Onderzoek: ‘Arbeidsmarktcommunicatie kan mismatch voorkomen’

Peter Boerman Op 13 oktober 2015
Gem. leestijd 2 min 1788x gelezen
Deel dit artikel:
Onderzoek: ‘Arbeidsmarktcommunicatie kan mismatch voorkomen’

Door actief in te zetten op goede arbeidsmarktcommunicatie kunnen HR-professionals (verdere) mismatch op hun arbeidsmarkt voorkomen.

Dat stelt het HR Trends-onderzoek van ADP, gehouden onder 809 professionals. Opvallendste uitkomst in het onderzoek is misschien wel dat steeds mínder werkgevers zeggen moeite te hebben met hun werving. Zo ervaart 23 procent van de respondenten ‘momenteel’ problemen met hun recruitment, en dat is lager dan het aantal dat het in 2014 verwachtte voor 2015 (27%) en ook lager dan mensen in 2014 zeiden te ervaren (28%).

adp 1

Slechts 16de prioriteit

Ook opvallend: slechts 14% van de HR-professionals geeft in het onderzoek prioriteit aan arbeidsmarktcommunicatie. Daarmee staat ‘Versterken arbeidsmarktcommunicatie/employer branding’ op een 16de plaats als het gaat om de belangrijkste HR-beleidsthema’s van dit en volgend jaar, ver achter onderwerpen als een nieuw opleidingenbeleid en een arbeidsvoorwaardenbeleid. Volgens de auteurs van het onderzoek biedt deze lage prioriteit overigens ook een kans: ‘Door juist hier nu proactief op in te zetten, kunnen professionals voorkomen dat de mismatch op de arbeidsmarkt voor hun organisatie nog langer doorzet.’

Schaarste aan ICT’ers

Het zijn vooral ICT’ers die de top-10 van schaarse beroepen domineren. Naast ICT-specialisten (31%) blijken ook technici (33%), verkoopmedewerkers (22%) en productiepersoneel (21%) schaars.

Top 10 moeilijkst vervulbare vacatures:

  1. ICT’er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (54%)
  2. ICT’er in informatie- en communicatiesector (46%)
  3. ICT’er bij financiële instellingen (34%)
  4. Technicus industrie (33%)
  5. ICT’er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (25%)
  6. Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (23%)
  7. Productie en operations in bouwnijverheid (22%)
  8. Verkoper in groot- en detailhandel (22%)
  9. Technicus bouwnijverheid (22%)
  10. ICT’er in vervoer en opslag (19%)

adp 2

Starters in overvloed

Met name hbo-geschoolde ICT’ers zijn moeilijk te vinden: maar liefst 76% heeft moeite bij het werven van deze groep. Opvallend is het grote contrast met de vraag naar universitair geschoolde ICT’ers (18%) en ICT’ers met een mbo-opleiding (6%). Ook binnen de sector verkoop zijn sollicitanten het meest gebaat bij een hbo-opleiding: maar liefst 82% van de respondenten geeft aan moeite te hebben bij het vinden van een geschikte kandidaat voor een verkoopfunctie op hbo-niveau. Starters zijn er daarentegen in overvloed. Slechts 10% van de HR-professionals geeft aan problemen te hebben bij het invullen van startersfuncties.

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners