Mobiel solliciteren neemt vlucht

Bas van de Haterd Op 04 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 109x gelezen
Deel dit artikel:

mobielMobiele recruitmentsites hebben in 2016 een enorme vlucht genomen. Rapporteerde Digitaal-Werven vorig jaar dat voor het eerst meer dan 50% van de corporate recruitmentsites mobiel toegankelijk was, is dat in 2016 gegroeid naar maar liefst 85%. Alle nieuw ontwikkelde sites zijn meteen responsive gemaakt en ook een aantal oudere sites zijn nu responsive. Het aantal aparte mobiele websites is 4%.

Mobiel solliciteren, een wens van veel kandidaten volgens Indeed, valt nog wel wat tegen. Een kwart van de sites houdt duidelijk rekening met het feit dat een kandidaat op een mobiele telefoon zit. Precies het aantal dat in het Indeed onderzoek aangaf hier mogelijkheden voor te bieden.

Mobiele toegankelijk

Het aantal websites dat dus degelijk mobiel toegankelijk is, is sterk toegenomen. Nog maar 15% van de recruitment websites zijn echt niet toegankelijk.

mobiel

Wel moet hierbij de kanttekening gemaakt worden dat een responsive website niet per definitie een goede mobiele ervaring biedt. Bij bijna 20% van de websites werd de site op de mobiel toch als ‘lastig leesbaar’ ervaren.

Een andere hele belangrijke kanttekening die gemaakt moet worden is dat bij een responsive website ook niet alles automatisch goed werkt. Zo bleek in 22% van de gevallen de ‘vacature detail pagina’, dus de daadwerkelijke vacature, niet (goed) leesbaar te zijn op een mobiele telefoon. De belangrijkste pagina van de website werkte dus niet goed.

Mobiel solliciteren

Volgend Indeed wil de helft van de mensen tegenwoordig ook via een mobiele telefoon kunnen solliciteren. Omdat je daar geen CV op hebt staan is dat soms lastig. Een CV uploaden met een iPhone kan niet, want bij het toevoegen van een bestand gaat deze naar de fotorol. Hier moet je dus als website maatregelen voor treffen. Bijvoorbeeld via een Apply with Linkedin button of de mogelijkheid om jezelf de vacature toe te sturen of je CV via Dropbbox of Drive toe te voegen.

Bij 25% van de onderzochte sites herkent de website dat je op een mobiele telefoon zit en past hij het sollicitatieproces aan. Bij 28% van de websites is er geen aanpassing zichtbaar, maar omdat deze een proces hebben dat je ook met je mobiel kan afronden is het mogelijk te solliciteren. Dat wil dus zeggen dat deze sites een mogelijkheid hebben om te solliciteren via Apply with Linkedin, per e-mail of met een eenvoudig formulier zonder CV toevoeging.

mobiel-solliciteren

Digitaal-Werven

Er zijn dus flinke stappen gemaakt op het gebied van mobiel solliciteren in 2016, hoewel er voor veel bedrijven ook nog steeds veel te winnen is. Alle bovenstaande data komt uit het onderzoek van Digitaal-Werven onder ongeveer 500 Nederlandse bedrijven. Dit onderzoek wordt gepresenteerd op 3 november tijdens Digitaal-Werven.

 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners