IT’ers zijn helemaal niet zo schaars (als je maar weet hoe ze te werven)

Peter Boerman Op 16 juli 2018
Gem. leestijd 3 min 4814x gelezen
Deel dit artikel:
IT’ers zijn helemaal niet zo schaars (als je maar weet hoe ze te werven)

Aan goede IT’ers wordt hard getrokken op de huidige arbeidsmarkt. Massaal dansen bedrijven rondom de enkele schaarse schoolverlaters. Maar tegelijk laten ze – gek genoeg – ook heel veel kansen liggen.

Wie op zoek is naar een IT’er, denkt al gauw even hip te moeten zijn als Google, een onbeperkt aantal vakantiedagen te moeten aanbieden of een fitness- en gameruimte te moeten inrichten, en niet te vergeten een bar met een sterrenkok die lunch- en avondeten maakt. Hoe kun je anders ooit die jonge, ambitieuze IT’ers verleiden?

Het gaat IT’ers niet om de glijbaan

Maar bedrijven die op die strategie inzetten, vergeten dat de arbeidsmarkt voor IT’ers veel groter is dan dat. En ook voor lang niet iedereen zo werkt. Zo blijken er volgens een analyse van Sterksen en de Intelligence Group nog 51.000 IT’ers te zijn die nooit benaderd worden door recruiters, maar daar best voor openstaan.

Na het salaris noemen de ondervraagden ‘thuiswerken’ als belangrijkste pullfactor

En die hippe kantoorruimte met glijbaan en pingpongtafel? Uit een nieuwe analyse blijkt het daar ook al nauwelijks om te gaan. Sterker nog: de meeste IT’ers hechten juist veel meer waarde aan de mogelijkheid om thuis te kunnen werken. Na het salaris noemen de ondervraagden dat zelfs als belangrijkste pullfactor.

Waarom staat dat niet in de vacaturetekst?

“Het bijzondere is dat je ‘thuiswerken’ en ‘het faciliteren van een goede thuiswerkplek’ nauwelijks terugziet in vacatureteksten  of op recruitmentsites of hoort als kandidaten benaderd worden. Terwijl de meeste werkgevers wel zulke mogelijkheden aanbieden”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. “Als je het aanbiedt, kun je het dus maar beter wel benoemen en voor sommige doelgroepen zelfs benadrukken. In zulke details kan precies zitten wat je nodig hebt om je doelgroep wél aan te trekken.”

Bewaak de basis van arbeidsmarktcommunicatie

Veel bedrijven zoeken het in allerlei extra’s voor IT’ers, terwijl ze ‘de basis van goede arbeidsmarktcommunicatie’ negeren, constateert Waasdorp. Dat wil volgens hem zeggen: ze kijken in elk geval te weinig naar de echte behoefte van de doelgroep. Voor de IT Labour Market Monitor 2018 Netherlands (hier gratis te downloaden) werden de drijfveren van drie groepen IT’ers onderzocht: junior, medior en senior. Daaruit kwamen de volgende drivers naar voren:

Wat drijft de junior IT’er?

  • Inhoud en uitdaging van het werk
  • Carrière- en doorgroeimogelijkheden
  • Opleidingsbudget

Wat drijft de medior IT’er?

  • Werksfeer
  • Reiskostenvergoeding en/of meedenken in het reizen
  • 13de maand en financiële extra’s

Wat drijft de senior IT’er?

  • Salaris
  • Zekerheid in de vorm van een vast contract en pensioenregeling
  • Zelfstandigheid in de functie

Maak stories rondom de drivers

Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om deze elementen letterlijk op te nemen in je aanbod als werkgever (en dat werkt goed, zegt Waasdorp, verwijzend naar de VacatureVerbeteraar). Maar het is volgens hem nog veel beter als je ‘stories’ rondom deze ‘drivers’ weet te maken en daarmee direct inspeelt op de belevingswereld van je doelgroep.

‘De schaarse medior IT’er kun je bijvoorbeeld goed tegemoetkomen in het reizen. dat helpt hem of haar’

“De zeer schaarse medior IT’er, die tussen de 4 en 10 jaar werkervaring heeft, kun je bijvoorbeeld goed helpen door hem of haar tegemoet te komen in het reizen. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je goed bereikbaar bent, dat je verschillende dependances in Nederland hebt of dat je mensen de gelegenheid geeft eerste klas te reizen, of een vaste parkeerplaats aanbiedt, of een taxiservice met chauffeur naar kantoor.”

Meer dan voldoende aanbod

Al met al is er “meer dan voldoende aanbod”, constateert Waasdorp. Oók van IT’ers. “Als je maar weet waar en hoe je hen moet werven” en goed weet in te spelen op wat ze belangrijk vinden. “Het bijzondere is alleen dat de meeste werkgevers met een onaantrekkelijke propositie vissen in een markt waarin iedereen al vist… die van starters.”

Meer weten over succesvol IT’ers werven?

Op dinsdagmiddag 4 september organiseren Sterksen, VONQ en de Intelligence Group een seminar over hoe je IT’ers kunt werven, óók in een zeer krappe markt. Aanmelden kan nog.

Foto boven cc via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners