Gem. leestijd 2 min  784x gelezen

Ruim kwart MKB’ers: ‘Vacature levert ons te véél reacties op’

Ruim kwart MKB’ers: ‘Vacature levert ons te véél reacties op’

Een online vacature levert voor 26 procent van de mkb’ers eerder ‘te veel’ dan te weinig reacties op.

Daarentegen zegt 30 procent juist dat ze ‘te weinig’ sollicitaties ontvangen na een vacatureplaatsing. Niet gek dus dat 34 procent van de mkb’ers zegt dat het hen (zeer) veel moeite kost om goed personeel te vinden.

1 op 7 heeft het niet moeilijk

Slechts 15 procent van de ondernemers zegt daarentegen dat hen weinig tot geen moeite kost om nieuwe medewerkers aan te trekken, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed en onderzoeksbureau Team Vier, onder 314 HR-verantwoordelijken in het midden- en kleinbedrijf.

Dit zijn de 3 grootste uitdagingen

De grootste recruitmentproblemen liggen voor mkb’ers in kandidaten aantrekken met de beste kwalificaties. Van de ondervraagden noemt 43 procent dit als ‘een uitdaging’. Nog eens 36 procent heeft bovendien moeite werknemers te vinden die passen in de bedrijfscultuur, en 31 procent noemt de tijd die ze persoonlijk moeten steken in kandidatenwerving als hobbel in het proces.

Wie zijn het moeilijkst te werven?

Ervaren professionals zijn volgens het onderzoek het lastigst om te werven. Ruim de helft (56 procent) van de ondervraagden zegt met hen de meeste moeite te hebben, gevolgd door starters (20 procent), managers (10 procent) en seizoenswerkers (7 procent).

Best lastig: een goede vacaturetekst

Veel mkb’ers zeggen in het onderzoek bovendien moeite te hebben met vacatureteksten schrijven. Zo vindt 29 procent het nog niet zo makkelijk om een accurate functieomschrijving op te stellen. Een bijna even grote groep (28 procent) vindt het vooral ingewikkeld om die functieomschrijving aansprekend te maken.

Bereid tot stappen zetten

Veel mkb’ers blijken volgens het onderzoek overigens best bereid een aantal concrete stappen te nemen om aantrekkelijker te worden voor nieuw talent. Zo staat 47 procent positief tegenover het idee zijn werknemers flexibele werktijden aan te bieden. Qua werklocatie zijn mkb’ers dan weer iets minder flexibel: slechts 23 procent staat welwillend tegenover thuiswerken. Verder wil 25 procent kandidaten wel een laptop of telefoon van de zaak geven, en is 19 procent bereid tot hogere salarissen.

Verder opvallende uitkomsten

  • De meest genoemde reden om personeel aan te nemen is groei in de vorm van extra mankracht (43%)
  • Bijna de helft van de MKB-bedrijven heeft het sollicitatieproces geoptimaliseerd voor mobiel (46%).
  • Van de bedrijven die aangeven het sollicitatieproces nog niet geoptimaliseerd hebben zegt ruim de helft dit zeker of waarschijnlijk wel te gaan doen (55%).
  • Ruim een derde van de MKB-bedrijven neemt seizoenswerkers aan (34%) en ruim de helft neemt werknemers op projectbasis of freelancers aan (57%).
  • De meest genoemde mogelijkheid om te solliciteren is via e-mail (71%).
  • Bij bijna de helft procent van de ondervraagden (48%) zijn nog sollicitaties per post welkom. Dat is precies een twee keer zo grote groep als mkb’ers die zeggen dat ook via sociale media kan worden gesolliciteerd.
  • Bij circa de helft van de MKB-bedrijven beslist de interne HR-afdeling over de recruitmentstrategie (51%).
  • Bij ruim twee derde van de bedrijven (68%) duurt het aannemen van nieuw personeel minimaal een maand. 11 procent zegt er zelfs langer dan 4 maanden over te doen.
  • Bijna 4 op de 10 MKB-bedrijven (38%) meet het succes van het recruitmentproces niet.
  • Als het succes van het recruitmentproces al gemeten wordt, gebeurt dit meestal met een Excel- of Worddocument (48%).

Lees ook:

Zelf betere vacatureteksten schrijven?

Zelf meteen betere teksten schrijven voor je vacatures? Volg dan in november de training Schrijven van vacatureteksten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Velen gingen je al voor.

beeld boven

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners