In de meeste Europese landen krabbelt vacaturemarkt weer wat op

In de meeste landen in Europa is deze weken weer een (lichte) stijging te zien in het aantal geplaatste vacatures. Ook in Nederland is het niveau terug op dat van het begin van de lockdown-maatregelen. Oftewel: trekt de markt weer aan?

Peter Boerman Op 25 juni 2020
Gem. leestijd 2 min 1192x gelezen
Deel dit artikel:
In de meeste Europese landen krabbelt vacaturemarkt weer wat op

‘Goed nieuws!’ Zo typeert Jobfeed de laatste vacature-index die het voor de zomer uitbrengt en waarin de vacaturecijfers van 7 Europese en 2 Noord-Amerikaanse landen verwerkt zijn. En goed nieuws is het inderdaad voor de meeste landen. Na een stevige krimp in vacatures van maart tot en met half mei, is nu weer bijna overal een voorzichtige toename te zien in vacatures.

vacatures in europese landen

In Duitsland en Canada zit het aantal vacatures zelfs weer boven de 90 procent, vergeleken met begin januari, en Oostenrijk zit daar vlak achter, met 85 procent. In Nederland staat de index nu op 76 procent, en daarmee zit ons land weer voor het eerst op het niveau van drie maanden geleden, toen de lockdown net van kracht werd.

België en VK springen er (negatief) uit

Eigenlijk is in bijna alle landen de laatste weken wel een stijging te zien, behalve in België en het Verenigd Koninkrijk. België is ook het enige van de onderzochte landen waar het aantal vacatures nog niet hoger is dan één maand geleden, en ook niet hoger dan twee maanden geleden. En het Verenigd Koninkrijk bungelt min of meer al sinds het begin van de corona-uitbraak onderaan, met nu nog slechts 31 procent van de vacatures, ten opzichte van half januari. Wel is ook hier een stijging te zien ten opzichte van het dieptepunt, dat half april werd bereikt.

> Veel cijfers wijzen op een stabilisatie en terugkrabbelende arbeidsmarkt.

De Jobfeed-bevindingen sluiten aan bij die van anderen. Zo constateerden Jobdigger en Intelligence Group weliswaar dat het aantal online vacatures de afgelopen maanden zo’n 28% lager lag dan vóór de coronacrisis, maar ook dat de markt niet meer krimpt. Ook andere cijfers wijzen op een stabilisatie en terugkrabbelende arbeidsmarkt. Zoals die van de ABU. En het bericht van ABN Amro dat de krapte nog niet bepaald verdwenen is. Andere (voorzichtige) lichtpuntjes kwamen onder meer van Indeed. De vacaturesite ziet een ‘rem op de dalende vacaturetrend’ en ‘de eerste sectoren die tekenen van herstel laten zien’.

Meer weten?

Vandaag, donderdag 25 juni tussen 11.00 en 12.00, geven Jobdigger, OnRecruit en Intelligence Group weer een gratis webinar over de meest actuele arbeidsmarktdata. Zij delen dan nog veel meer actuele en unieke data over de vraag én aanbodontwikkeling op de Nederlandse arbeidsmarkt. Aan het einde is ook de mogelijkheid om extra vragen te stellen. Ook kun je verdiepingen suggereren voor de week erop. Aanmelden voor het webinar op 25 juni? Dat kan hier.

AANMELDEN VOOR HET WEBINAR

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners