Funny Friday: sollicitatiegesprek in een hotelkamer? Doe maar niet meer…

Wat doe je als je geen vast kantoor hebt of veel door het land reist voor je werk? Dan plan je je sollicitatiegesprekken gewoon in een hotelkamer, toch? In Amerika was het blijkbaar jarenlang gebruik, maar wordt het nu toch afgeraden. Goh…

Redactie Op 13 september 2019
Gem. leestijd 2 min 1299x gelezen
Deel dit artikel:
Funny Friday: sollicitatiegesprek in een hotelkamer? Doe maar niet meer…

Het is nu de American Economic Association (AEA) die met plannen komt om dit soort hotel-interviews voortaan te verbieden. Tijdens hun jaarlijkse conferentie, tegelijkertijd een grote banenbeurs, kwam het in het verleden namelijk regelmatig voor dat een (vrouwelijke) kandidaat een hotelkamer vol mannen kwam binnenlopen en vervolgens gevraagd werd om op het bed plaats te nemen voor het sollicitatiegesprek. Of dat er zelfs al een man op het bed lagen als de sollicitant binnenkwam.

‘Liever geen rokje voor een sollicitatiegesprek.’

Niet bepaald een comfortabele situatie, heeft de AEA nu ook ingezien. Zeker nadat een memo naar buiten kwam van een Harvard-studente die de praktijk aan de kaak stelde. Daarin schetste ze nog meer awkward situaties. Zoals ook het officiële advies om geen rokje te dragen voor een sollicitatiegesprek.

Doe maar niet meer

Solicitatiegesprekken op hotelkamers, het schijnt al jaren usance te zijn op het economencongres. Maar de vereniging is er nu dus zelf ook achter gekomen dat dit eigenlijk niet meer kan. En dus geven ze nu het dringende advies om de hotelkamer maar liever te mijden, als je een serieus sollicitatiegesprek wilt voeren. En ze geven ook een aantal alternatieven. Denk aan een café, de lobby van het hotel of een afgehuurde meetingroom.

Ook in andere branches schijnen geregeld interviews in hotelkamers plaats te vinden.

De AEA is overigens zeker niet de eerste die deze praktijk wil aanpakken. Ook in andere branches dan onder economen schijnt het nog geregeld voor te komen. De vakbond van onder meer acteurs, SAG-AFTRA, kwam vorig jaar al met een nieuwe set richtlijnen die audities in hotelkamers verbood, net als het Producers Guild. Beide in navolging van de Harvey Weinstein-schandalen. In de academische wereld werd dat voorbeeld daarna gevolgd door onder meer The American Mathematical Society, The Mathematical Association of America Board of Governors, The American Historical Association, The American Philosophical Association, de American Political Science Association en de The American Studies Association. En nu dus ook door de economenvereniging. Hoe gek het voor ons misschien ook mag klinken, het schijnt dus allemaal nodig te zijn geweest…

En, heb jij wel eens een sollicitatiegesprek in een hotelkamer gevoerd? Laat het weten in de reacties!

Zelf een leuk idee voor Funny Friday?

Elke vrijdag eindigen we met lichte voet op Werf& met de rubriek Funny Friday. Heb jij een leuk idee? Laat het ons weten!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners