Horecapersoneel schaars? Deze ondernemer kreeg voor 5 vacatures ruim 50 reacties

Personeelstekort in de horeca? Met een beetje creatief denken blijkt er nog steeds veel mogelijk, zo laat een Groningse ondernemer zien. Hij kreeg ruim 50 sollicitaties binnen, voor 5 vacatures. Dankzij… een collegegeldbonus.

Peter Boerman Op 16 september 2022
Gem. leestijd 3 min 803x gelezen
Deel dit artikel:
Horecapersoneel schaars? Deze ondernemer kreeg voor 5 vacatures ruim 50 reacties

‘Je kunt tegen de tijd gaan schoppen, of je kunt met de tijd meegaan.’ Dixit Peter Havinga, bedrijfsleider van restaurant Het Zusje van André Dokter in Groningen. En dus vertelde hij tegen het Groningse universiteitsblad Ukrant graag over zijn opvallende idee om nieuwe personeelsleden niet alleen salaris te bieden, maar tegelijk ook het collegegeld voor hen te betalen.

‘Nu het zo succesvol is, kunnen we natuurlijk wel echt kijken wie er goed bij ons past.’

Wie bij het restaurant solliciteert kan een jaarcontract van 12 uur per week tegemoet te zien, met elke maand 166 euro extra als bonus. Genoeg om – bij elkaar opgeteld – met terugwerkende kracht het collegegeld voor een jaar te verdienen, zo was de gedachte. Een idee dat blijkbaar aansloeg, want binnen 4 dagen waren er al 52 sollicitaties binnen voor ‘slechts’ 4, later 5 openstaande vacatures. ‘Nu het zo succesvol is, kunnen we natuurlijk wel echt kijken wie er goed bij ons past.’

Vele acties

Het was misschien ‘maar’ een financiële bonus. Maar de actie van Het Zusje van André Dokter trok wel heel wat belangstelling, tot aan landelijke media aan toe. En dan was het de afgelopen maanden niet eens de enige actie die in het oog sprong. Wat te denken van de gratis tattoo die Ruby Hotels zijn nieuwe medewerkers biedt? Het afbetalen van studieschulden zoals Postillion Hotels doet? Of de drie maanden gratis verblijf die je bij Leonardo Hotels in het verschiet kunnen liggen? En een eetcafé in Enschede haalde vorig jaar al de nieuwspagina’s toen de eigenaar nieuwe personeelsleden een gratis rijbewijs aanbood.

‘Ik heb er totaal geen rekening mee gehouden dat het zo groot zou worden.’

Maar die van het collegegeld terugverdienen, die kenden we dus nog niet. En het blijkt een slimme zet, want het laat ook meteen zien wat voor doelgroep je wil aanspreken. Studenten dus. Een doelgroep waarvan er in Groningen natuurlijk veel rondlopen. ‘Ik heb er totaal geen rekening mee gehouden dat het zo groot zou worden, maar we hebben ontzettend veel positieve reacties gekregen’, blikt Havinga terug. De sollicitanten moeten volgens hem vooral aan twee eisen voldoen: leuk en spontaan zijn. ‘De rest kunnen wij hen leren.’

Kans bij bezorgers

Iemands collegegeld vergoeden is overigens niet het enige dat hotels, restaurants en cafés in nood kunnen doen om personeel te werven. Uit onderzoek van Intelligence Group, dat vandaag verscheen, blijkt dat het aantal vacatures in de horeca de laatste maanden minimaal 30% hoger ligt dan in dezelfde maanden vorig jaar. Maar nu de vraag naar (maaltijd)bezorging afneemt, kan juist daar een potentieel interessante nieuwe wervingsbron gevonden worden, aldus de onderzoekers. Want terwijl het aantal vacatures bij de horeca in een jaar tijd flink steeg, nam het aantal vacatures bij bezorgers in diezelfde tijd juist met zo’n 70% af.

‘Bezorgers hebben al ervaring met de gewenste flexibiliteit, werktijden en klantgerichtheid van de horeca.’

‘De horeca heeft daarmee een unieke kans om extra arbeidspotentieel aan te trekken, dat al affiniteit heeft met haar dienstverlening’, aldus Intelligence Group-CEO Geert-Jan Waasdorp. ‘Voor terrassen, bediening, maar ook in de keuken als afwasser heeft deze doelgroep al ervaring met de gewenste flexibiliteit, werktijden en klantgerichtheid. Ook andere sectoren zoals retail, supermarkten en logistieke dienstverleners kunnen hun voordeel doen om bezorgers te verleiden om over te stappen. Zo komen tienduizenden werknemers extra vrij, en kan ook een extra brug geslagen worden in het diversiteitsstreven van deze sectoren.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners