Home Nieuws Jobbird failliet verklaard; ‘goede hoop op doorstart’

Jobbird failliet verklaard; ‘goede hoop op doorstart’

1.637 keer
4
jobbird failliet

Vacaturesite Jobbird is dinsdag om 11:00 failliet verklaard door de rechtbank. Direct betrokkenen hopen echter de komende weken een doorstart te kunnen maken.

Het moet ongetwijfeld een vervelende Sinterklaas zijn voor de medewerkers van het bekende platform, dat eerder dit jaar nog grootse internationale plannen bekend maakte. In plaats van de grens over te vliegen, blijkt de vogel nu helemaal neergestreken. Het was oprichter Jan-Peter Cruiming zelf die het bankroet aanvroeg.

Minder succes dan Nationale Vacaturebank

jan peter cruiming jobbirdIn een eerder leven stond Cruiming (foto) nog aan de basis van Nationale Vacaturebank. Dat avontuur eindigde destijds met een verkoop aan VNU voor 28 miljoen euro. Met Jobbird, dat het moest hebben van een freemium-model, wist hij zo’n succes echter nooit te herhalen. Er werden wel regelmatig ronkende persberichten naar buiten gebracht, maar aan de achterkant leverde het dus niet genoeg op.

De nieuwe CTO mag volop aan de slag

Het is nu aan de recent aangestelde CTO/CMO Matthijs Jorissen om de komende twee weken gesprekken te voeren met geïnteresseerde investeerders of strategisch kopers, die het zeven jaar oude merk en de boedel willen overnemen. Jorissen is daartoe gevraagd door de curator van het bedrijf. Het personeel dat gistermiddag ontslag is aangezegd, blijft voorlopig aan het werk. Bij de curatoren hebben zich inmiddels meerdere geïnteresseerden gemeld.

‘Er werd zwaar verlies gemaakt en sinds het begin eigenlijk nooit winst’

“Er werd zwaar verlies gemaakt en sinds het begin eigenlijk nooit winst”, aldus Jorissen. Toch heeft hij goede hoop op een succesvolle doorstart. Na zijn aantreden in oktober is hij begonnen met een roadmap om de zaken op orde te krijgen. Van die roadmap is momenteel al 80 tot 85 procent gerealiseerd, aldus betrokkenen om het bedrijf heen. “Maar het achterstallig onderhoud bleek groter dan in 3 maanden opgelost kon worden. Daarop heeft de aandeelhouder het faillissement aangevraagd.” Met nieuwe investeerders zou het volgens Jorissen echter mogelijk moeten zijn ook de volgende 15 à 20 procent te realiseren, zodat een gezond bedrijf achterblijft.

107.000 keer geklikt op de sollicitatiebutton

Jorissen, afkomstig van Shop2Market, zegt zelf namelijk ook ‘te geloven in de potentie van Jobbird’. Niet zo gek, want “vorige maand is er 107.000 keer geklikt op een sollicitatiebutton via Jobbird. Dus dat geeft de potentie wel aan, denk ik.” Er zijn naar verluidt al enkele gesprekken gevoerd, en er staan ook nog gesprekken gepland. Door het faillissement is het een en ander wel in een stroomversnelling gekomen, geeft hij toe. “Het komt niet helemaal uit de lucht vallen. We balen als een stekker dat het niet eerder gecommuniceerd is. Maar goed, dat zij zo. Waar het om gaat is: we willen heel graag de arbeidsmarkt blijven bedienen. En het zoeken is nu naar investeerders om de laatste technische doorbraak te forceren.”

‘we willen graag de arbeidsmarkt blijven bedienen. het zoeken is nu naar investeerders om de laatste technische doorbraak te forceren’

Van de curator heeft hij daar formeel twee weken de tijd voor gekregen. Dat moet genoeg zijn, hoopt hij. “Er zijn de afgelopen maanden al grote stappen gemaakt. Aanpassingen in het businessmodel en de technische architectuur zouden voldoende moeten zijn om Jobbird in 3 maanden weer winstgevend te maken. Jobbird is een bekend merk en vanwege het faillissement ontdaan van alle verplichtingen.”

Slechte tijden voor de vogels…

Het zijn op een of andere manier slechte tijden voor de vogels: het heeft er helemaal niets mee te maken, maar vorige maand werd ook online reisorganisatie TravelBird al failliet verklaard. Dat bedrijf maakte inmiddels trouwens een succesvolle doorstart. Het bedrijf kwam toen nog in het nieuws omdat de (voormalige) HR-directeur een lijst op internet zette met de namen en adressen van voor recruiters te benaderen ex-medewerkers.

Lees ook:

4 REACTIES

 1. Praatjes, praatjes, praatjes… daaag narcistisch mannetje Cruiming. Wat een afgang.

 2. Zijn vorige interview was al veel te mooi om realistisch te kunnen zijn en riep natuurlijk al de nodige vragen op. Een omzet van 1,4 miljard… Hoe verzin je het!

  Helaas zijn medewerkers en schuldeisers van Jobbird nu de dupe van de gladde, loze praatjes van dhr. Cruiming, die zelf natuurlijk zijn schaapjes al lang en breed op het droge heeft. Triest.

 3. fallisement voor Jobbird,

  Door de bril van een #Jobbird medewerker.

  We zouden gaan Vliegen; eerst Europa en later zelfs daar buiten. Niets is minder waar! Toch wil ik het positief bekijken. Mede dank zij Cruiming, hebben we super veel mensen aan een nieuwe baan kunnen helpen. Met een baanbrekendende gedachte om het veel meer over de ecommerce as in te zetten. Niet alleen op ons eigen platform adverteren maar direct naar duizenden kanalen. Dit is echt wel innovatief in de relatief behouden recruitment markt! Klanten met serieuze budgetten zijn ook echt te spreken over de resultaten! Niet alles is gegaan zoals het zou moeten dat is nu wel duidelijk.

  Waarom wel doorstarten.
  Achter de schermen heeft Jan-Peter Cruiming vele anderen en mij de kans gegeven om samen met Jobbird te Vliegen! En dat hebben we gedaan! We mochten door heel Europa alle ATS spelers en Multiposter benaderen om de kijken of we zaken konden doen. Langs de grote beurzen en hebben we prachtige deals gemaakt, koppelingen gecreerd en hebben we nog vele potentiele deals voor de deur staan. Never een dull moment dus. “ Zie het dan ook echt als een vliegende start “ Miljoenen jobs door de hele EU staan klaar. Naast het development vraagstuk is het nu een kwestie van omzetten en/of het XML schuifje naar voren zetten. Met Matthijs als CTO hebben wij al veel aan kwaliteit kunnen toevoegen aan het systeem.

  “ Voor mijn gevoel zijn we er echt bijna” Kop op team! Ik ben trots op ons resultaat!

  Investeerders opgelet. Jobbird is power en bijna ready to fly! Pak dus die telefoon en bel ons op!

  Ooit via Jobbird.com gesolliciteerd, steun en like ons dan! Wij zijn er klaar voor om jou en andere honderduizende mensen de komende maanden weer naar een nieuwe job te brengen.

  Maurice de Gruijter

 4. Fantastisch Maurice, het feit dat je er nog zo in staat siert je. Maar laten we wel even realistisch wezen: JP’tje heeft jullie als een baksteen laten vallen. Sterker nog, jullie waren niet eens van het failissement op de hoogte (volgens diverse media). De afgelopen maanden heeft, ondanks deze situatie die niet zomaar uit de lucht komt vallen, talloze mensen overgehaald om voor zijn zinkende schip te komen werken. Mensen die het waarschijnlijk prima hadden bij hun vorige werkgever en onder valse voorwendselen naar Jobbird zijn gelokt. Dat is niet ok.

  Tel daarbij op:

  – een verouderd (ietwat gejat) businessmodel
  _ een leugenachtige (Cruiming beweerde een week geleden dat hij nog verkozen was, voor de 3e keer op rij, tot beste carrieresite wat helemaal niet zo was want dit was Unique) instelling
  – en vooral narcistische / opschepperige instelling (ik ga de hele wereld veroveren (2013), ik heb een villa gekocht (op Linkedin) etc. en je verliest al je geloofwaardigheid nog maar niet te spreken over het hele Marlot / CEO verhaal.

  Leesvoer om even wakker te worden Maurice: http://www.quotenet.nl/Nieuws/Jobbird-van-Jan-Peter-en-Marlot-Anna-Cruiming-failliet-218744

  en https://www.sprout.nl/artikel/verdwenen-oprichter-jobbird-verrast-medewerkers-met-faillissement

  Succes met solliciteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here