Ruim helft IT-werknemers verwacht binnen 1 jaar nieuwe baan

Peter Boerman Op 09 maart 2016
Gem. leestijd 4 min 1013x gelezen
Deel dit artikel:
Ruim helft IT-werknemers verwacht binnen 1 jaar nieuwe baan

De mobiliteit van IT-werknemers is dit jaar erg groot: ruim de helft van hen verwacht dit jaar nog een nieuwe functie te gaan bekleden.

‘Uit deze percentages blijkt dat we een nog grotere schaarste aan gekwalificeerd technisch personeel tegemoet kunnen zien dan nu al het geval is’, zegt Jamie Bowler, marketing director bij Dice Europe, de techcarrièresite die recent een uitgebreid rapport uitbracht over de IT-banenmarkt voor 2016. ‘Dit betekent dat bedrijven er goed aan doen hun aanbod waar mogelijk af te stemmen op de vraag van het technisch personeel. De IT-professional is echt aan zet.’

Enkele opvallende grafieken uit het onderzoek: dice arbeidsvoorwaarden 1 Willen wel een laptop, geen vervoer

IT’ers gaan dus wel voor een laptop en een mobiele telefoon, maar het lidmaatschap van een sportclub of hun vervoer, dat vinden ze allemaal wat minder interessant… dice toekomstplannen 2 En nú wil ik weg

Opvallend: bijna 1 op de 9 IT-professionals wil liever vandaag dan morgen weg, en bijna 1 op de 5 zegt binnen 1 maand bij zijn huidige werkgever op te zeggen. dice pullfactoren 3 Meer uitdaging graag

De helft van de vaste werknemers wijst het takenpakket aan als belangrijkste factor bij het kiezen van een nieuwe baan. De techprofessional zoekt uitdaging in zijn of haar werk en dat speelt zelfs een grotere rol dan het salaris, dat voor slechts 14% van de werknemers de doorslaggevende factor zou zijn om een nieuwe baan aan te nemen, aldus het onderzoek. dice blijffactoren 4 Wat moet je doen om ze te houden?

En wat moet je dan doen om ervoor te zorgen dat je IT-mensen niet weglopen? Vooral zorgen voor een leuk team, zo blijkt, hoe lastig dat natuurlijk ook is. En verder: een duidelijk carrièrepad bieden, plus: als bedrijf goed presteren… dice meest gezocht 5 Wat zoeken ze?

Als ze zelf zoeken, kijken de techprofessionals vooral naar woorden als ‘projectmanager’, Java, testing, SAP en developer, zo blijkt. Maar waar kijken de werkgevers dan naar? dice werkgevers gezocht 6 Ook bij de werkgevers zijn JAVA en SAP veel gezochte skills, maar werkgevers willen ook graag specialisten in C, PHP en dotnetters, zo blijkt uit de tellingen. “Java wordt momenteel erg veel gevraagd, omdat het verreweg de populairste taal is”, stelt Bowler. “Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat de taal wordt gebruikt bij het ontwikkelen van applicaties voor Android. Het lijkt er in ieder geval op dat er voor zowel werkgevers als werknemers kansen liggen op Java-gebied.” dice social media 7 Zijn ze nog een beetje social?

De ondervraagde IT’ers en techprofessionals zijn best actief op sociale media. Ze communiceren met anderen, updaten hun profielen, en vinden het over het algemeen – verrassend genoeg – helemaal niet erg als recruiters hen benaderen. dice sociale netwerken 8 Waar zitten ze dan?

Ook de IT’ers blijken ‘gewoon’ te vinden op Twitter en Facebook, en zelfs Google+, aldus het onderzoek, dat LinkedIn maar even buiten de resultaten hield. Daarnaast hebben ze ook nog wel hun eigen terreinen: Stack Overflow en Github, om er maar wat te noemen… dice wat doen recruiters 9 Let op recruiters, dit moet je doen!

Als recruiter zomaar een IT-professional benaderen? Niet doen! Wel: je verdiepen in de kandidaat, en alleen met echt relevante functies aan komen zetten… dice beantwoorden recruiters 10 Stuur maar een mailtje…

Hoe kan een recruiter een kandidaat het best benaderen? Toch gewoon via een ouderwets mailtje, zo blijkt. Bellen of LinkedIn Mail mag ook. Maar Facebook en Twitter doen hier in elk geval niet echt mee, aldus het onderzoek… dice volgen bedrijven 11 Zorg dat je goed op LinkedIn staat

Gevraagd naar hoe ze bedrijven volgen, antwoorden veruit de meeste respondenten: via LinkedIn. Ook de andere grote sociale media zijn nog wel populair, maar Instagram of Glassdoor komen nog nauwelijks in hun antwoorden voor.

Lees het hele Job Market Report 2016

Dice ondervroeg in december 2015 voor dit onderzoek in totaal 372 Nederlandse IT- en techprofessionals en 72 recruiters. Het totale onderzoeksrapport is hier te lezen.

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners