Feel Good Friday: de dooddoener, het cliché en de eerlijke vacature

Veel vacatures zien er hetzelfde uit, vooral die voor online marketeers. Digital marketingbureau LeadLogic schreef daarom niet 1, maar 3 vacatureteksten. Zo kan de sollicitant kiezen welke hij liever heeft…

Redactie Op 21 februari 2020
Gem. leestijd 3 min 807x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: de dooddoener, het cliché en de eerlijke vacature

Als online marketeer heb je de banen vaak voor het uitzoeken. Digitale bureaus zoeken vaak op dezelfde, en toegegeven: weinig inspirerende manier naar personeel. ‘Iets met dertien in een dozijn’, aldus Willeke Stam van LeadLogic, dat besloot om het bij hun vacature dus maar anders te doen. Het bureau schreef daarom niet, 1, maar 3 verschillende vacatures, voor één en dezelfde functie. ‘We hebben een vacature vol dooddoeners gemaakt, een vacature vol clichés, zoals anderen het doen maar dan net iets erger, én een eerlijke vacature waarin we vertellen dat je gewoon hard moet werken en zo.’

#1. De vacature vol dooddoeners

‘Wauw, gewoon wauw’, zo begint de vacature vol dooddoeners. ‘Wij deden onderzoek naar online marketing vacatures en daarbij verzamelden we de grootste dooddoeners voor je. O, en eerlijk is eerlijk, we konden er zelf ook wat van.’ Want wat betekent een marktconform salaris eigenlijk? (spoiler: helemaal niets). En wauw, een telefoon en een laptop bij de secundaire voorwaarden, wat bijzonder. Ware het niet dat je dat er altijd bij krijgt als je online marketeer bent. En dan ook nog eens reiskostenvergoeding, zodat je zelf niet hoeft te betalen om naar je werk te komen? Fan-tas-tisch!

#2. De cliché-vacature

Nee, dan de vacature vol met clichés, die zich laten verdelen in: dit ben jij, dit ga je doen en dit krijg je van ons. De eisen zijn daarbij hoog: je moet alles weten over digital marketing, creatief zijn, analytisch en o ja, liefst ook nog eens stuk of 8 talen spreken. Maar daar krijg je dan ook enorm veel voor terug: het allertofste bureau van Nederland en natuurlijk het in- en uitademen van succes. Je krijgt een topsalaris, hoeft nooit naar kantoor te komen en de collega’s zijn állemaal superleuk. En op je vrije dag kun je jezelf lekker bijscholen tot yogaleraar of zo.

Echt alle collega’s zijn superleuk en je krijgt ook nog eens een topsalaris

#3. De eerlijke vacature

Voor de mensen die dooddoeners en clichés niet zien zitten, heeft het bureau ten slotte ook een eerlijke vacature geschreven. Daarin worden uiteraard dezelfde leuke dingen verteld als in de eerdere twee, maar ook de realiteit. Het is er namelijk ook gewoon bikkelen. Dat yoga-leraar worden? Dat doe je dus maar lekker in je eigen tijd. En de bedrijfsborrel? De meeste mensen komen met de auto. Dus die borrel is eerlijk gezegd zelfs best een beetje saai.

Op naar meer van dit soort eerlijke vacatures!

Zelf een leuk idee voor Feel Good Friday?

Elke vrijdag eindigen we met lichte voet op Werf& met de rubriek Feel Good Friday. Heb je zelf een goed idee? Laat het ons gerust weten!

Meer weten over vacatureteksten?

Zelf ook op zoek naar een killer-vacaturetekst? Op 19 maart organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer een training ‘Schrijven van vacatureteksten’. Hier leer je in één middag een online vindbare, aansprekende, preselectieve en activerende vacaturetekst te schrijven. Met daarnaast ook nog eens toegang tot een veelomvattende kennisportal. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners