Kandidaat mag na een sollicitatie best snel contact opnemen, zegt recruiter

Peter Boerman Op 20 september 2017
Gem. leestijd 2 min 2749x gelezen
Deel dit artikel:
Kandidaat mag na een sollicitatie best snel contact opnemen, zegt recruiter

Recruiters en HR-managers vinden het helemaal niet erg als een kandidaat na een sollicitatie weer snel contact opneemt. Maar het liefst wel via een mailtje.

Solliciteren kan voor veel kandidaten best spannend zijn. Je werkt je cv bij, schrijft een motivatiebrief, stuurt hem op, en dan… begint vaak het grote wachten. Ja, de ontvangstbevestiging volgt snel, maar de rest? Dat kan kandidaten meestal niet snel genoeg gaan, maar in de praktijk blijkt de lengte van de procedure hen toch vaak tegen te vallen.

Binnen een week? Prima

Uit nieuw onderzoek van Accountemps blijkt echter toch hoop. In dat onderzoek zeggen  recruiters en HR-managers namelijk massaal het helemaal niet erg te vinden als kandidaten hun sollicitatie van een snelle follow-up voorzien. Binnen een week contact opnemen met de vacaturehouder in kwestie? Bijna 30 procent vindt het prima. Binnen 2 weken? Nog eens 36 procent ziet er geen enkel probleem in.

robert half follow-up

Liefst een mailtje

De 300 (Amerikaanse) respondenten van het onderzoek spraken daarbij wel een grote voorkeur uit voor een mailtje. Liefst 64 procent noemt dat de voorkeursmethode om follow-up aan een sollicitatie te geven. Op gepaste afstand volgt de telefoon (met 21 procent), en het persoonlijk contact met de vacaturehouder (14%). Opmerkelijk: follow-up via sociale media wordt nauwelijks gewaardeerd.

robert half 2 geen social media

Wel voorzichtig zijn, hoor!

Dat je als sollicitant lang niets hoort van een organisatie waar je solliciteert, betekent nog niet dat ze niet in je geïnteresseerd zijn, zegt Michael Steinitz van Accountemps. Maar, waarschuwt hij: ‘Het is goed om via follow-up kenbaar te maken dat je echt belangstelling hebt. Maar wees niet te extreem in het aandacht trekken. Probeer vriendelijk en positief te blijven, zonder pushy te worden.’

Do’s en don’ts

Tot slot nog enkele do’s en don’ts die Accountemps voor de sollicitant in petto heeft:

Do

Don’t

Communiceer via e-mail of telefoon. Stuur je follow-up-mail of -belletje binnen 2 weken na je sollicitatie. Hou je boodschap helder en beknopt, en probeer kalm en vol zelfvertrouwen over te komen.

Te pushy zijn. Meerdere keren mailen? Steeds weer bellen? Het kan irritatie opwekken en daardoor je kansen minimaliseren.  

Laat interesse zien. Vertel (nog eens) wat je aanspreekt in de organisatie en de functie. 

 

Vraag naar salaris. In de follow-up-mail is het echt nog te vroeg om te vragen naar het salaris of andere arbeidsvoorwaarden. Wil je parttime werken? Wacht even met de vraag tot je eventuele sollicitatiegesprek (of zelfs nog later).

Vraag naar de processtappen. Vraag de vacaturehouder om jouw verwachtingen te managen. Wanneer denkt hij of zij jou iets te kunnen melden?

 

Gefrustreerd raken. Hoor je maar niets van de organisatie waar je hebt gesolliciteerd? Raak niet boos of gefrustreerd, maar zoek gewoon verder.

 

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners