Onderzoek: kandidaat heeft weinig moeite met robot in recruitmentproces

Peter Boerman Op 10 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 756x gelezen
Deel dit artikel:
Onderzoek: kandidaat heeft weinig moeite met robot in recruitmentproces

Een robot inzetten in het recruitmentproces? De gemiddelde kandidaat heeft er weinig moeite mee, blijkt uit recent onderzoek. Krijgen ze tenminste op tijd een fatsoenlijk antwoord…

Van het beantwoorden van eenvoudige vragen van kandidaten tot het plannen van interviewafspraken en zelfs het testen van vaardigheden: steeds meer onderdelen van het recruitmentproces raken (verregaand) geautomatiseerd. En deze trend lijkt voorlopig ook nog niet voorbij.

Hoe vinden kandidaten het?

Maar hoe vinden kandidaten dat eigenlijk? Voelen ze zich daardoor minder persoonlijk behandeld? Spreken ze liever met een real life recruiter? Of maakt het hen eigenlijk niet uit? Recent onderzoek van Allegis (onder 200 werkzoekenden) lijkt te wijzen op het laatste. Een overzicht van 3 vragen laat dat duidelijk zien:

robot recruitment ai

Hoe voel je je erbij als AI-apps initiële vragen bij je sollicitatie beantwoorden?

 • 21,17%: extremely comfortable
 • 36,90%: fairly comfortable
 • 23,42%: uneasy
 • 18,92%: extremely uneasy

recruitment robot ai 2

Hoe voel je je als AI-apps je helpen je sollicitatiegesprek te plannen en voor te bereiden?

 • 29,28%: extremely comfortable
 • 36,94%: fairly comfortable
 • 16,67%: uneasy
 • 17,57%: extremely uneasy

robot ai apps testen

Hoe voel je je bij AI-apps die je vaardigheden testen?

 • 25,23%: extremely comfortable
 • 35,59%: fairly comfortable
 • 18,92%: uneasy
 • 20,27%: extremely uneasy

We zijn eraan gewend geraakt

Het is een relatief klein onderzoek, geeft Allegis ook zelf toe. ‘Maar het heeft er toch alle schijn van dat werkzoekenden gewend zijn geraakt aan zelflerende chatbots en andere apps die met hen interacteren als deel van een werving- en selectieproces’, aldus marketingmanager Craig Fisher.

Binnen 5 jaar alleen maar meer

En dat zal alleen maar meer worden, verwacht hij. Hij verwijst daarvoor onder meer naar Deloitte’s 2017 Human Capital Trends report, waarin een groot aantal bedrijven zegt te overwegen binnen 5 jaar aan de slag te gaan met robotica en kunstmatige intelligentie. Ook noemt hij een lijst met 30 AI-toepassingen die op dit moment al in de recruitmentwereld worden gebruikt. Daarvan is Textio in Nederland momenteel de bekendste.

Grootste struikelblok: de recruiter zelf?

Uit Allegis’ onderzoek blijkt dat de sollicitant er nauwelijks moeite mee heeft, met die oprukkende robot in het sollicitatieproces. Zou het grootste struikelblok voor massale invoering dan toch de recruiter zelf zijn?

Meer nieuwe tech? Kom dan naar Demo_Day

Alles weten over de laatste stand van zaken van recruitmenttechnologie? Op 8 juni vindt de eerste editie plaats van de Recruitment Tech Demo_Day. Op deze dag laten 20 leveranciers in meer dan 50 demo’s zien waartoe ze allemaal in staat zijn. Aanmelden kan hier.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners