Recruiters de gebeten hond op Reddit: ‘Waarom zo vaag over salarissen?’

Recruiters en kandidaten: er blijft in hun relatie heel wat te wensen over. En wie een kijkje neemt op Reddit ziet waar het vooral schuurt: in de openheid over salarissen.

Peter Boerman Op 15 juli 2022
Gem. leestijd 3 min 655x gelezen
Deel dit artikel:
Recruiters de gebeten hond op Reddit: ‘Waarom zo vaag over salarissen?’

Wie wil weten hoe kandidaten over recruiters denken, moet deze weken eens een kijkje nemen op het Amerikaanse Reddit. Tal van posts over het gedrag van recruiters maken er de laatste tijd heel wat discussie los. Die soms een ontluisterend inkijkje geven in de praktijk van alledag op de huidige krappe arbeidsmarkt. Waarbij met name de discussie over transparantie over salarissen steeds weer opspeelt. En waarbij recruiters meestal de spreekwoordelijke gebeten hond zijn.

‘Als ze me niet binnen 15 minuten vertellen wat ik er ga verdienen, stap ik op.’

Zo was er recent een veelgelezen en veel becommentarieerde post in de community ‘Am I The Asshole?‘, waarbij een jonge kandidaat aangaf snel uit een sollicitatiegesprek weg te lopen als een recruiter niet voldoende duidelijk is over het salaris. ‘Als ze me niet binnen 15 minuten vertellen wat ik er ga verdienen, zal ik ernaar vragen. En als ze dan niet helder zijn, zal ik ze bedanken voor hun tijd en opstappen.’ Zo had de kandidaat al 5 recruiters en vacaturehouders verbijsterd achtergelaten.

Slechte manieren

Een van de interviewers vond dat de kandidaat ‘slechte manieren’ had door zo snel over het salaris te beginnen. ‘Waarop ik alleen maar glimlachte en zei dat ik het daar niet mee eens was en niet van plan was mijn tijd te verspillen.’ Een houding die op veel bijval van andere zogeheten Redditors kan rekenen. “[Not the a**hole]”, schreef bijvoorbeeld een van hen. ‘Ze hadden het gewoon moeten vertellen.’ En een ander: ‘Het getuigt juist van slechte manieren om niet te vertellen wat het salaris is. Iedereen die doet alsof dat niet belangrijk is, is bulls**tting.’

‘Het getuigt juist van slechte manieren om niet te vertellen wat het salaris is.’

In een andere recente Reddit-post die viral ging deelde de Australische student Aryan Aggarwal de reactie van een recruiter die hem benaderd had voor een baan met een sociale insteek. Toen Aggarwal zei geïnteresseerd te zijn, maar vroeg naar wat het ging verdienen, ontstak de recruiter in woede, zo blijkt uit de screenshots die werden gedeeld. ‘In onze sector draait het niet om geld’, antwoordde de recruiter bijvoorbeeld. ‘En ik vind jouw benadering niet leuk. Je leek een goede toevoeging aan ons team. Maar daar zie ik nu geen waarde meer in.’

Een antwoord dat op weinig waardering van de meeste Redditors kan rekenen. ‘Dit is eerlijk waar het beste scenario’, was bijvoorbeeld een van de commentaren. ‘Block deze clown zonder antwoord, en trek verder’, raadde hij de kandidaat aan.

De helft van het salaris

En zo waren er nog meer Redditors die de recruiters het vuur aan de schenen leggen. Zo ging recent ook een post viral, over een recruiter die probeerde een kandidaat binnen te lokken met minder dan de helft van het salaris dat hij op dit moment verdiende. ‘Ik moest die gast minstens drie keer vertellen dat niemand zo’n salarisverlaging zal accepteren, en dan ook nog eens voor meer werk, en minder zekerheid. Maar hij bleef zeggen dat het salaris competitief was, en: het is niet mijn fout dat je nu overbetaald bent. Wees eens redelijk.’ ‘Wat een hansworst’, was daarop een van de commentaren.

Echt wanhopig

En dan was er ook nog de recruiter, die de hoon over zichzelf afriep door boos te worden op wat een kandidaat nu zei te verdienen. In de post, die al snel duizenden kijkers trok, vertelde u/Main-Yogurtcloset-82 dat de recruiter hem te kennen had gegeven zijn salaris nu veel te hoog te vinden. En: ‘Voor toekomstige inspanningen raad ik je aan jezelf aantrekkelijker te houden voor potentiële werkgevers door je normen te verlagen tot iets dat meer in overeenstemming is met je vaardigheden. Met deze instelling zul je nooit werk vinden.’

Met deze instelling zul je nooit iemand vinden.’

Mind you: voor iemand die al volop aan het werk was! Voor dat genoemde salaris! ‘Ik zou die recruiter juist aanraden dat ze nooit iemand zal vinden als ze niet meer aantrekkelijk probeert te zijn voor eventueel toekomstige medewerkers’, antwoordde bijvoorbeeld iemand. Waarna anderen ook weer hun horrorverhalen over recruiters deelden. ‘Ze beginnen echt wanhopig te worden…’, was bij een van hen de conclusie.

Lees ook

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners