Gusta Timmermans: ‘Geen enkele kandidaat wil nog 40 velden invullen’

De kandidaat echt centraal. Het wordt vaak geroepen, maar ‘ik ken bijna geen organisatie die dat helemaal voor elkaar heeft’, stelt Recruitment Builder Gusta Timmermans. Waar zijn volgens haar de eerste quick wins te halen?

Werf& gastredacteur Op 12 januari 2023
Gem. leestijd 3 min 414x gelezen
Deel dit artikel:
Gusta Timmermans: ‘Geen enkele kandidaat wil nog 40 velden invullen’

Voor mij was 2022 het jaar dat we eindelijk de kandidaat centraal zijn gaan stellen. Het sollicitatieproces, de systeemondersteuning, de kandidaatreis; ik ken bijna geen organisatie die dat helemaal voor elkaar heeft. Maar een nieuwe arbeidsmarktpositionering heeft helemaal geen zin als je niet eerst dit proces op orde hebt. Te beginnen bij de basics: laat de kandidaat weten hoe het proces verloopt en houd regelmatig contact.

Maak het kandidaten vooral ook niet te moeilijk.

Maak het hen vooral ook niet te moeilijk. Is die motivatiebrief echt nodig? Laat je sollicitanten 40 velden invullen? Dát wil niemand meer. Houd het simpel. Alleen naam, e-mail en telefoon zijn genoeg. In relatief kleine stappen, met weinig budget, kun je zo al veel op orde krijgen in je proces. Neem zoiets simpels als een ‘kopje koffie’-button op je website, direct gelinkt aan je agenda of mailadres. Zo kun je heel veel dingen stroomlijnen en in je systeem programmeren.

Geen kruisverhoren

Ook sollicitatiegesprekken kunnen veel beter. Geen kruisverhoren, maar...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Meer lezen?

Deze column van Gusta Timmermans, eigenaar van adviesbureau Recruitment Builders!, verscheen ook in het Werf& Jaarboek 2022. Ook een exemplaar hiervan ontvangen? Vraag hem hier aan.

Lees ook

Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners