middenveld over.

Afgelopen week heb ik geoefend op een nieuwe truc en deze lukt wonderbaarlijk goed

Ik kom twee middenvelders van de tegenstander tegen. Het zijn niet de minste. De ene is een gevreesde HR Manager en de andere een corporate recruiter met een dodelijke tackle. Ik anticipeer op hun bewegingen. De situatie is voorspelbaar. Zij kennen hun taak en weten welke actie ik ga nemen. Het resultaat is verbluffend. Afgelopen weken heb ik geoefend op een nieuwe truc en door voldoende zelfreflectie, ik ben namelijk niet de grootste, lukt deze wonderbaarlijk goed.

Schijnbeweging

Nog één lastige verdediger te gaan. Een reus van een tegenstander. Fysiek goed, maar technisch niet briljant. We weten beiden dat als ik hem passeer de kans groot is dat ik scoor. We weten beiden ook dat hij hier alles aan zal doen om dit te voorkomen. Hij zou er zelfs een rode kaart voor pakken. De kans dat ik dan niet scoor is groot. Ik twijfel geen moment. Ik kijk hem recht in de ogen en weet dat mijn voeten de bal onder controle houden. Voor een seconde is hij afgeleid. Hij weet dat ik hem ga passeren en hij twijfelt tussen de bal afpakken of een overtreding maken. Hierdoor is hij te laat en ben ik hem voorbij.

Meer dan 90 minuten en 10 overtredingen lang heb ik gestreden voor deze baan

Goal…?

Daar staat de keeper. Misschien wel de beste van de wereld. Het laatste gesprek. Ik leg aan om te schieten. Ik kies de rechteronderhoek, altijd goed. Voordat ik kan uithalen, ben ik onderuit gehaald door de rechtsback die vanuit het niets ook zijn mening moet geven over deze procedure. Ik lig op de grond. Moe. Meer dan 90 minuten en 10 overtredingen lang heb ik gestreden voor deze baan. Wat nu? Penalty, zegt de scheidsrechter. We leven nog!

We zitten inmiddels in de 95e minuut. De scheidsrechter zegt dat hij direct na het nemen affluit. Dus geen tegenvoorstel meer, dit is do or die. Ik leg aan. Kijk naar links, maar schiet rechts. Goal. Het stadion ontploft. Ik schrik wakker. Mijn kandidaat gaat vandaag op gesprek. Duimen dat zij het wordt.

wim van den nobelen‘Wim op woensdag’ is de tweewekelijkse blog van recruiter Wim van den Nobelen (Strictly People). Om de week op woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Lees alles van Wim

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners