Tinderend Eindhovense jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen (JobTalk)

Peter Boerman Op 23 februari 2017
Gem. leestijd 3 min 1981x gelezen
Deel dit artikel:
Tinderend Eindhovense jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen (JobTalk)

Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden in de Gemeente Eindhoven al tinderend een nieuwe baan. Deze case van Jobtalk is de eerste inzending voor de Werf& Awards 2017.

categorie: recruitment

Doelstelling:

De Gemeente Eindhoven en het UWV wilden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op een eigentijdse manier matchen met de vacatures die werden geworven door accountmanagers van de Gemeente.

Bovendien wilden ze:

  • Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfredzamer maken.
  • Jongeren meer kansen bieden op de arbeidsmarkt.
  • De bestanden van de verschillende instanties inzichtelijk maken.
  • De arbeidsmarkt transparant maken voor de werkzoekende jongeren. Ook vacatures tonen die nog niet bij de gemeente of het UWV bekend zijn.
  • Jongeren begeleiden door een generalist of werkcoach van Gemeente/UWV
  • Gebruik kunnen maken van competentiegenerator (is ingebouwd)
  • Een automatische profielomschrijving generator (is ingebouwd)

De oplossing:

JobTalk: een op tinder gebaseerde vacature-app, die 22 juli 2015 live is gegaan.

Hoe werkt het?

‘We adviseren jongeren de app te downloaden en met hun LinkedIn profiel een account aan te maken. Je stelt een profiel op, je swipet door het aanbod van banen of kandidaten, je liket elkaar, je matcht en je chat direct met elkaar in de app. Je ziet uitsluitend passend resultaat. Je hoeft geen sollicitatiebrieven te schrijven of door te nemen en geen afwijzingen te sturen. Het is veel goedkoper dan reguliere wervingskanalen en daardoor ook ideaal voor het MKB. Werkzoekenden kunnen rechtstreeks, zonder tussenkomst van derden, in de app chatten met werkgevers.’

Als add-on is ook een portal gebouwd. Met deze portal hebben de generalisten, werkcoaches en accountmanagers in één dashboard overzicht van alle sollicitatieactiviteiten van de werkzoekenden die ze begeleiden, maar ook overzicht over de kandidaten die passen op de openstaande vacatures die ze beheren. De werkzoekende kan ervoor kiezen om begeleid te worden bij de sollicitatie door diens werkcoach en met hem of haar chatten.

Door de koppeling van het dashboard aan JobTalk ziet de werkzoekende niet alleen de vacatures onder beheer van de Gemeente/UWV, maar ook vacatures die niet bekend zijn bij hen. Een voordeel voor werkgevers is dat zij nog maar 1 loket hebben bij Gemeente/UWV.

Start pilot:

september 2016

swipe-like-match-chat-met-woorden

Wat was de impact van de case?

Begeleiders kunnen nu al in een heel vroeg stadium de voordelen van het aannemen van deze specifieke doelgroep omschrijven. Bovendien kunnen de jongeren in een vroeg stadium ook rechtstreeks met werkgevers chatten.

Jongeren zien daarnaast vacatures die niet in beheer van Gemeente/UWV, maar door werkgevers rechtstreeks in JobTalk zijn gezet.

Door het swipen hebben ze minder het gevoel afgewezen te worden, waardoor ze gemotiveerd blijven een baan te vinden. Je wordt getoond op basis van je overeenkomsten en kwaliteiten, wat dus je kansen vergroot.

Swipen is een eigentijdse manier van solliciteren, met alle gemakken van de functionaliteiten van je smartphone. Je kunt zelfs met je GPS kijken waar vacatures zijn. Je ontvangt bovendien als werkzoekende pushnotificaties als er nieuwe of alternatieve vacatures zijn die passen op je zoekopdracht. En dat allemaal realtime.

Cijfers:
– Meer dan 12.000 werkzoekenden gebruiken de app
– bijna 200 matches per maand

‘De impact op de eigen werknemers is daarnaast dat we heel creatief zijn geworden op het gebied van social media.’

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Jobtalk: ‘De app met de portal gaan het werven en solliciteren veranderen. Old school werven en solliciteren zal sneller, goedkoper, makkelijker en efficiënter moeten. JobTalk is hierin voorloper. Dít is de nieuwe manier van solliciteren en werven.’

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case: Jobtalk, wijEindhoven, 040werkt, UWV en Gemeente Eindhoven

werf& awardsOok kans maken op een Werf& Award 2017?

Wil jij de opvolger worden van Hunkemöller, Tata Steel, Albert Heijn of Philips? Stuur dan uiterlijk 10 maart 2017 vóór 17.00 jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor alle informatie op Werf& Awards.

werf& awards jobtalkOf nog even terugblikken op 2016?

Dit zijn de winnaars van de eerste Werf& Awards

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners