Groot tekort aan chaufeurs in 2015

Martijn Hemminga Op 24 juni 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 1392x gelezen
Deel dit artikel:

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Nederland kan de komende jaren oplopen tot 58.000 mensen. Dat concluderen onderzoekers van het bureau Policy Research Corporation in een studie naar de marktontwikkelingen in de transport- en logistieksector.

Tot 2015 zijn al 49.000 chauffeurs nodig om de werknemers te vervangen die onder meer met pensioen gaan. Om dat grote gat te dichten willen werkgevers en werknemers, die opdracht gaven tot het onderzoek ‘Wegvervoer en logistiek: Visie 2015’, met de overheid gaan praten.

Concurrentiepositie onder druk
In het rapport concluderen de onderzoekers ook dat de concurrentiepositie van Nederland in het internationaal wegvervoer onder druk staat. ”Het aandeel van het Nederlands kenteken is bijna gehalveerd van 16 procent in 1999 naar 8 procent in 2006”, is in het rapport te lezen. 15 procent van het vervoer betreft internationaal transport in de transportsector. De overige 85 procent betreft binnenlands vervoer.

Frankrijk komt internationaal niet meer voor in de top 5 en Polen is de nummer twee geworden, waarmee volgens de onderzoekers maar wordt aangetoond dat posities aan het verschuiven zijn richting de lagelonenlanden.

De verwachting is dat de daling van het Nederlands aandeel op de korte tot middellange termijn doorzet, al pakken Nederlandse vervoerders hun kansen door samenwerking met buitenlandse transporteurs aan te gaan.

Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens van pensioenfondsen en zijn enkele tientallen ondernemingen geïnterviewd.
Bron: NU.nl

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners