Stand van Werven 2018: ‘Verleiden, verrassen en verbinden steeds crucialer’

Peter Boerman Op 24 april 2018
Gem. leestijd 3 min 2376x gelezen
Deel dit artikel:
Stand van Werven 2018: ‘Verleiden, verrassen en verbinden steeds crucialer’

Talent vinden is in de huidige arbeidsmarkt niet meer echt het probleem. Maar hen verleiden, verrassen en verbinden, dat is nu de grote uitdaging, zo blijkt uit de nieuwste editie van de Stand van Werven.

Het jaarlijkse onderzoek onder recruiters en andere wervingsprofessionals laat in de eerste plaats zien dat de krappe arbeidsmarkt nóg meer dan vorig jaar gevoeld wordt. Maar liefst 93 procent van de bijna 250 ondervraagden zegt dat de schaarste dit jaar van invloed is op hun werk, tegen 77  procent vorig jaar. Het is daarmee meteen ook (na de AVG) de grootste stijger in het rijtje ‘invloedrijke onderwerpen’. Andere opvallende stijgers in deze lijst: generatieverschillen, HR-performancesystemen en Big Data (dataveiligheid).

stand van werven top 5

Een streepje voor op de concurrent

Een aantal uitzonderingen daargelaten, ‘verwacht dus elke wervingsprofessional voor 2018 dat de krapte invloed heeft op het werk’, concluderen de onderzoekers. En dat betekent dus dat een andere aanpak nodig is dan in andere jaren. ‘De middelen die vooral gericht zijn op actieve baanzoekers zijn niet meer voldoende om alle vacatures te vervullen. Talent heeft het voor het uitkiezen, dus een verleidelijke benadering met verrassingselementen zorgt dat je een streepje voor hebt op je concurrent.’

‘Talent heeft het voor het uitkiezen, dus een verleidelijke en verrassende benadering is nodig’

Trend: candidate experience en employer branding

De beste verleider met de mooiste verrassingen winnen in 2018 de harten van het talent, stellen de onderzoekers. De effectiviteit van sourcing, LinkedIn en jobboards neemt volgens de ondervraagden immers af. Zaken als de ‘candidate experience‘ en ‘employer branding’ worden juist steeds meer genoemd. Dat willen verrassen zie je ook terug in de aandacht die steeds meer wordt besteed aan de kwaliteit van de vacatureteksten, en aan recruitmentmarketing.

stand van werven top 5 meer doen

Talentpools dalen; talent vasthouden stijgt

Als je kijkt naar de eigen prioriteiten ontstaat een vergelijkbaar beeld: sourcing en searching en talentpools staan minder hoog op de agenda, de candidate experience, employer branding en arbeidsmarktcommunicatie juist steeds hoger. De grootste stijger, gekeken naar de genoemde prioriteiten, is: mensen vasthouden. Waar vorig jaar nog slechts 27 procent dit als belangrijk punt zag, vindt nu 45 procent dat.

stand van werven top 5 prioriteiten

De kunst van het verleiden

In de Stand van Werven is ook – net als vorig jaar – gevraagd naar wat de wervingsprofessionals zien als hun grootste uitdaging. Weinig verrassend is hier de grootste daler: het meekrijgen van lijnmanagement en directie. Ook het hogere management ziet inmiddels immers wel in dat recruitment in deze arbeidsmarkt topsport is. Dat de traditionele manieren om mensen te werven niet meer genoeg zoden aan de dijk zetten, beseffen zij ook.

stand van werven top 5 grootste uitdagingen

Data kunnen helpen

Ongeveer 7 op de 10 ondervraagden noemen ‘talent verleiden’ nu als een van de grootste uitdagingen (in 2017: 40%). Nog eens 55 procent vindt ‘verleiden met het werkgeversmerk’ een opgave (tegen 36% in 2017). Data kunnen helpen bij dit probleem, aldus de onderzoekers. Data die laten zien hoe je mensen bereikt, maar ook data die inzicht geven in hoe je doelgroep eruitziet en zich beweegt.

Aan sociale media wordt nog steeds een groeiend belang toegedicht

Belang van LinkedIn daalt opnieuw

Inzoomend op welke middelen de recruiters gebruiken, blijkt dat de meesten steeds minder belang hechten aan LinkedIn. Aan bijvoorbeeld referral recruitment hechten ze juist steeds meer belang. Ook vorig jaar oordeelden de ondervraagden al negatiever dan een jaar eerder over zowel het belang als de effectiviteit van LinkedIn. Opvallend is daarentegen dat aan sociale media nog wel steeds een groeiend belang wordt toegedicht. En, minder verrassend, maar toch: aan video wordt juist steeds meer gedaan. Logisch, want als er iets geschikt is om talent te verleiden en te verrassen, is het natuurlijk wel video.

stand van werven slotbeeldBestel de Stand van Werven

Alle uitslagen van het onderzoek lezen? Download het volledige onderzoek hier.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners