Klimaat en zorg domineren de meest schaarse functies

Dat de zorg hofleverancier is van de meest schaarse functies, mag niet verrassend heten. Zo wel een opmerkelijke nieuwkomer: het klimaat. ‘Klimaatgerelateerde’ banen zijn sterk in opkomst, zo constateert Indeed, en leveren zelfs de ‘winnaar’ van het jaar.

Peter Boerman Op 16 januari 2020
Gem. leestijd 2 min 386x gelezen
Deel dit artikel:
Klimaat en zorg domineren de meest schaarse functies

Het klimaat staat momenteel in eh.. steeds warmere belangstelling. Of het nu gaat om bosbranden in Australië, de investeringsagenda van BlackRock of de sterk opwarmende oceanen, vrijwel dagelijks zorgt het veranderende klimaat ergens ter wereld wel voor nieuwskoppen.

De ‘klimaatbaan’ is onder de vacatures zelfs de grootste stijger van het afgelopen jaar.

Ook op de Nederlandse arbeidsmarkt is die toegenomen aandacht voor het onderwerp inmiddels te merken. Althans, vacaturesite Indeed meldt dat het aantal klimaatgerelateerde banen in opkomst is, en noemt de ‘klimaatbaan’ zelfs de grootste stijger van het afgelopen jaar. Waarbij de snelste groeier binnen die sector trouwens de ‘Leidinggevend monteur klimaattechniek’ was. Ten opzichte van 2018 kwam die vacature vorig jaar maar liefst 5 keer vaker voor. Maar ook de projectleider klimaattechniek (+22%) en toezichthouders op milieu (+37%) kenden veel vacatures.

‘De vraag naar geschikte werknemers voor milieugerelateerde functies groeit als kool.

‘Gezien de algemene aanhoudende aandacht voor het klimaat, maar ook de actualiteit rond de stikstofcrisis, is het geen verrassing dat we op dat vlak ook meer banen zien. De vraag naar geschikte werknemers voor die functies groeit als kool’, aldus Sander Poos, managing director van Indeed Benelux.

Zorg domineert top-10

Naast het veranderende klimaat blijft ook de zorg een aanhoudende bron van vacatures. In het afgelopen jaar nam de vraag naar operatieassistenten, dermatologen, basisartsen en ambulancechauffeurs volgens Indeed zelfs ‘explosief’ toe. Van alle posities in de zorg steeg de vraag naar GZ-psychologen in de verslavingszorg het hardst (+258%). En opvallend is ook de grote sprong die de operatieassistent heeft doorgemaakt. Die functie is vorig jaar ruim 3 keer vaker aangeboden dan in 2018. ‘En het lijkt erop dat we de komende jaren een verdere toename van vacatures in die sector kunnen verwachten’, aldus Poos.

indeed top 10

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners