Modeketen selecteert medewerkers op uiterlijk

Redactie Op 30 juli 2013
Gem. leestijd < 1 minuut 2060x gelezen
Deel dit artikel:
Modeketen selecteert medewerkers op uiterlijk

Franse mensenrechtengroep Defenseur des Droits  is een onderzoek gestart naar het sollicitatiebeleid van de Amerikaanse modeketen Abercrombie & Fitch. De organisatie zou zich schuldig maken aan het selecteren van personeel op uiterlijk.

Modellen

Dit onderzoek is ingesteld nadat een medewerker van de mensenrechtengroep erachter kwam dat in de flagshipstore op de Champ-Elysees enkel  verkopers  werken die aanvankelijk als model waren ingehuurd.  Abercrombie & Fitch laat haar mannelijk personeel met ontbloot bovenlijf zowel in als buiten de winkel paraderen.  CEO Mike Jeffries veroorzaakte eerder al ophef met zijn uitspraak  ‘goed uitziende’ mensen aan te nemen omdat dit ‘goed uitziende’ klanten trekt.

Discriminatie

De mensenrechtengroep meent dat de winkel hiermee ‘minder knappe’ sollicitanten discrimineert; ‘Hoewel  de fysieke verschijning rechtmatig een belangrijke en bepalende factor is voor het aannemen van professionele modellen, geldt dat niet voor commerciële medewerkers’ aldus Dominique Baudis, directeur van Defenseur des Droits. Defenseur des Droits wil het onderzoek eind 2013 afsluiten en presenteren. Of dit rapport zal leiden tot een rechtszaak is nog onduidelijk.

Bron: NRC

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners