Vraag naar recruiters naar nieuw record: 60% groei in 1 jaar

Peter Boerman Op 14 april 2016
Gem. leestijd 2 min 3230x gelezen
Deel dit artikel:
Vraag naar recruiters naar nieuw record: 60% groei in 1 jaar

De vraag naar recruiters is het afgelopen jaar met liefst 60 procent gestegen. Binnen het hele HRM/P&O-segment was in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs sprake van een record aantal vacatures.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015 steeg de vraag naar recruiters opnieuw met 16 procent. De kwartalen ervoor was de groei ook al sterk, zodat in het eerste kwartaal van dit jaar de vraag naar recruiters in totaal 60 procent hoger uitkwam dan in Q1 van 2015.

Zeer schaarse doelgroep

In het hele HRM-vakgebied lag het aantal vacatures 23 hoger dan in dezelfde tijd een jaar geleden, zo blijkt uit analyses van Intelligence Group, met behulp van Jobfeed, in opdracht van de Hogeschool voor Recruitment. In het eerste kwartaal van 2016 stonden er in totaal 1.735 vacatures open voor recruiters. Als dat wordt vergeleken met het actieve aanbod van (interim) recruiters is er sprake van een zeer schaarse doelgroep. Met name recruiters op hbo-niveau blijken zeer gewild, gevolgd door recruiters op mbo-niveau.

Aanhoudend sterke vraag

‘De aanhoudende sterke vraag naar recruiters is een gevolg van de enorme schaarste in met name het IT-, Bèta-, Data-, Finance- en gespecialiseerde zorgcluster’, aldus Ellen van Hierden, directeur van de Hogeschool voor Recruitment. ‘Werkgevers kiezen momenteel vooral voor meer recruitmentdruk – meer recruiters dus, terwijl de oplossing volgens mij meer ligt in vakbekwame recruiters en slimme recruitmentoplossingen. Kwaliteit is echt een issue.’

Record: nog nooit zoveel p&o’ers gevraagd

Met 8.685 vacatures in het eerste kwartaal van 2016 kende het functiegebied HRM/P&O een record. Nog niet eerder, sinds de metingen in 2010 begonnen, werden zoveel vacatures in dit vak gemeten. De sterke groei wordt aangejaagd door de grote vraag naar onder meer werving- & selectieconsultants en recruiters, maar ook learning & development- en loopbaanadviseurs blijken in trek. Daarnaast is ook de vraag naar administratief medewerkers voor de personeels- en salarisadministratie in het eerste kwartaal van 2016 sterk toegenomen, zo blijkt uit de tellingen die tot het record hebben geleid.

record aantal

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners