Leeftijdsdiscriminatie nog steeds wijdverbreid: 4 op de 10 recruiters erkent schuld

Peter Boerman Op 03 april 2019
Gem. leestijd 4 min 1019x gelezen
Deel dit artikel:
Leeftijdsdiscriminatie nog steeds wijdverbreid: 4 op de 10 recruiters erkent schuld

Maar liefst 40 procent van de recruiters geeft toe wel eens een kandidaat niet te hebben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek vanwege diens leeftijd. Opvallend: deze vorm van discriminatie komt het meest voor onder recruiters die zelf al de 60 gepasseerd zijn…

Discriminatie op basis van leeftijd, geslacht, afkomst of zelfs woonplaats: het is nog steeds schering en inslag op de arbeidsmarkt. Reden waarom uitzendbureau Unique voor de tweede keer in een half jaar een ‘Week van het anonieme cv’ organiseert. Intercedenten van het bureau gaan dan bij klanten langs met alleen cv’s waarop persoonsgegevens onzichtbaar zijn gemaakt.

Naar aanleiding van deze week heeft Unique ook onderzoek gedaan naar de ervaringen met zulke anonieme cv’s. Ruim 600 recruiters en HR-verantwoordelijken in het hele land werden ondervraagd. En daaruit blijkt dat de respondenten hun discriminatie best makkelijk toegeven. Een paar resultaten:

 • Mannen nodigen iets vaker dan vrouwen iemand niet uit op basis van leeftijd (41% ten opzichte van 37%).
 • Nederlanders van 60 jaar en ouder hebben het vaakst (51%) iemand niet uitgenodigd vanwege de leeftijd.
 • Mensen in Noord-Nederland hechten meer waarde aan leeftijd dan in andere regio’s: 71% versus 61% gemiddeld.
 • Verschillen tussen man en vrouw zijn vooral te zien als het gaat om de foto. Zo’n 45% van de vrouwen wil graag een foto zien op het cv, versus 37% van de mannen.
 • Slechts 1 op de 5 recruiters zegt afkomst als een belangrijk onderdeel van het cv te zien: 6 op de 10 Nederlanders vindt dit ‘enigszins’ tot ‘zeer onbelangrijk’.
 • 37% van de ondervraagden zegt wel eens iemand niet te hebben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van diens woonplaats. Mannen doen dat vaker dan vrouwen (39% tegenover 33%).
 • 12% van de ondervraagden geeft toe wel eens iemand niet te hebben uitgenodigd voor een gesprek op basis van een buitenlands klinkende achternaam.
 • 13% heeft wel eens iemand niet uitgenodigd op basis van diens geslacht. Mannen trouwens twee keer zo vaak als vrouwen (16% versus 8%).

Leeftijd bovenaan de top-5

De vraag ‘hoe belangrijk vind je de volgende elementen op een cv?’ leverde de volgende top-5 op (de categorieën ‘enigszins belangrijk’, ‘belangrijk’ en ‘zeer belangrijk’ opgeteld):

 1. Leeftijd – 61%
 2. Woonplaats – 56%
 3. Foto – 40%
 4. Geslacht – 26%
 5. Afkomst/nationaliteit – 22%

Persoonsgegevens spelen bijna altijd een rol

Het anonieme cv is nog lang geen standaard gebruik, blijkt verder uit het onderzoek. Enkele andere bevindingen over het (mogelijk) gebruik van anonieme cv’s:

 • Zo’n 56% geeft aan dat bij het besluit om iemand voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen, de persoonsgegevens altijd een bepaalde rol spelen – of je dit nu wilt of niet.
 • Bij 30% van de ondervraagden spelen persoonsgegevens geen enkele rol in de beslissing om een kandidaat wel of niet voor een gesprek uit te nodigen.
 • Bij jongeren onder de 30 jaar spelen persoonsgegevens vaker (47%) géén rol dan bij personen boven de 60 (30%).
 • 87% van de ondervraagden zegt liever te werken met gepersonaliseerde dan anonieme cv’s. Mannen geven iets vaker aan liever met een gepersonaliseerd cv te werken dan vrouwen (89% versus 85%).
 • 14% zegt al wel eens met anonieme cv’s te hebben gewerkt in een sollicitatieprocedure. Gekeken naar leeftijd geldt dit het meest voor de groep 30- tot 39-jarigen: 26%.
 • Ondanks de grote voorkeur voor gepersonaliseerde cv’s, geeft 37 procent aan het geen probleem te vinden om eens met anonieme cv’s te werken.
 • De houding ten opzichte van het anonieme cv is erg verdeeld. Een derde (35%) is positief over de aandacht hiervoor, iets minder dan een derde (29%) staat hier juist negatief tegenover. De overige 37% is neutraal.
 • Jongeren onder de 30 staan het meest positief tegenover het werken met anonieme cv’s: 43% is enthousiast.

Meningen over anoniem solliciteren nogal verdeeld

Via een open vraag zijn ook de meningen over solliciteren met een anoniem cv gepeild. Deze blijken sterk uiteen te lopen. Zo geven sommige recruiters aan dat een anoniem cv niet in behandeling wordt genomen. Hier geven ze verschillende argumenten voor. Zo vertrouwen enkele recruiters anonieme sollicitanten niet, en denken ze dat de kandidaat in kwestie iets te verbergen heeft. Ook geven recruiters aan in een transparante organisatie te werken, en daarom ook veel belang te hechten aan openheid over persoonsgegevens.

Sommige recruiters vertrouwen een anonieme sollicitant niet, en denken dat hij iets te verbergen heeft

Daarnaast zeggen anderen ook dat anonieme cv’s onhandig zijn in verband met het zoeken naar een bepaald profiel, ten behoeve van de teamsamenstelling, of vanwege ‘de wensen van de klant.’

Ook positieve geluiden

Aan de andere kant zijn er in het onderzoek ook veel positieve geluiden te horen van zowel recruiters als sollicitanten. Zo zegt een recruiter het ‘een eerlijke manier van solliciteren’, te vinden, ‘zonder gekleurde bril op. Uiteindelijk draait het om de vaardigheden van iemand.’ Een andere ondervraagde is blij dat een dergelijke manier van solliciteren ‘gelijke kansen voor mannen en vrouwen om uitgenodigd te worden voor een gesprek’ oplevert.

‘anoniem solliciteren is een eerlijke manier van solliciteren, zonder gekleurde bril op’

Ook zegt een ondervraagde recruiter: ‘Als je met een anoniem cv werkt, vallen ineens andere zaken op. Wat heeft iemand gedaan, welke kennis brengt iemand mee, welke talenten heeft iemand en wat doet iemand in zijn vrije tijd? Verder kijken dan het cv noemen we dat, kijken naar de persoon, talenten en levenservaring. Zo kom je meer tot de kern van wat er nou echt belangrijk is voor een functie.’

En een recruiter die in het verleden zelf problemen heeft ondervonden met solliciteren geeft aan: ‘Dit zou erg fijn zijn voor personen (onder wie ikzelf) die vaak vanwege afkomst niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik ben mij er erg van bewust dat mijn collega’s hier specifiek op letten en dat baart mij vaak zorgen.’

‘Mentaliteitsverandering tot stand brengen’

Volgens Unique is de week van het anonieme cv dan ook ‘hard nodig’. ‘Door te focussen op de werkervaring, het talent en de drijfveren van de sollicitanten willen we mensen een spiegel voorhouden’, zegt operationeel directeur Diana Magielsen. ‘Vooral leeftijd blijkt nog vaak een doorslaggevende rol te spelen bij het wel of niet uitnodigen van een sollicitant. Met deze week willen wij mensen opnieuw aan het denken zetten en zo een mentaliteitsverandering tot stand brengen. Wij willen laten zien dat mensen en hun talenten en ambities centraal moeten staan, en niet iemands persoonsgegevens.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners