Waarom een ‘genderneutrale’ vacaturetekst voor veel snellere werving zorgt

Peter Boerman Op 08 november 2016
Gem. leestijd 3 min 2106x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom een ‘genderneutrale’ vacaturetekst voor veel snellere werving zorgt

‘Genderneutrale’ vacatureteksten zorgen niet alleen voor méér (goede) kandidaten, maar ook nog eens voor een gemiddeld 2 weken kortere time-to-hire, zo meldt nieuw onderzoek.

Een van de belangrijkste verklaringen die bedrijven noemen voor hun gebrek aan diversiteit is het gebrek aan gekwalificeerde kandidaten uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn. Dit gebrek zorgt voor vertraging in het hele proces. Niet voor niets liep de gemiddelde time-to-hire de afgelopen 4 jaar al zo’n 10 procent op: van 48 dagen in 2011 naar 52 dagen vorig jaar.

Simpele manier om respons te verhogen

Maar er is een simpele manier om meer en sneller gekwalificeerde kandidaten te krijgen, blijkt uit nieuw onderzoek: zorg dat je vacatureteksten en functieprofielen niet langer specifiek mannelijke of vrouwelijke woorden bevatten. Beide komen in de praktijk vaak voor, zoals onderstaande voorbeelden laten zien:

 Mannelijk geformuleerd
Neutraal geformuleerd
We zoeken een sterke… We zoeken een uitzonderlijke…
Die floreert in een competitieve sfeer… Die door hoge doelen gemotiveerd wordt …
Assertieve kandidaten… Ambitieuze kandidaten…

 

 Vrouwelijk geformuleerd
Neutraal geformuleerd
We zijn een gemeenschap van bezorgde… We zijn een team dat is gericht op…
Met een vriendelijke en plezierige stijl… Met een professionele en beleefde stijl…
Die verbinding maakt met klanten… Die goede klantenservice levert…

genderneutraal genderneutrale vacatureteksten 2Kleine woordjes maken een groot verschil

Het idee van typisch mannelijke en vrouwelijke vacatureteksten is in 2011 bekend geworden. Toen beschreef het American Psychological Association hoe zulke teksten ongelijkheid in stand houden. Het gaat vaak maar om kleine woordjes die het verschil maken, maar het effect is groot, zo meldt nu bijvoorbeeld ook ZipRecruiter.

‘Als je niet de helft van je  potentiële kandidaten uitsluit, vul je je vacatures sneller’

Twee weken tijdwinst is mogelijk

Daarom is er bijvoorbeeld in Amerika ook een tool als Textio actief, die met algoritmes vacatureteksten analyseert en daarbij voorstellen voor verbeteringen doet. Zoals ceo Kieran Snyder zegt: ‘Als je niet de helft van je potentiële kandidaten uitsluit, vul je je vacatures sneller. Na analyse van 50 miljoen vacatureteksten hebben wij gezien dat het weghalen van typisch mannelijke of vrouwelijke termen ervoor zorgt dat vacatures gemiddeld twee weken minder lang openstaan.’

genderneutraal genderneutrale vacaturetekst

Gemiddeld 42 procent méér sollicitanten

Die tijdwinst zit hem vooral in het vergroten van de vijver waaruit gevist wordt. ‘Een tekst die genderneutraal is, zorgt gemiddeld voor 42 procent méér sollicitanten dan een vacaturetekst die typisch mannelijke of vrouwelijke termen bevat’, aldus Ian Seagal, ceo van ZipRecruiter. In cijfers: gemiddeld 12 sollicitanten voor de ‘bevooroordeelde’ tekst, tegen 17 respondenten op de neutrale tekst.

En zo moeilijk is het dus niet

En het is dus niet zo moeilijk om die grotere groep aan te spreken, voegt Seagal er volledigheidshalve nog maar even aan toe. Een Engelstalige lijst van typische mannelijke en vrouwelijke termen is hier te vinden, maar in het Nederlands zijn ze natuurlijk ook wel te herkennen. Gewoon 5 minuten extra naar je tekst kijken, met in je achterhoofd de vraag: zouden met name mannen, of vooral vrouwen zich hierdoor aangesproken voelen? Of maakt het echt niet uit? Een goede analyse kan net het verschil maken tussen die ene droomkandidaat aanspreken of hem of haar van je afstoten.

Foto boven

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners