Ook student ziet nu arbeidsmarkt weer vol vertrouwen tegemoet

Peter Boerman Op 28 december 2017
Gem. leestijd 2 min 577x gelezen
Deel dit artikel:
Ook student ziet nu arbeidsmarkt weer vol vertrouwen tegemoet

Een baan vinden? Studenten verwachten er nauwelijks moeite mee te hebben zodra ze eenmaal zijn afgestudeerd. Vooral academici zijn vol vertrouwen over de arbeidsmarkt, blijkt uit recent onderzoek.

Zeker een student die informatica of accountancy studeert aan de universiteit, of logistiek en techniek aan het hbo, kijkt met een positieve blik naar zijn baankansen. Alle studenten samen verwachten dit jaar gemiddeld ongeveer 4,7 maand kwijt te zijn aan een baan vinden. In 2016 was dit nog gemiddeld 5,1 maanden, blijkt uit de meest recente resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), waarvoor 2.421 studenten zijn ondervraagd.

Verwacht aantal zoekmaanden na afstuderen per opleidingsniveau student

Verwachte zoektijd in 1 jaar met 1 maand gedaald

De gemiddeld academische student verwachtte vorig jaar nog 6,3 maanden nodig te hebben om een baan te vinden. Nu is dat nog maar 5,3 maanden. Een WO-student informatica/ICT, Accountancy en bedrijfskunde, financieel en marketing denkt gemiddeld zelfs binnen 4 maanden een baan gevonden te hebben.

‘Schaarste is weer zichtbaar’

‘De schaarste op de arbeidsmarkt is in 2017 weer volledig zichtbaar geworden op de campus. Werkgevers vechten om de aandacht van vooral de universitaire bèta-, IT- en finance-studenten. Het is nu de meest gewilde en schaarse doelgroep op de Nederlandse arbeidsmarkt’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, de uitvoerder van het AGO.

Top-5 Verwacht aantal zoekmaanden na afstuderen per WO-studierichting

Studierichting 2016 2017
1. Informatica/ICT 5,0 3,2
2. Accountancy 5,5 3,3
3. Bedrijfskunde 4,7 3,5
4. Financieel 4,6 3,7
5. Marketing 7,0 3,8

Hbo’ers logistiek meest positief

Onder hbo’ers zijn studenten in de richtingen logistiek, techniek en personeel en arbeid het positiefst: zij denken gemiddeld minder dan 4 maanden nodig te hebben om een baan te vinden.

Top-5 verwacht aantal zoekmaanden na afstuderen per hbo-studierichting

Studierichting 2016 2017
1. Logistiek 4,1 3,3
2. Techniek 3,8 3,5
3. Personeel en Arbeid 4,8 3,8
4. Verpleegkunde/zorg 3,9 4,0
5. Facilitaire dienstverlening 5,6 4,2

Op mbo-niveau is student economie de optimist

Op mbo-niveau zitten de meeste optimisten in de studierichtingen economie, commerciële dienstverlening en marketing.

Top-5 verwacht aantal zoekmaanden na afstuderen per mbo-studierichting

Studierichting 2016 2017
1. Economie 4,5 3,8
2. Commercieel 4,9 3,9
3. Marketing 4,6 4,2
4. Verpleegkunde/zorg 4,6 4,3
5. Techniek 4,6 4,4

Student cultuur en maatschappij het minst positief

Bijna traditiegetrouw is de student binnen het profiel cultuur en maatschappij het minst positief over de kans op een baan. Zo denken hbo-studenten kunst en cultuur 6,7 maanden erover te doen om een baan te vinden en mbo-studenten sociale dienstverlening 6,6 maanden. Universitaire studenten geschiedenis denken zelfs zeker 7,9 maanden ervoor nodig te hebben om een baan te vinden.

‘Ook IT-bedrijven zoeken steeds vaker naar historici’

Al hoeven zij ook zeker niet te somberen, aldus Waasdorp. ‘In de huidige arbeidsmarkt zullen velen van hen wel een baan vinden. Mogelijk binnen een andere discipline dan waarvoor zij zijn opgeleid, aangezien ook steeds vaker bijvoorbeeld IT-bedrijven naar deze groep zoeken.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners