Dit zijn de 7 beste nieuwe recruitment-boeken voor deze zomer

De zomertijd is ook de ideale tijd om de vakkennis bij te spijkeren. Welke recruitment-boeken verschenen recent zoal? En wat valt eruit te leren?

Peter Boerman Op 06 juli 2021
Gem. leestijd 5 min 1787x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 7 beste nieuwe recruitment-boeken voor deze zomer

Of je nu weer voor het eerst in lange tijd naar het buitenland gaat, of rund um Hause blijft, de zomer is vaak de ideale tijd om een leesachterstand in te halen. En ook de afgelopen tijd zijn er weer genoeg interessante recruitment-boeken verschenen. We pikten er deze 7 hoogtepunten uit:

#1. Bart van Moens – Naar talent in overvloed

In Nederland hebben we al 8 jaar lang het boek Schaarste bestaat niet, onze zuiderburen hebben nu een evenknie daarvan in het boek Koers naar talent in overvloed. De boodschap in beide boeken komt namelijk grotendeels overeen: personeelstekorten bestaan only in the eye of the beholder. Wie verder durft te kijken, ziet juist dat er talent in overvloed is.

Wie verder durft te kijken, ziet dat er talent in overvloed is.

In dit boek gaat het daarbij onder meer over meer inclusief werven en selecteren, over ‘selectie zonder blinde vlekken’, en over hoe je al dat niet-alledaagse talent nou het best kunt onboarden. Mooi initiatief trouwens: de auteursopbrengsten van dit boek gaan naar de Koning Boudewijnstichting en zullen worden aangewend voor projecten die werken aan inclusie op de reguliere arbeidsmarkt.

#2. James Ellis – Talent Chooses You

Geen nieuw boek, maar wel een bijzondere vermelding hier waard. Want employer branding-goeroe James Ellis besloot recent dit boek voor iedereen gratis online te zetten, samen met The Employer Brand Handbook. En dat komt goed uit, want veel betere, meer inzichtrijke boeken over het employer branding-vak zijn bijna niet te vinden. Ellis haalt bijvoorbeeld mooi het hele funnel-denken onderuit met stellingen als ‘Hiring is a game of quality, not quantity’. ‘Het gaat er in de jacht op die ene speld niet om een steeds grotere hooiberg te vinden’, schrijft hij. En zo zijn er nog veel meer eye-openers en confronterende vragen te vinden in dit cadeautje, dat bovendien lekker wegleest. Ideaal voor op het zomerbed dus.

#3. Roeland van Laer – Het einde van HRM

Hij stond een paar maanden geleden al hoog in het overzicht van mustreads voor recruiters. Maar gek genoeg had Het einde van HRM, het debuut van ex-Alliander-recruiter en nu alweer bijna 2 jaar Labor Redimo-partner Roeland van Laer, op deze site verder nog geen aandacht gehad. Bij dezen dus!

Als je ‘vacatures vullen’ vervangt door TWM, ligt een strategische rol voor het oprapen.

In dit boek schetst hij niet alleen het einde van het ‘ouderwetse’ HRM, maar net zo goed dat van recruitment. Tenminste: zolang recruiters zich alleen maar blijven richten op werknemers in vaste dienst, voor vacatures met vaste rollen. Volgens Van Laer is het zaak dit oude denken los te laten en plaats te maken voor ‘nieuwe paradigma’s’, waarbij je niet alleen naar zzp’ers, freelancers, gig workers en uitzendkrachten kijkt, maar ook naar externe dienstverleners. En waarbij je het reactieve ‘vacatures vullen’ eindelijk eens vervangt door een total workforce management-model, waarmee een meer strategische rol voor het oprapen ligt.

#4. Leonie van Mierlo – Gelijkspel wint

recruitment-boeken gelijkspelNog zo’n boek dat hier voorheen alleen bij de mustreads aandacht kreeg is deze van innovatiestrateeg Leonie van Mierlo, over de nog steeds behoorlijk traditionele verhouding tussen vrouw en man op de werkvloer en hoe je dit kunt veranderen tot een meer divers en inclusief klimaat op het werk. Want juist ‘om succesvol te zijn en blijven is meer dan ooit diversiteit, inclusie en feminien leiderschap nodig’, aldus de auteur, die daarbij pleit voor een ‘systemische aanpak’, en daarbij ook recruiters niet onbesproken laat.

Om succesvol te zijn en blijven is meer dan ooit inclusie en feminien leiderschap nodig.

Ondersteund door inspirerende verhalen van meer dan 60 bekende en onbekende changemakers als Sigrid Kaag, Janka Stoker, en Jet Bussemaker. Er is ook een ondersteunende website bij, voor wie van deze boodschap maar geen genoeg kan krijgen.

#5. Maarten Brand – Met afstand het beste stagebedrijf

In 2018 schreef ‘stage-expert’ Maarten Brand al het Grote Stageboek voor Werkgevers; het allereerste managementboek over stagebegeleiding. Dit jaar doet hij er nog een schepje bovenop, met dit boek, waarin hij aan de hand van 52 tips uitlegt hoe je ook interessante stages kunt blijven bieden als je hele kantoor op afstand werkt. Nuttig, want steeds meer bedrijven werken ‘remote‘ en stages zijn hét duurzame instrument om jongeren te binden, te boeien en te behouden, aldus Brand.

#6. Anita Rasenberg – Succesvol Solliciteren

recruitment-boeken solliciterenBoeken over solliciteren, ze verschijnen nog steeds elk jaar. Er is natuurlijk ook elk jaar een nieuwe doelgroep voor. In dit boek loodst voormalig Spijtenburg-directeur Anita Rasenberg de werkzoekende aan de hand van voorbeelden, tips en praktijkopdrachten door het hele zoekproces heen. Van kernwaarden tot drijfveren, en van 5 manieren om te solliciteren tot een lijst voorbeeldvragen voor een sollicitatiegesprek: het komt allemaal voorbij. Niet bijster vernieuwend, maar mogelijk toch behulpzaam voor iedereen die een baan zoekt – én voor iedereen aan de andere kant van de tafel.

#7. Henk-Jan Kamsteeg & Ugur Özcan – Inclusief leiderschap

Niet alleen op platforms als dit wordt veel geschreven over diversiteit, dat gebeurt natuurlijk ook in gedrukte vorm. Zoals in deze ‘parabel’, waarin de auteurs aan de hand van het verhaal van directeur Anton vertellen hoe je als leider werkelijk inclusief kunt denken en handelen. Zonder onbewuste vooroordelen en blinde vlekken. Af en toe wringen de literaire aspiraties wat met de over te brengen boodschap, en dat uiteindelijk alleen de directie-parkeerplaatsen eraan moeten geloven, is misschien ook wel een lichte teleurstelling. Maar zoals het boek zelf ook al beschrijft: als de bedoeling goed is, en je het gesprek erover durft te openen, dan ben je hoe dan ook al een heel eind op weg.

Lees meer over recruitment-boeken:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners