Over volumerecruitment gesproken: ruim 45.000 mensen willen best op bizons jagen

Het werk zal plaatsvinden onder barre omstandigheden, op grote hoogtes. Een auto mag niet mee. En het is nog vrijwilligerswerk ook. Toch dienden zich 45.000 mensen aan, in een recordtijd van 48 uur. De functie: op bizons jagen…

Peter Boerman Op 07 mei 2021
Gem. leestijd 2 min 456x gelezen
Deel dit artikel:
Over volumerecruitment gesproken: ruim 45.000 mensen willen best op bizons jagen

De vacature stond maar 48 uur online. En potentiële sollicitanten hadden slechts tot 5 mei de tijd om hun sollicitatie in te dienen. Maar dat deden ze dan ook. En masse. In slechts twee dagen ontving de US National Park Service (NPS) in totaal 45.040 reacties van kandidaten die enthousiast waren over een van de 12 vacatures die het bureau biedt.

Gemiddeld komen 41% van alle sollicitaties binnen in de eerste 48 uur dat een vacature online staat.

Over het algemeen wordt bij vacatures 41% van alle sollicitaties ontvangen binnen de eerste 48 uur dat hij online staat. Als dat hier ook waar zou zijn geweest, had de NPS in een week makkelijk de 100.000 sollicitaties kunnen overschrijden. En dat voor een functie die op alle manieren toch als ‘zwaar’ kan worden aangemerkt. De klus zelf vindt naar verwachting immers plaats op hoogtes van zo’n 3.000 meter, waarschijnlijk in de sneeuw en te voet. En dan moet je er ook nog eens voor zorgen dat je de ‘buit’ van 1.000 kilo op een of andere manier mee gezeuld krijgt.

De kudde uitdunnen

Dus vanwaar die massale belangstelling? Dat zal waarschijnlijk toch met de inhoud van de functie ervan te maken hebben. Terwijl in Europa recent nog volop werd gezocht naar mensen die bizons willen verzorgen, zoeken ze in Amerika juist naar mensen die erop willen jagen. Een aantal bizons die rond de North Rim van de Grand Canyon zwerven, dreigt namelijk het prehistorische en archeologische terrein te vertrappen, hulpbronnen te verpesten en het water te bederven. En jagen mag in het gebied dan wettelijk verboden zijn, de NPS ziet nu geen andere optie dan de kudde uit te dunnen.

Een klus waar dus blijkbaar ook een kudde mensen graag toe bereid is. Waar de meeste bedrijven het tegenwoordig steeds moeilijker vinden om geschoolde werknemers te vinden, laat staan ​​45.000 van hen, lukt het de NPS dus makkelijk, en dat voor een loodzware vrijwilligersfunctie. Per vacature omgerekend gaat het om zo’n 3.750 sollicitanten.

Hoe te selecteren?

En die kandidaten blijken ook nog eens bereid daarvoor ver te reizen. Zo’n 15 procent van de respons kwam vanuit Arizona, maar een derde van de sollicitanten was zelfs afkomstig uit verder weg gelegen staten als Texas, Californië, Colorado en Utah.

Voor de eerste selectie wordt een loterij georganiseerd.

Hoe uit die massale aanvraag vervolgens de ‘gelukkigen’ te selecteren die ook daadwerkelijk de bizons mogen omleggen? Daarvoor wordt eerst een soort loterij georganiseerd, waarbij 25 namen uit de hoge hoed komen. Die 25 kandidaten zullen worden doorgelicht op onder meer hun schietvaardigheid – en op hun beurt als finalist in het proces worden beschouwd. De eerste 12 die vervolgens een pakket met informatie indienen waar de parkdienst om vraagt, zullen deel uitmaken van het vrijwilligersprogramma in de herfst, zei een woordvoerster van Grand Canyon deze week.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners