Over de kracht van video in alle stappen van het recruitmentproces

Werf& gastredacteur Op 23 augustus 2018 Gem. leestijd 4 min813x gelezen
Deel dit artikel:
Over de kracht van video in alle stappen van het recruitmentproces

Video biedt ongekende mogelijkheden om een recruitmentproces persoonlijk te maken, zegt Alina Sosnina van Flipbase. Zes verschillende toepassingen in woord en beeld.

Waarom bestaat bijna alle arbeidsmarktcommunicatie uit geschreven tekst? Van een kandidaat verwachten we steeds vaker meer dan alleen een cv en een motivatiebrief op te vallen. Waarom doe je hier als werkgever niet aan mee? Video kan daarbij ontzettend helpen. En dat kan in elke fase van het recruitmentproces.

#1. Bij de vacaturepagina

Laten we beginnen bij de vacaturepagina. Meestal bestaat die uit tekst, heel veel tekst, een paar bulletpoints met vereisten en een klein beetje wat je ervoor terugkrijgt. Na de eerste alinea is mijn aandacht al afgedwaald en scroll ik door in de hoop iets visueels te vinden wat me vertelt met wie ik kom te werken en of ik wel bij het bedrijf pas. Ik klik op ‘Over ons’, waar ik wat fotootjes van collega’s tegenkom. Ze lijken me wel een gezellig groepje mensen bij elkaar, maar toch ben ik benieuwd naar meer. Dus denk ik… Als ze nou eens de vacature aanvulden met een video waarin ze de collega’s aan het woord lieten? Weet ik meteen of ik tussen dat groepje mensen pas… Zoiets als dit:

#2. Bij de bedanktpagina/bedankt-e-mail

Als ik op de ‘Solliciteer’-knop heb gedrukt en op een bedankt-pagina beland, zie ik meestal een mededeling in de trant van: Bedankt voor je sollicitatie! We nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vervolgens krijg ik een autoreply-mailtje, en meestal is die niet eens vanuit de verantwoordelijke recruiter, maar vanuit een ‘standaard’ recruitment-mailadres zoals recruitment@xyz.com.

Betreft: Jouw sollicitatie bij de XYZ

Hi!

We hebben je sollicitatie voor de vacature Marketing Manager in goede orde ontvangen. We hopen je zo snel mogelijk een reactie te sturen.

Met vriendelijke groet,

Recruitment team XYZ

Ik frons. Ze ‘hopen’ me zo snel mogelijk een reactie te sturen? Dus misschien krijg ik niet eens een reactie? En hoe snel is ‘zo snel mogelijk’? Is dat 1 dag, 2 of 3 dagen? Eén week? Twee? En als ik nog tussendoor vragen heb, wie kan ik benaderen? Ik wil natuurlijk niet dat mijn vraag in de algemene recruitment-mailbox terechtkomt en daar verdwaalt. Je zou dit tekstje ook kunnen vervangen met een video:

#3. Bij de uitnodiging voor een gesprek

Als je als kandidaat wordt uitgenodigd voor een gesprek, word je meestal even gebeld met de vraag of je op gesprek wil komen, daarna volgen een aantal data via de mail. Maar vaak genoeg krijg ik ook zo’n soort mailtje:

Hi!

Graag wil ik je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek n.a.v. je sollicitatie voor de functie Marketing Manager. Zou jij mij willen bellen op 06-12345678 om een afspraak te maken?

Hartelijke groet,

Marit

Natuurlijk ben ik wel blij om zo’n mail te ontvangen, maar heel persoonlijk is het niet. Durf ik Marit wel te bellen voor een afspraak? Maar wat als ze mij een persoonlijk videootje stuurde?

#4. Bij de afwijzing

Een mailtje om iemand af te wijzen kan – hoe goedbedoeld ook – heel onpersoonlijk overkomen:

Bedankt voor je sollicitatie voor de positie van Marketing Manager bij XYZ.

We hebben je cv met interesse bekeken. Hoewel we onder de indruk waren van je achtergrond en ervaring, hebben we ervoor gekozen om verder te praten met kandidaten wiens profiel nog beter aansluit bij de vacature.

In ieder geval bedankt voor je interesse in XYZ. Met jouw toestemming wil ik wel je cv opslaan in onze database, zodat we je altijd kunnen benaderen mocht er in de toekomst nog iets vrijkomen.

Veel succes met verdere sollicitaties!

Hartelijke groet,

Marit

Wat weet ik als kandidaat nu na zo’n mail? Als jullie zo onder de indruk waren van mijn skills, wat voor superheld hebben jullie dan naar de volgende ronde laten gaan? Ik word bijna onzeker over mijn kennis en kunde, omdat het me nog steeds niet duidelijk is wat ik (niet) kan. GDPR-friendly, dat weer wel. Ik heb nog een mailtje gestuurd om verduidelijking te vragen. Ik heb alleen nooit meer iets gehoord van XYZ. Jammer. Terwijl het ook in een videootje had gekund:

Tip: ook een afwijzing kun je iets persoonlijker maken door in ieder geval aan te geven dat je bereid bent toe te lichten waarom iemand niet aangenomen is. Goed voor je candidate experience, omdat de kandidaat hiermee beter voorbereid is op een volgende sollicitatie. Daarnaast blijft hij/zij een goed gevoel hebben bij je merk of bedrijf.

#5. Als je iemand aanneemt

Yaaay! You got the job! Gefeliciteerd! Je krijgt een mailtje dat je nog even wat administratieve zaken moet aftikken.

Welkom in het team!

Zoals zojuist telefonisch besproken, ontvang je bijgaand alvast het contract.

Graag zie ik je maandag 23 juni om 11:00 zodat we met elkaar nog een en ander kunnen doornemen.

Hartelijke groet,

Marit

Zo’n mededeling kun je ook heel laagdrempelig verrijken met een GIFje, zodat de kandidaat echt niet kan wachten om te beginnen!

#6. Bij de onboarding

De eerste werkdag is altijd wel een beetje spannend, maar toch iets minder als je weet wat je kunt verwachten. Neem daarom een kort videootje op, waarin je de verwachtingen managet.

* P.S.: alle video’s zijn opgenomen met een smartphone.

Over de auteur

alina flipbaseAlina Sosnina specialiseert zich in het maken van digitale content en is Content Marketing Manager bij Flipbase, geïntegreerde videotechnologie voor candidate screening & employer branding.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
BRANDMANNEN
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
EN HR solutions
Indeed
Intelligence Group
Jobrapido
Macknificent
RecruitNow
Talmark
Vakmedianet

Lees elke dinsdag en donderdag de gratis Werf& Nieuwsbrief. Mis niets van wat gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.