Meeste werkgevers willen dat sollicitant over salaris begint

Peter Boerman Op 11 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 1801x gelezen
Deel dit artikel:
Meeste werkgevers willen dat sollicitant over salaris begint

Een ruime meerderheid van de werkgevers verwelkomt het idee dat de sollicitant tijdens het gesprek over het salaris begint. Slechts 7 procent stelt dat alleen de werkgever tijdens het sollicitatieproces over het salaris mag beginnen.

Opvallend hierbij is het grote verschil tussen mannen en vrouwen: waar 11% van de vrouwelijke HR-managers aangeeft het ongepast te vinden voor een sollicitant om over het salaris te beginnen, is dit onder mannelijke HR-managers slechts 3%. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder 200 Nederlandse HR-manager. 

Bereid te onderhandelen

Bijna de helft (47%) van de ondervraagden zegt in het onderzoek verder dat ze, vergeleken met vorig jaar, meer bereid zijn om met kandidaten over het salaris te onderhandelen. Toch zegt ook 46% dat hier geen verandering in is gekomen en een kleine minderheid (6%) zegt zelfs dat ze minder bereid zijn.

Sterke positie

‘De arbeidsmarkt is langzaam aan het veranderen’, concludeert Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland uit het onderzoek. ‘Er komen weer meer beschikbare banen’, zegt hij, ‘en steeds meer werknemers gaan op zoek naar een nieuwe baan. Voor bedrijven is het erg belangrijk om ermee rekening te houden dat talentvolle werknemers die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken erg gewild zijn en zodoende een sterke positie hebben om over hun salaris te onderhandelen. Het is daarom belangrijk een competitief salarisbeleid op te stellen, niet alleen om topwerknemers aan te trekken, maar ook om ze te behouden.’

Wanneer dan erover beginnen?

Over wanneer de sollicitant het salaris het beste ter sprake kan brengen, zijn de meningen van de ondervraagde HR-managers verdeeld:

·         18% zegt dat dit gepast is bij de aanmeldingsprocedure of in het eerste sollicitatiegesprek.

·         52% zegt dat deze discussie best in het tweede sollicitatiegesprek kan plaatsvinden.

·         24% vindt dat het salaris enkel in het laatste sollicitatiegesprek of bij de aanstelling besproken mag worden.

‘Om te zorgen dat het sollicitatieproces zo efficiënt mogelijk verloopt, is het belangrijk dat een potentiële werkgever en een sollicitant tijdig een open en realistische dialoog over het salarispakket aangaan’, aldus Renken. ‘Verwachtingen managen is in dit geval voor beide partijen erg belangrijk.’

Lees meer over salarisonderhandelingen

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners